Ayurvedisk Moon milk för att främja bra sömn

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 25 juli, 2019 · 6 comments

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Sömnen, Stress, Vegansk / Vegetarisk kost

Moon milk är en varm och välsmakande dryck som härstammar från den indiska läkekonsten och hälsofilosofin ayurveda. Den intas med fördel på kvällen för att hjälpa kropp och sinne att stressa ner och komma till ro, så man sedan kan sova gott under natten.

Ayurvedisk Moon milk för god sömn

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Värm upp mandelmjölken, körsbärsjuicen och lavendelblom i en kastrull på låg värme tills det börjar sjuda.
  2. Tillsätt ashwagandha, ingefära, kanel, kardemumma och låt sjuda under ytterligare ett par minuter.
  3. Sila ner din Moon milk i en kopp och tillsätt kallpressad kokosolja och honung.
  4. Avnjut varm någon timme innan sänggående.

Det finns många olika variationer av Moon milk, men denna kombinationen av ingredienser gillar jag både när det gäller helt smakmässigt och vad innehållet bidrar med.

Ashwagandha tillhör gruppen adaptogena örter, vilka hjälper kroppens anpassningsförmåga att återskapa balans i systemet. Ett av de främsta traditionella användningsområdena av örten är just för bra sömn. Förklaringen man sett inom forskning (1) är effekten på GABA. Det är ett viktigt signalämne som minskar nervretningar, vilket gör att hjärnan får lättare att slappna av. GABA hjälper dig att känna ro och harmoni, vilket är en förutsättning för att man ska kunna fungera bra under dagen och kunna slappna av och sova bra på natten. Mer om örten ashwagandha kan du läsa här.

Lavendel har många användningsområden och en av örtens mest kända egenskaper är dess förmåga att främja god sömn. Det finns även vetenskaplig forskning (2) som visar att det kan vara en effektiv ört vid sömnproblem. Mer om lavendelns alla fina egenskaper och användningsområden kan du läsa här.

Körsbär är rika på melatonin, vilket är kroppens eget sömnhormon. I kroppen bildas melatonin av tallkottkörteln under dygnets alla timmar, men när vi utsätts för starkt dagsljus minskar bildningen. Ljusa sommarnätter och andra orsaker som påverkar produktionen av melatonin kan därmed bidra till sömnproblem. En studie som utfördes vid University of Texas Health Science Center (3) indikerar att genom att äta körsbär på kvällen, kan sömnen förbättras.

Osötad mandelmjölk är ett bra val av mjölkdryck om man vill främja sömnen. Mandlar innehåller nämligen magnesium och kalcium som har betydelse för att man ska få en god natts sömn. Mer om betydelsen av magnesium för bra sömn kan du läsa här.

Antiinflammatoriska kryddor bidrar till kroppens friska processer och inte minst är kombinationen kanel, kardemumma och ingefära en fröjd för smaklökarna.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/

(2) Lavender for Sleep, Rest, and Pain: Evidence for Practice and Research: https://journals.lww.com/cns-journal/Citation/2017/03000/Lavender_for_Sleep,_Rest,_and_Pain__Evidence_for.5.aspx

(3) Cherries Are A Natural Anti-inflammatory & Sleep Aid: https://www.worldhealth.net/news/cherries-are-natural-anti-inflammatory-sleep-aid/

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Alva juli 25, 2019 kl. 21:51

Måste testas! <3

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 26, 2019 kl. 08:26

Tycker jag du ska. 🙂

Svara

3 Alexandra juli 26, 2019 kl. 11:31

Vilken härlig bild! Tack för tipset. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 27, 2019 kl. 09:05

Tack! Och trevligt att du uppskattar tipset. 🙂

Svara

5 Malin juli 27, 2019 kl. 08:49

Låter ju jättegott! Ska jag absolut testa. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 27, 2019 kl. 09:03

Riktigt gott. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: