Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Torra ögon – orsak, symtom och egenvård

av | jan 29, 2024 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Meds –

Orsaken till torra ögon kan vara många och besvären kan också variera. Det kan vara ett tillfälligt problem eller kroniskt. Här följer om vanliga orsaker, vilka symtom som kan uppstå, samt vad man kan göra själv för att underlätta besvären.

Torra ögon - orsak, symtom och egenvård

Vad beror torra ögon på?

Om dina ögon inte producerar tillräckligt med tårvätska, eller om den avdunstar för snabbt kan ögonen bli torra. Det kan även hända att tårvätskan är av dålig kvalité, vilket gör att ögonen inte kan upprätthålla en bra fuktnivå.

Tårfilmen på ögat består av tre skikt. Närmast hornhinnan finns ett slemlager, mellanlagret består av en tunnflytande saltlösning och det yttre lagret bildar en oljig hinna. När din tårfilm inte innehåller tillräckligt av dessa tre lager kan dina ögon inte hålla en bra fukt, vilket gör ögonen torra och irriterade.

Den skyddande filmen på ögats yta är alltså nödvändig för att hålla ögat fuktigt. Den hjälper även till att skydda ögonen mot infektioner och spola bort skräp. När hornhinnan blir för torr utlöses blinkreflexen och ögonlocken hjälper till att sprida tårvätskan över ögat.

Problem med torra ögon är relativt vanligt och alla kan drabbas. Det är dock vanligare bland äldre eftersom produktionen av tårvätska minskar med åldern. Tårfilmen i ögat kan också påverkas när körtlarna som producerar andra ämnen för de olika skikten blir igentäppta. Torra ögon förekommer också oftare bland kvinnor än hos män.

Orsaker till torra ögon

Orsaker till torra ögon:

  • Produktionen av tårvätska minskar med åldern
  • Hormonförändringar
  • Många timmar framför dator eller mobilen
  • Man jobbar i dålig belysning
  • Luften är torr eller dammig
  • Blåsig och dragig miljö
  • Man blinkar för lite
  • Allergier
  • Användning av kontaktlinser
  • Vissa sjukdomar och läkemedel 

Vanliga symtom vid torra ögon är:

  • Trötta och irriterade ögon
  • Det känns som grus i ögonen
  • Ögonen rinner
  • Ljuskänslighet
  • Synen är suddig
  • Ögonen kliar
Naturlig hjälp vid torra ögon

Naturlig hjälp vid ögon som är torra

 

Omplacera din datorskärm

Ju högre upp din skärm är, ju mer behöver du öppna dina ögon för att se skärmen. Genom att placera den lägre, behöver du inte öppna ögonen lika mycket. Det kommer att minska avdunstningen av tårvätska och då hjälpa till att minska symtom på torra ögon.

Ta ögonpauser

Under långa dagar framför datorn är det bra att ta regelbundna pauser och komma bort från skärmen. Passa samtidigt på att sträcka och röra på dig för att få igång cirkulationen. Det är även ett bra tillfälle för att göra en blinkövning.

Gör en blinkövning

När man jobbar koncentrerat och fokuserar på en text eller skärm blinkar man automatiskt mindre. Att ta pauser och göra blinkövningar kan då hjälpa till att sprida tårvätskan över ögonen och hålla dom fuktiga.

Så här gör du:

  1. Sitt med huvudet upprätt och slappna av.
  2. Öppna ögonen vidöppet, följt av att du stänger ögonen mjukt och långsamt.
  3. Håll ögonen stängda under 2 sekunder.
  4. Pressa sedan ner ögonlocken under 2 sekunder, utan att knipa ihop ögat.
  5. Öppna därefter ögonen långsamt tills helt öppna.

Upprepa övningen 5 gånger och försök att göra den med jämna mellanrum under dagen. 

Ta hjälp av ögondroppar

Ögondroppar som är utformade för torra ögon kan kompensera för bristen av tårvätska och ge en tillfällig lättnad. Ett bra exempel för en naturlig produkt utan konserveringsmedel är A.Vogel ögondroppar. Produkten innehåller örten ögontröst (Euphrasia) och hyaluronan. Dropparna hjälper vid torra, irriterade och trötta ögon. Dessa ögondroppar är även lämpliga för dom som använder kontaktlinser.

Använd en luftfuktare

Värmesystem kan få luften att torka ut, vilket kan göra ögonen irriterade och torra. Likaså kan luftkonditionering och fläktar ha samma uttorkande effekt på ögonen. En bra fuktnivå i luften kan även förhindra torr hud och torrt hår. Dessutom överlever virus inte lika länge i en bra luftfuktighet som i torr luft (1). En bra luftfuktighet är även effektivt för att lindra astam och allergier (2). Genom att använda en luftfuktare kan man skapa en bekväm och hälsosam luftfuktighet i hemmet. 

Drick tillräckligt med vatten

För att vår kropp ska fungera optimalt, behöver vi dricka tillräckligt med vatten varje dag. Vätskebrist kan leda till många symtom, inte minst röda och torra ögon. 

Näringsämnen

D-vitamin: Genom forskning har man sett att det kan finnas en koppling mellan torra ögon och D-vitaminbrist (3). Eftersom vi inte kan tillgodogöra oss D-vitamin från solen under vinterhalvåret, måste vi istället se till att vi får i oss tillräckligt från maten och/eller D-vitamintillskott.

Havtornsextrakt: Havtornsbär är naturligt rika på vitaminerna A och E och fettsyran omega-7 som bidrar till att återfukta slemhinnorna i ögonen, munnen, näsan och underlivet. (4). Det kan därför vara värt att prova ett kosttillskott med havtornextrakt vid torra ögon som till exempel Membrasin.

Omega-3: Den fleromättade fettsyran omega-3 har många funktioner i kroppen. Bland annat minskar den inflammation och omega-3-fettsyran DHA bidrar till att bibehålla en normal synförmåga. Genom studier har man sett att omega-3 också verkar ha en positiv effekt på torra ögon (5) (6) (7). Om man inte får i sig tillräckligt genom kosten kan man komplettera med ett omega-3 tillskott.

Gör uppvärmd ögonlocksmassage

Din tårfilm består som nämnt av tre skikt: slem, vatten och olja. Det oljiga lagret hindrar det vattniga lagret från att torka ut. Om körtlarna i ögonlocket som producerar det oljiga lagret blir igentäppta kan det resultera i ett minskat oljelager. Som hjälp kan man då göra uppvärmd ögonlocksmassage. 

Så här gör du:

  1. Värm upp en ögonkudde och placera den på stängda ögonen i cirka 10 minuter.
  2. Ta av ögonkudden och börja massagen. Starta på övre ögonlocket vid ögonhålans ben i yttre ögonvrån. Dra mjukt neråt mot fransarna med ett lätt tryck. Upprepa hela vägen till den inre ögonvrån. 
  3. Gör samma sak på undre ögonlocket. Börja i den yttre ögonvrån där du känner benet och dra mjukt uppåt mot de under ögonfransarna. Upprepa hela vägen till den inre ögonvrån. 

För undvika att dra för mycket i den ömtåliga huden runt ögonen kan man använda en ögongel/ögonkräm. 

 

Källor och referenser:

(1) Modeling the airborne survival of influenza virus in a residential setting: the impacts of home humidification. https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-069X-9-55

(2) Astma och allergilinjen. Luftrenare och luftfuktare kan lindra astma och allergi. https://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/behandling-allergi/luftrenare-och-luftfuktare

(3) Vitamin D deficiency is associated with dry eye syndrome: a systematic review and meta-analysis.  2020 Dec;98(8):749-754. doi: 10.1111/aos.14470. Epub 2020 May 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32421222/

(4) Sea buckthorn oils: Towards healthy mucous membranes. https://www.scicompdf.se/membrasin/yang_erk_2003.pdf

(5) Oral omega-3 fatty acids treatment in computer vision syndrome related dry eye. https://www.contactlensjournal.com/article/S1367-0484(15)00009-0/fulltext

(6) A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. Published online: 06 Apr 2016. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/02713683.2015.1122810

(7) Omega‐3 and omega‐6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. Published online 2019 Dec 18. doi: 10.1002/14651858.CD011016.pub2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917524/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Julia

    Tack för alla fina tips du delar med dig av. <3

    Svara
  2. Malin

    Ögondropparna från A.Vogel är så bra. De har verkligen hjälpt mig. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att höra att ögondropparna hjälpt dig. <3

  3. Rosa

    Jag har själv torra ögon så tack för bra tips. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipsen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close