Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Guide: Hitta rätt olja för din hudtyp

av | jul 29, 2019 | Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost – 

Vegetabiliska och kallpressade oljor kan tillföra huden mycket gott. De vårdar, återfuktar, skyddar, stärker och ger välbehövlig näring åt huden. Olika oljor har olika egenskaper och vissa passar bättre för en specifik hudtyp än andra. Här följer en guide om vilka oljor som man kan dra mest nytta av beroende på vilken hudtyp man har.

Guide Så hittar du rätt olja för din hudtyp

Avokadoolja

Avokadoolja är en fet, näringsrik olja som mjukgör och skyddar huden. Trots att den är fet så absorberas den bra. Oljan är känd för att binda fukt långt ner i huden som hjälper hudens återhämtning och uppbyggnad. Avokadoolja är speciellt bra för torr och mogen hud med rynkor. Det är även en uppskattad olja vid känslig hud, hudbesvär, hudsprickor, hudinflammationer och solskadad hud. Du kan läsa mer om avokadoolja i inlägget “Avokadoolja för hud- och hårvård“.

Nyponrosfröolja

Nyponrosfröolja är en mycket aktiv olja som går åt det torrare hållet. Den absorberas lätt av huden. Den har ett fantastiskt näringsinnehåll och är framför allt rik på C-vitamin, A-vitamin och omega-3 fettsyran alfalinolsyra. Nyponrosfröoljan anses vara en av de bästa oljorna för att reducera ålderstecken genom att strama upp, släta ut och göra huden mer elastisk.

Den kan även vara mycket användbar vid solskador, hyperpigentering och inflammatoriska tillstånd i huden. Den passar lika bra för fetare hud som för torr och mogen hud. För fet hud kan den många gånger ge tillräcklig med fukt på egen hand. Vid torr och mogen hud kan den masseras in före man applicerar en mer återfuktande och ansiktskräm/olja. Du kan läsa mer om den härliga nyprosfröoljan i inlägget “Nyponfröolja som ansiktsolja

Tistelolja

Tistelolja är en torr olja som snabbt går in i huden. Det är främst en uppskattad ansiktsolja för fet till normal hud och kan vara räddningen vid problemhy. Man kan med fördel kombinera tisteloljan med en lite fetare olja som till exempel jojobaolja för mer fukt. Det är ett bra sätt att ta tillvara på oljans fina egenskaper om man har torr/mogen hud.

Tistelolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra. Den är mycket uppskattad vid tunn och känslig hud med dålig cirkulation. Den kan även vara mycket fördelaktig vid eksem, grov och gropig hud, stora porer och akne. Mer om den unika tisteloljan kan du läsa i inlägget “Egenskaper av tistelolja (safflorolja)“.

Gurkörtsolja

Gurkörtsolja är en torr och mild olja som snabbt tränger ner i huden. Det som utmärker oljan är att den är rik på fettsyran GLA och kan därmed vara bra vid alla slags hudproblem. Den kan användas på alla hudtyper, men eftersom den är så pass torr kan den med fördel kombineras med en lite fetare olja som till exempel mandelolja eller jojobaolja. Läs mer om gurkörtsolja i inlägget “Egenskaper av gurkörtsolja (Boragoolja)“.

Arganolja

Arganolja är en halvfet olja med ett rikt innehåll av E-vitamin, karotin, triterpener och fytosteroler. Den är cellstimulerande och hudregenererande som gör huden mjuk, smidig och elastisk. En mycket bra olja för skadad och mogen hud. Kan även användas på den tunna och ömtåliga huden runt ögonen, samt vid eksem och akne. Inte minst är det en fantastisk olja att smörja in huden med efter solning. Mer om arganoljan kan du läsa i inlägget “7 användningsområden av arganolja“.

Jojobaolja

Jojobaolja är mjukgörande, vårdande och skyddande olja som passar till både kroppen och ansiktet. Av alla oljor som finns i naturen så anses jojobaoljan vara den som är mest lik hudens egna olja och passar för alla hudtyper. Jojobaolja har antiinflammatoriska egenskaper och bidrar till att balansera talgproduktionen – både när det gäller att balansera underproduktion (torr, rynkig, grov, åldrad och lättirriterad hy) och överproduktion (fet och aknebenägen hud).

Eftersom oljan kan tränga djupt ner i huden har den möjlighet att transportera nyttiga ämnen dit där de har bäst effekt, vilket gör det till en bra grundolja att kombinera med andra oljor eller verksamma ämnen. Mer om jojobaoljan kan du läsa i inlägget “Jojobaoljans unika egenskaper“.

Mandelolja

Mandelolja är en halvfet olja som är rik på E-vitamin och som till största del består av den enkelomättade fettsyran oljesyra. Den är mild, mjukgörande, icke-irriterande och lämpar sig bra för överkänslig hud som lätt blir torr. Oljan passar även bra för hudinflammationer, eksem, psoriasis och babyvård. Mer om mandeloljan kan du läsa inlägget “Mandelolja för hud, hår och naglar“.

Sesamolja

Sesamolja är en halvfet olja som absorberas fint och passar för de flesta hudtyper. Det är en härlig olja som kan användas på hela kroppen. Den är värd att prova vid eksem, psoriasis, torra eksem och brustna blodkärl. Inom ayurveda anses sesamolja vara en av de mest läkande, vårdande, renande och utdrivande av alla oljor. Mer om sesamoljan kan du läsa i inlägget “Sesamoljans fantastiska fördelar för huden“.

Sheasmörolja

Sheasmörolja har riktigt fina mjukgörande egenskaper och kan göra underverk för att vårda torra hudpartier över hela kroppen. Traditionellt har den även använts flitigt för att reducera ärr och bristningar. Mer om Sheasmörolja kan du läsa i inlägget “Värt att veta om sheasmör“.

Kokosolja

Kallpressad kokosolja är en riktigt härlig olja som gör huden mjuk och återfuktad. Den är näringsrik, antiinflammatorisk och har många användningsområden för kroppsvård. Den kan användas till ansikte, kropp, hår samt för intimvård och har ett naturligt solskydd runt 7 SPF. Mer om kokosoljan för huden kan du läsa i inlägget “12 fördelar av kokosolja för kroppsvård“.

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close