Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Aktivt kol för hår och hudvård

av | aug 8, 2019 | Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Aktivt kol är idag en flitigt använd ingrediens inom hälsa och skönhet, men det är inget nytt. Faktum är att användningen av det svarta pulvret går så långt tillbaka som minst 2500 år. Det är dess förmåga att dra till sig toxiner, föroreningar, kemikalier och smuts som gör det så unikt och uppskattat. Här följer några tips om hur du kan dra nytta av det aktiva kolet i din hår- och hudvårdsrutin.

Aktivt kol för hår och hudvård

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol framställs från kokosnötskal och olika träslag som upphettats till en hög temperatur utan tillgång till syre. Det gör kolet aktivt och mycket poröst. Kolet renas därefter och reduceras till ett fint pulver som då gör det effektivt för adsorption av oönskade ämnen.

Aktivt kol har en negativ elektrisk laddning som lockar positivt laddade molekyler. Toxiner och gaser har en positiv laddning, vilket gör att de drar sig till kolet. Den porösa konsistensen bidrar också till dess effektivitet när det gäller att fånga upp oönskade ämnen. Det bästa är att aktivt kol inte kan absorberas av kroppen, utan avlägsnas med de toxiner och föroreningar som kolet dragit till sig (1). Aktivt kol har länge använts inom läkarvården vid förgiftning, för vattenrening och har en lång traditionell användning för hälsan så väl som inom skönhetsbranschen.

Aktivt kol för hudvård

Eftersom det aktiva kolet som nämnt ovan är en effektiv adsorbent, kan ämnen som toxiner, smuts och andra orenheter fästa på det aktiva kolet och därefter avlägsnas från porerna när det appliceras på huden. I skönhetsindustrin är det därför en uppskattad ingrediens för att göra rent på djupet. När föroreningar och avfallsämnen elimineras blir huden friskare, klarare och hälsosammare. Det finns även modern forskning (2) som stödjer det aktiva kolets förmåga att avlägsna oönskade mikropartiklar. Därefter kan näring, fukt och aktiva ämnen bättre absorberas och göra nytta i huden.

Idag finns det en mängd hår- och hudvårdsprodukter som innehåller aktivt kol som t.ex Dr. Organics produktserie med aktivt kol. Man kan även tillsätta rent aktivt kolpulver i sitt schampo, ansiktsrengöring eller göra sina egna effektiva produkter.

Ansiktsrengöring med aktivt kol

Ett uppskattat och mycket effektivt sätt att göra huden ren på djupet är att använda sig av oil cleansing metoden (OCM). Det är i grunden en ayurvedisk metod, där man använder sig av vegetabiliska oljor som till exempel kokosolja eller sesamolja för att rengöra huden på djupet. Genom att tillsätta cirka en 1/2 tsk kolpulver till oljan blir det ännu mer effektivt för att avlägsna föroreningar, make up rester, smuts och överskottsfett långt mer i porerna.

Exempel på kombinationer av oljor för OCM:

 • För torr hud: blanda 1/4 sesamolja med 3/4 mandelolja eller kokosolja.
 • För kombinerad hud: Blanda 1/3 ricinolja med 2/3 mandelolja eller kokosolja.
 • För fet hud: Blanda 1/2 ricinolja med 1/2 mandelolja eller kokosolja.

Så här gör du:
1. Blöt en ren tvättlapp i hett vatten och lägg den över ansiktet. Låt den ligga kvar tills den svalnat och upprepa två gånger. Värmen hjälper porerna att öppna sig, vilket underlättar oljans och det aktiva kolets jobb att göra rent på djupet.

2. Ta ca 2 tsk olja och 1/2 tsk aktivt kolpulver och massera in i huden med cirkelrörelser. Ta din tid att verkligen jobba in oljan under ett par minuter så att smuts och fett lossnar från porerna.

3. Blöt en tvättlapp i varmt vatten och torka av oljan i nedåtgående och utåtgående rörelser. Upprepa tills du fått av all överflödig olja och smuts.

4. Fortsätt därefter med din vanliga hudvårdsrutin.

Ansiktsmask med aktivt kol

En djuprengörande ansiktsmask med aktivt kolpulver ger en mild peeling och gör rent på djupet.

Blanda följande ingredienser:

Applicera masken på ren hud och låt verka i 20-30 minuter. Tvätta av masken och fortsätt därefter med din vanliga ansiktsrutin.

Bodyskrubb med aktivt kol

Att använda sig av en saltskrubb med aktivt kol är ett fantastiskt sätt att avlägsna döda hudceller och rengöra huden på djupet. Havssaltet är exfolierande och renande. Den härliga kokosoljan mjukgör, återfuktar och ger näring. Honungen har en mjukgörande, fuktbindande och lätt exfolierande effekt och det aktiva kolet hjälper till att avlägsna smuts och avfallsämnen i huden.

Blanda följande ingredienser i en skål:

Duscha med en mild naturlig duschgel och massera sedan med saltskrubben i cirkelrörelser över hela kroppen. Låt den sitta kvar i 5-15 minuter innan du duschar av dig. Avsluta med att smörja in dig med en vårdande och återfuktande bodylotion eller kroppsolja som t.ex kokosolja, mandelolja eller jojobaolja.

Tvätta håret med aktivt kol

Blanda lite aktivt kolpulver med ditt schampo för att “detoxa” håret och göra det mjukare. Det hjälper till att avlägsna beläggningar som kan byggas upp av stylingprodukter och kalk i vattnet. Du kan även tillsätt några teskedar bikarbonat för en ännu mer djuprengörande effekt.

Avluta med att göra en hårsköljning med äppelcidervinäger. Blanda 5 dl kallt vatten med 1/2 dl äppelcidervinäger och häll över håret och hårbotten som en sista sköljning. Det bidrar till en bra pH-balans och ger håret en fin glans. Har du behov av balsam så använder du det före hårsköljningen.

 

Källor och Referenser: 

(1) A review on activated carbon: process, application and prospects: https://www.researchgate.net/publication 318827940_A_review_on_activated_carbon_process_application_and_prospects

(2) European journal of pharmaceuticaland medical research: http://www.ejpmr.com/admin/assets/article_issue/1512093026.pdf

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Annette

  Tack för alla fina tips du delar!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

 2. Drekshan Abdulla

  Hej
  Jag har tunt fint hår, och tänker använda mig av tvätta håret med aktivt kol, jag undrar om jag ska blanda kolet i schampo flaskan/ i mängden jag tvättar håret med?
  Undrar över samma när det gäller bikarbonaten?
  Mvh

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Hej,
   Jag skulle inte blanda det aktiva kolet eller bikarbonatet i flaskan utan blanda det på sidan om eller direkt i handen. Hur mycket beror på mängden hår. Någon tsk aktivt kol eller ett par tsk bikarbonat. Prova dig fram.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close