Aktivt kol för hår och hudvård

- I samarbete med Bodystore.com - - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 8 augusti, 2019 · 2 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hårvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård

Aktivt kol är idag en flitigt använd ingrediens inom hälsa och skönhet, men det är inget nytt. Faktum är att användningen av det svarta pulvret går så långt tillbaka som minst 2500 år. Det är dess förmåga att dra till sig toxiner, föroreningar, kemikalier och smuts som gör det så unikt och uppskattat. Här följer några tips om hur du kan dra nytta av det aktiva kolet i din hår- och hudvårdsrutin.

Aktivt kol för hår och hudvård

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol framställs från kokosnötskal och olika träslag som upphettats till en hög temperatur utan tillgång till syre. Det gör kolet aktivt och mycket poröst. Kolet renas därefter och reduceras till ett fint pulver som då gör det effektivt för adsorption av oönskade ämnen.

Aktivt kol har en negativ elektrisk laddning som lockar positivt laddade molekyler. Toxiner och gaser har en positiv laddning, vilket gör att de drar sig till kolet. Den porösa konsistensen bidrar också till dess effektivitet när det gäller att fånga upp oönskade ämnen. Det bästa är att aktivt kol inte kan absorberas av kroppen, utan avlägsnas med de toxiner och föroreningar som kolet dragit till sig (1). Aktivt kol har länge använts inom läkarvården vid förgiftning, för vattenrening och har en lång traditionell användning för hälsan så väl som inom skönhetsbranschen.

Aktivt kol för hudvård

Eftersom det aktiva kolet som nämnt ovan är en effektiv adsorbent, kan ämnen som toxiner, smuts och andra orenheter fästa på det aktiva kolet och därefter avlägsnas från porerna när det appliceras på huden. I skönhetsindustrin är det därför en uppskattad ingrediens för att göra rent på djupet. När föroreningar och avfallsämnen elimineras blir huden friskare, klarare och hälsosammare. Det finns även modern forskning (2) som stödjer det aktiva kolets förmåga att avlägsna oönskade mikropartiklar. Därefter kan näring, fukt och aktiva ämnen bättre absorberas och göra nytta i huden.

Idag finns det en mängd hår- och hudvårdsprodukter som innehåller aktivt kol som t.ex Dr. Organics produktserie med aktivt kol. Man kan även tillsätta aktivt kolpulver i sitt schampo, ansiktsrengöring eller göra sina egna effektiva produkter. Kiki Health har rent aktivt kol av farmaceutisk grad som kan användas för hudvård, eller intas oralt. Finns både som löst pulver och kapslar. Här följer några tips om hur du kan använda det aktiva kolpulvret för hud- och hårvård.

Ansiktsrengöring med aktivt kol

Ett uppskattat och mycket effektivt sätt att göra huden ren på djupet är att använda sig av oil cleansing metoden (OCM). Det är i grunden en ayurvedisk metod, där man använder sig av vegetabiliska oljor som t.ex kokosolja eller sesamolja för att rengöra huden på djupet. Genom att tillsätta cirka en 1/2 tsk kolpulver till oljan blir det ännu mer effektivt för att avlägsna föroreningar, make up rester, smuts och överskottsfett långt mer i porerna.

Exempel på kombinationer av oljor för OCM:

  • För torr hud: blanda 1/4 sesamolja med 3/4 mandelolja eller kokosolja.
  • För kombinerad hud: Blanda 1/3 ricinolja med 2/3 mandelolja eller kokosolja.
  • För fet hud: Blanda 1/2 ricinolja med 1/2 mandelolja eller kokosolja.

Så här gör du:
1. Blöt en ren tvättlapp i hett vatten och lägg den över ansiktet. Låt den ligga kvar tills den svalnat och upprepa två gånger. Värmen hjälper porerna att öppna sig, vilket underlättar oljans och det aktiva kolets jobb att göra rent på djupet.

2. Ta ca 2 tsk olja och 1/2 tsk aktivt kolpulver och massera in i huden med cirkelrörelser. Ta din tid att verkligen jobba in oljan under ett par minuter så att smuts och fett lossnar från porerna.

3. Blöt en tvättlapp i varmt vatten och torka av oljan i nedåtgående och utåtgående rörelser. Upprepa tills du fått av all överflödig olja och smuts.

4. Fortsätt därefter med din vanliga hudvårdsrutin.

Ansiktsmask med aktivt kol

En djuprengörande ansiktsmask med aktivt kolpulver ger en mild peeling och gör rent på djupet.

Blanda följande ingredienser:

Applicera masken på ren hud och låt verka i 20-30 minuter. Tvätta av masken och fortsätt därefter med din vanliga ansiktsrutin.

Bodyskrubb med aktivt kol

Att använda sig av en saltskrubb med aktivt kol är ett fantastiskt sätt att avlägsna döda hudceller och rengöra huden på djupet. Havssaltet är exfolierande och renande. Den härliga kokosoljan mjukgör, återfuktar och ger näring. Honungen har en mjukgörande, fuktbindande och lätt exfolierande effekt och det aktiva kolet hjälper till att avlägsna toxiner och avfallsämnen i huden.

Blanda följande ingredienser i en skål:

Duscha med en mild naturlig duschgel och massera sedan med saltskrubben i cirkelrörelser över hela kroppen. Låt den sitta kvar i 5-15 minuter innan du duschar av dig. Avsluta med att smörja in dig med en vårdande och återfuktande bodylotion eller kroppsolja som t.ex kokosolja, mandelolja eller jojobaolja.

Tvätta håret med aktivt kol

Blanda lite aktivt kolpulver med ditt schampo för att “detoxa” håret och göra det mjukare. Det hjälper till att avlägsna beläggningar som kan byggas upp av stylingprodukter och kalk i vattnet. Du kan även tillsätt några teskedar bikarbonat för en ännu mer djuprengörande effekt.

Avluta med att göra en hårsköljning med äppelcidervinäger. Blanda 5 dl kallt vatten med 1/2 dl äppelcidervinäger och häll över håret och hårbotten som en sista sköljning. Det bidrar till en bra pH-balans och ger håret en fin glans. Har du behov av balsam så använder du det efteråt.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Annette augusti 10, 2019 kl. 07:22

Tack för alla fina tips du delar!

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 10, 2019 kl. 07:33

Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: