Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Ringblomsolja är en riktigt fin universalprodukt. Det är definitivt en sådan produkt som alla kan dra nytta av och som har en självklar plats i varje husapotek. Den kan även vara räddaren vid en lång rad hudproblem. Här följer hur du enkelt gör din egen ringblomsolja, samt hur och när du kan ha användning för den.

Så gör du ringblomsolja recept

Ringblomsolja

Ringblomsolja göra man genom att låta torkade kronblad från ringblommor ligga och dra i olja så att alla nyttiga ämnen extraheras. Plocka av kronbladen från utslagna ringblommor och sprid ut dom på en torr plan yta som exempelvis en bricka. Låt bladen ligga där och torka under ett par dagar. Har du inte tillgång till färska ringblommor, så finns det torkade ringblomsblad att köpa här.

Välj en vegetabilisk olja som passar din hud. Exempel på oljor som man kan använda är jojobaolja eller mandelolja. Vid hudproblem så kan det vara fördelaktigt att kombinera med tistelolja, t.ex. 1 del jojobaolja och 1 del tistelolja. Mer om olika oljor kan du läsa om i ett föregående inlägg Guide: Hitta rätt olja för din hudtyp.

Recept för ringblomsolja:

Så här gör du:

 1. Lägg de torkade ringblomsbladen i en glasburk och fyll på med olja.
 2. Placera burken på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Där ska den stå och dra i cirka 4 veckor. Skaka om burken någon gång varje dag och se till att alla bladen ligger i oljan, under ytan.
 3. Efter 4 veckor silar du bort blombladen och häller upp din ringblomsolja på en flaska.

Av ringblomsoljan kan man sedan göra ringblomssalva. Hur du går tillväga kan du läsa här.

Ringblomma i hudvård

Ringblomman har en mycket lång traditionell användning som nytto- och läkeväxt. Inte minst har den använts flitigt genom tiderna som ett hudläkande medel. Ringblomman innehåller ämnen som är fuktgivande, lugnande, lätt sammandragande, blodstillande, inflammationshämmande och antibakteriella. Det är det fettlösliga karotinfärgämnet xantofyll som gör att sår, hudsprickor och andra hudskador kan läka snabbare utan ärrbildning.

Produkter med ringblomma så som ringblomsolja är riktigt effektiva för att vårda torr, känslig, irriterad och skadad hud. Kan användas när man bränt sig på spisen eller i solen för att lugna svedan. Mycket bra vid självsprickor, skrubbsår, svårläkta småsår, blöjutslag och insektsbett. Kan ha mycket imponerande effekt på hudproblem som psoriasis, torra och kliande eksem och akne. Kan hjälpa till att ta ner svullnader i bulor, varbölder och blåmärken. Ringblomsolja/salva har även en traditionell användning vid hemorrojder och fotsvamp. Ringblomman är med andra ord en fantastisk ört med många användningsområden.

 

Relaterade inlägg:

 

10 Kommentarer

 1. Anna J

  Det måste jag prova att göra. Verkar ju inte alls svårt. 🙂

  Svara
 2. Lilly

  Hittade dig på Instagram! Fantastisk blogg du har! Följer dig både på Fb, Instagram och blogg nu. 🙂

  Svara
 3. Karla

  Ringblomma är fantastiskt för huden. Jag brukade göra ringblomsolja och salva, men det var ett tag sedan nu. Tack för påminnelsen. Ska sätta igång i dagarna och göra några burkar.

  Svara
 4. Vanja

  Tack för tipset! 🙂 Kram

  Svara
 5. Karin Eriksson

  Hej Mikaela!
  Jag håller på och gör ringblomsolja, med torkade ekologiska ringblomsblad och en ekologisk kallpressad rapsolja. Efter ca en vecka hade det börjat mögla i burken, både på glaskanterna där blad fastnat, och som klumpar i ytan av oljan. Nu har jag torkat bort detta, kan jag fortfarande använda min olja? Och, vad kan jag göra för att undvika att det möglar? Tänker att om man värmer upp ringblomsbladen så kanske en del av de verksamma ämnena försvinner? Tacksam för tips!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Om ringblomsbladen inte är under oljan kan det börja mögla, dom måste vara under ytan. Så när du lägger i bladen och skakar om burken emellanåt så se till att du petar ner dom under oljan igen med något rent. Du ska inte värma upp oljan och om det har möglar så ska du inte använda den.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close