Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Munherpes kan vara både besvärande och generande, men det finns sätt att minska risken för utbrott och även hjälpa läkningen vid ett aktivt munsår. Här följer några exempel för huskurer och naturliga medel som du kan ta hjälp av.

Huskurer vid munsår (munherpes)

Vad är herpesvirus?

Herpes simplex-virus (HSV) är ett dubbelsträngat DNA-virus där man skiljer på två olika typer. Typ-1 orsakar munherpes som visar sig som blåsor i ansiktet på främst läpparna och runt munnen. Typ-2 är det som orsakar genital herpes.

Herpesvirus typ-1 är mycket vanligt och runt 80-90 procent av Sveriges vuxna beräknas vara smittade. En utav fem får regelbundet besvär, andra får bara något enstaka utbrott under en livstid. Det finns även dom som bär på viruset som aldrig får några symtom.

Har man väl fått herpesviruset så försvinner det aldrig ur kroppen, utan man bär på det livet ut. I sitt inaktiva tillstånd finns det vilande i nervcellerna. Vid första symtom av munsår känner man att det sticker och kliar, följt av att vätskefyllda blåsor uppstår. När blåsorna sedan går sönder bildas sår som torkar till sårskorpor.

Hur smittar herpesvirus typ-1?

Munherpes smittar när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med vätskan från en herpesblåsa. Det överförs via saliv, främst genom pussar eller kyssar. Det kan även spridas genom föremål som kommit i kontakt med ett aktivt utbrott som till exempel ett läppstift, cerat, bestick och glas.

Vad kan utlösa ett herpesutbrott?

Ett herpesutbrott brukar komma när immunförsvaret är nedsatt som vid till exempel en förkylning. Vissa får besvär vid stark solexponering och andra i samband med mensen. Stress är en annan vanlig utlösningsfaktor och vissa läkemedel kan även trigga igång ett utbrott.

Naturlig hjälp och huskurer vid munsår

Använd ett bra solskydd

Som nämnt är solexponering känt för att vara en bidragande orsak till att ett herpesutbrott utlöses. Se därför till att använda en hög solskyddsfaktor i ansiktet och på läpparna när du vistas i solen.

Stresshantering

Stress kan trigga igång ett herpesutbrott (1), så se till att få in en bra stresshantering i din vardag. Om du vill läsa om hur man kan hantera stress på olika sätt, så kan du göra det på sidan ” Stress och stresshantering“.

Se efter ditt immunförsvar

När immunförsvaret är nedsatt blir kroppen mer mottaglig för virus av alla slag och herpes är inget undantag. Herpesutbrott sker därför ofta i samband med en pågående infektion. Bra stresshantering, tillräckligt med sömn, en balanserad tarmflora, ett effektivt lymfflöde och att man är fysiskt aktiv är alla faktorer som stödjer ett bra immunförsvar.

Bra kost och näring är såklart även viktigt. Några näringsämnen som är speciellt viktiga att få i sig tillräckligt av är Zink, C-vitamin och D-vitamin eftersom dom samtliga bidrar till immunsystemets normala funktion. När det gäller Herpesutbrott vill du även se efter dina nivåer av aminosyran lysin.

Balansen mellan arginin och lysin

Arginin och lysin är två aminosyror som båda är involverade i många viktiga kroppsfunktioner. Man behöver en bra nivå och en bra balans mellan de båda. En sänkning av lysin i kroppen medan arginin i motsvarande grad är förhöjd har kunnat kopplas till utbrott av munsår. Vid munsår vill du därför undvika för mycket argininrika livsmedel och äta mer lysinrik mat. En kost rik på sädesslag och fattig på protein kan till exempel göra att nivåerna av lysin i kroppen blir låg.

Livsmedel som är rika på lysin är till exempel kött, kyckling, fisk, ost, keso, mjölk, yoghurt, ägg, baljväxter och spirulina.

Livsmedel som är rika på arginin och låga på lysin är till exempel: nötter, frön, havre, fullkornsvete, vetekli, jordnötter, choklad, kokos och carob.

Tillskott av lysin vid munsår

En bra nivå av lysin gör det alltså svårare för herpesviruset att växa och reproducera (2). Det har utförts ett flertal dubbelblinda och placebokontrollerade studier där man sett att tillskott av aminosyran l-lysin kan vara ett effektivt sätt för att minska förekomst, svårighetsgrad och läkningstid vid återkommande herpesutbrott (3) (4). Man har rapporterat bra resultat vid intag av 1000 mg l-lysin, 3 gånger per dag för att hantera ett pågående utbrott (5). I förebyggande syfte vid återkommande problem med munsår har man sett att 1000 mg lysin per dag kan vara effektivt (5).

Eteriska oljor

Det finns ett flertal eteriska oljor som är uppskattade som egenvårdsmedel vid munsår för att påskynda läkningen. Applicera en droppe eterisk olja på munsåret så snart du känner stickningar av att en blåsa är påväg att bryta ut. Effektivast är det att applicera oljan innan blåsan ens har hunnit visa sig. Det kan då många gånger motverka att blåsbildning överhuvudtaget uppstår. Återapplicera flera gånger varje dag så länge du har behov.

Eteriska oljor ska generellt alltid blandas ut, men vid små punktbehandlingar som på munsår kan man använda den ren. Se dock till att du bara tar den på det utsatta området så du inte irriterar den omgivande huden i onödan.

Eterisk pepparmyntsolja har genom tester (6) visat sig vara effektivt vid både HSV-1 som orsakar munsår och HSV-2 som orsakar genital herpes.

Eterisk Tea tree olja är en annan eterisk olja som man kan använda sig av vid munsår. Även om studier är begränsade på området så har man sett att tea tree olja verkar vara lovande för att munsåret ska läka snabbare (7).

Eterisk oreganoolja har länge varit en av de mest populära huskurerna vid munsår. Det finns även studier (8) som visar att oreganooljan kan vara effektiv för detta ändamål.

Eterisk citronolja är ännu en olja som är uppskattad att ha nära till hands när ett munsår är påväg att bryta ut.

 

Källor och Referenser:

(1) How the herpes virus reactivates under stress. https://www.medicalnewstoday.com/articles/303898

(2) Näringsmedicinska uppslagsboken Andra upplagan 2011, Författare: Peter Wilhelmsson, Örtagårdens Bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5

(3) Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Griffth, Walsh, Myrmel, Thomson, Behforooz. 1987.

(4) Safety and effectiveness of an L-lysine, zinc, and herbal-based product on the treatment of facial and circumoral herpes. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):123-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15989381/

(5) Dosage for treating or preventing cold sores: https://www.healthline.com/health/lysine-for-cold-sore#dosage

(6) Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094471130470255X

(7) Antiviral activity of Australian tea tree oil and eucalyptus oil against herpes simplex virus in cell culture. Pharmazie. 2001 Apr;56(4):343-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11338678/

(8) Effect of essential oils on the enveloped viruses: Antiviral activity of oregano and clove oils on herpes simplex virus type 1 and Newcastle disease virus. January 1996, Medical Science Research 24(3):185-186.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. M.H

    Oreganoolja är så bra! Har alltid hemma. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Oreganoolja är bra till mycket. 🙂

  2. Amanda A.

    Jag brukade alltid få munsår när jag åkte på solsemester, typ varenda gång det slog aldrig fel. Sen började jag ta tillskott av lysin en vecka innan semestern och under semestern och inte ett munsår i sikte. Så effektivt!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så bra att du slipper munsår på semestern nu. Lysin kan vara mycket effektivt 🙂

  3. Mia

    För mig är stress den utlösande faktorn. Tack för tipsen!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar tipsen. 🙂

  4. Madeleine

    Har också alltid oreganolja hemma! 🙂 Jättebra verkligen

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt! Verkligen en fantastisk olja som är användbar till så mycket. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close