Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Rödbetshummus är en populär variant av den klassiska hummusen. Med sin goda smak och vackra färg kan den verkligen lyfta många maträtter. I det här receptet är även pepparrot tillsatt för ett extra smaklyft. Ett fantastiskt tillbehör till mycket, inte minst till grillat. Det är också ett gott pålägg, eller avnjut som en dipp tillsammans med grönsaksstavar.

Rödbetshummus med pepparrot

Förberedelser:

För att göra rödbetshummus behöver man kokta kikärtor och kokta eller rostade rödbetor. Kikärtor kan man koka själv genom att följa anvisningarna på förpackningen. Man kan även köpa färdigkokta på tetra Pak, vilket går lika bra. Rödbetorna kan man antigen rosta i ugnen eller koka. Själv tycker jag man vinner smakmässigt på att rosta dom.

Koka rödbetor: Borsta dina färska rödbetor rena. Skalet, rotspetsen och ett par centimeter av blasten ska vara kvar under kokningen. Koka rödbetorna i saltat vatten tills mjuka. Tiden varierar beroende på rödbetornas storlek. Prova med en sticka om de är färdiga. Efter kokningen häller du av kokvattnet och sköljer dom snabbt i kallt vatten innan du skalar dom. Skär rödbetorna i bitar och låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rosta rödbetor: Sätt ugnen på 200 °C. Borsta rödbetorna rena, innan du skalar och skär dom i klyftor. Lägg rödbetorna på en plåt, ringa över lite olja och rosta tills mjuka. Låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rödbetshummus recept

Ingredienser för rödbetshummus:

Så här gör du:

  1. Skölj av dom kokta kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
  2. Mät upp tahini, citronsaft, rivet citronskal, pressad vitlök, spiskummin, riven pepparrot och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut. 
  3. Tillsätt vattnet och mixa lite till.
  4. Lägg i kikärtorna och dom rostade/kokta rödbetorna i bitar. Fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid och mixa så du får den riktigt slät och fluffig.
  5. När du är nöjd med konsistensen av din rödbetshummus kan du smaka av med citron och salt. Om den skulle kännas för tjock kan du tillsätt lite mer vatten.
  6. Förvara din rödbetshummus täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas. Vid servering ringlar du över olja.
  7. Den håller sig bra i kylskåpet i 3-4 dagar.
Hummus med rödbetor

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Emmy

    Så bra tips. Ska absolut testas.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du vill testa. 🙂

  2. Mia

    Rödbetshummus är så gott! Jag har inte gjort det på ett tag så tack för påminnelsen.

    Svara
  3. Anja W

    Det måste jag testa. Ser gott ut och en så läcker färg. 🙂

    Svara
  4. Karina

    Mums! Det låter ju jättegott. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close