Så gör du dina egna våtservetter utan kemikalier

by Mikaela Bjerring on 9 juni, 2015 · 6 comments

in Allergier - Astma, Barn - Föräldraskap, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsa, Hem – Hushåll, Husmorstips – Hushåll

Våtservetter kan vara livsnödvändigt när man har småbarn, men även komma till stor nytta när man ska på utflykt, campa, ha picknick eller spendera en dag på stranden. Tyvärr innehåller våtservetter som man köper ofta hälsoskadliga kemikalier och allergiframkallande ämnen. Den goda nyheten är att det är enkelt och billigt att göra sina egna.

Kemikaliefria våtservetter

Många av de vanligaste märkena av våtservetter som finns på marknaden kan innehålla upp till 16 olika kemikalier – ämnen som du inte vill ha på ditt barns eller din egen hud. Butylparaben, Etylparaben, Methylparaben, 2-Fenoxietanol, Propylparaben, Cetr,-bromide hör till några av dessa. Tyvärr så innehåller i princip alla på marknaden citronsyra och flera av dem innehåller parfym. testfakta.se har under de senaste åren gjort ett flertal olika tester av våtservetter. Det visade sig att 18 av 19 märken innehöll kemikalier som klassas som potentiellt hälsofarliga eller allergiframkallande.

Gör dina egna våtservetter utan kemikalier

Att göra sina egna våtservetter är inte svårt. Använd torra ekologiska pappers tvättlappar. Blanda kokosolja och vatten i en sprejflaska och spreja på en torr tvättlapp vid användning. Om du ska iväg över dagen så kan du ta en bunt torra pappers tvättlappar, blöt dom med kokosolja och vatten och ta med dom i en sluten plastpåse. Svårare än så är det inte att göra sina egna våtservetter som gör jobbet och som samtidigt återfuktar huden.

Vill du trots allt inte göra dina egna, så finns det ekologiska och miljömärkta ekologiska våtservetter att köpa i vissa butiker.

 

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARTestfakta - våtservetter: http://www.testfakta.se/tester/föräldrar-och-barn/våtservett-för-barn-kan-ge-allergi

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Emma O juni 9, 2015 kl. 20:14

Vilket bra tips! Det ska jag prova 🙂

Svara

2 Sylvia juni 9, 2015 kl. 20:16

Hemskt att det är så mycket kemikalier i våtservetter. Tack för upplysningen och tack för tipset!

Svara

3 Maria A. juni 9, 2015 kl. 20:18

Jag brukar använda pappers wipes och vatten, men kokosolja verkar ju bra, både får rengöring och återfuktning.

Svara

4 Tessa juni 12, 2015 kl. 09:48

Vilken bra idé! Det tipset kommer att komma till användning i sommar 🙂

Svara

5 Anna J juni 21, 2015 kl. 10:24

Vilket bra tips! 🙂

Svara

6 Jennie januari 3, 2016 kl. 12:54

Hur länge håller blandningen i en sprayflaska? Och hur många delar vatten/kokosolja?

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: