Så gör du ringblomsolja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 12 augusti, 2019 · 8 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Huden, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård

Ringblomsolja är en riktigt fin universalprodukt. Det är definitivt en sådan produkt som alla kan dra nytta av och som har en självklar plats i varje husapotek. Den kan även vara räddaren vid en lång rad hudproblem. Här följer hur du enkelt gör din egen ringblomsolja, samt hur och när du kan ha användning för den.

Så gör du ringblomsolja
Ringblomman har en mycket lång traditionell användning som nytto- och läkeväxt. Inte minst har den använts flitigt genom tiderna som ett hudläkande medel. Ringblomman innehåller ämnen som är fuktgivande, lugnande, lätt sammandragande, blodstillande, inflammationshämmande och antibakteriella. Det är det fettlösliga karotinfärgämnet xantofyll som gör att sår, hudsprickor och andra hudskador kan läka snabbare utan ärrbildning.

Produkter med ringblomma så som ringblomsolja är riktigt effektiva för att vårda torr, känslig, irriterad och skadad hud. Kan användas när man bränt sig på spisen eller i solen för att lugna svedan. Mycket bra vid självsprickor, skrubbsår, svårläkta småsår, blöjutslag och insektsbett. Kan ha mycket imponerande effekt på hudproblem som psoriasis, torra och kliande eksem och akne. Kan hjälpa till att ta ner svullnader i bulor, varbölder och blåmärken. Ringblomsolja/salva har även en traditionell användning vid hemorrojder och fotsvamp. Ringblomman är med andra ord en fantastisk ört med många användningsområden.

Ringblomsolja göra man genom att låta torkade kronblad från ringblommor ligga och dra i olja så att alla nyttiga ämnen extraheras. Plocka av kronbladen från utslagna ringblommor och sprid ut dom på en torr plan yta som exempelvis en bricka. Låt bladen ligga där och torka under ett par dagar. Har du inte tillgång till färska ringblommor, så finns det torkade ringblomsblad att köpa här.

Välj en vegetabilisk olja som passar din hud. Exempel på oljor som man kan använda är jojobaolja eller mandelolja. Vid hudproblem så kan det vara fördelaktigt att kombinera med tistelolja, t.ex. 1 del jojobaolja och 1 del tistelolja. Mer om olika oljor kan du läsa om i ett föregående inlägg Guide: Hitta rätt olja för din hudtyp.

Recept ringblomsolja:

Så här gör du:

  1. Lägg de torkade ringblomsbladen i en glasburk och fyll på med olja.
  2. Placera burken på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Där ska den stå och dra i cirka 4 veckor. Skaka om burken någon gång varje dag och se till att alla bladen ligger i oljan, under ytan.
  3. Efter 4 veckor silar du bort blombladen och häller upp din ringblomsolja på en flaska.

Av ringblomsoljan kan man sedan göra ringblomssalva. Hur du går tillväga kan du läsa här.

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Anna J augusti 12, 2019 kl. 21:20

Det måste jag prova att göra. Verkar ju inte alls svårt. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 14, 2019 kl. 07:31

Nej det är inte alls svårt att göra. 🙂

Svara

3 Lilly augusti 13, 2019 kl. 14:23

Hittade dig på Instagram! Fantastisk blogg du har! Följer dig både på Fb, Instagram och blogg nu. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 14, 2019 kl. 07:33

Tack! Vad trevligt att du följer mig! 🙂

Svara

5 Karla augusti 13, 2019 kl. 17:26

Ringblomma är fantastiskt för huden. Jag brukade göra ringblomsolja och salva, men det var ett tag sedan nu. Tack för påminnelsen. Ska sätta igång i dagarna och göra några burkar.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 14, 2019 kl. 07:32

Underbart Karla! 🙂

Svara

7 Vanja augusti 14, 2019 kl. 07:22

Tack för tipset! 🙂 Kram

Svara

8 Mikaela Bjerring augusti 14, 2019 kl. 07:30

Trevligt att du uppskattar det! Kram

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: