Nu varnas det för ny fästingsmitta!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Shopping4net -

by Mikaela Bjerring on 20 juni, 2015 · 8 comments

in Blogg, Hälsa, Sjukdomar - Symtom

Den ovanliga fästningsmittan Babesia som är släkt med malariaparasiten har nu upptäckt i Sverige. Genom fästingens saliv tar sig Babesiaparasiten direkt in i kroppens röda blodkroppar där dom förökar sig och bryter ner kroppens röda blodceller.

Nu varnas det för ny fästingsmitta

Fästingar är ett samlingsnamn för en grupp spindeldjur – små parasiter som lever på att suga blod. Fästingarna är aktiva från tidig vår till sent in på hösten, med en pick mellan maj och september. De trivs på fuktiga platser, gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs.

Fästingar kan var väldigt ettriga och det bästa sättet att hålla dem på avstånd är att klä sig rätt och dofta rätt. Hur du håller fästingarna borta på ett effektivt sätt kan du läsa om här. Om du råkar ut för en fästing, så är det viktigt att du avlägsnar den snarast möjligt och att du tar bort den på rätt sätt. Ett fästinglasso kan vara till stor hjälp. Efteråt bör du vara uppmärksam om du märker av någon symtom, då bör du inte tveka att uppsöka läkare direkt. Här följer information om några av de sjukdomar som fästingar kan sprida.

Babesia

Babesia är släkt med malariaparasiten och kan bryta ner kroppens röda blodkroppar. Babesia ger en influensaliknande symtom som uppstår 1 till 6 veckor efter det att man blivit smittad. Man kan uppleva symtom så som feber, muskelvärk, frossa och gulsot. Personer som saknar fungerande mjälte kan få allvarliga följder med hög feber och njursvikt som ibland kan bli dödshotande. Utomlands har man likaså dokumenterat dödsfall av Babesia hos personer med nedsatt immunförsvar. Babesia kan behandlas med antibiotika.

Neo-sjukdom

Neo är en fästingburen sjukdom som är rätt så ovanlig i Sverige. Sjukdomen har fått namnet Neo, efter bakteriens namn candidatus neoehrlichia mikurensis. Sjukdomen kan orsaka blodproppar hos den smittade och man har upptäckt att sjukdomen ofta drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Symtom av Neo är bland annat feber, huvudvärk, diarré och allmän sjukdomskänsla. Neo kan behandlas med antibiotika.

Borrelia

Borrelia är den vanligaste sjukdomen som fästingar sprider i Sverige. Det är en bakterieinfektion som kan leda till ansiktsförlamning, ledhinneinflammation, hjärnhinneinflammation och hjärtmuskelinflammation om sjukdomen inte behandlas i tid. Ett vanligt tecken på Borrelia är att en cirkelformad rodnad på huden runt bettet uppstår. Vanliga symtom av Borrelia är huvudvärk, feber och trötthet. Borrelia behandlas i de flesta fall med penicillin.

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica kan orsaka kronisk hjärtmuskelinflammation hos människor och kan förekomma i kombination med Borrelia. Symptom för Tyfus är hög feber, starka svettningar, hudutslag och i värsta fall problem med just hjärtmuskeln. Tyfusbakterien behandlas med antibiotika.

TBE

TBE orsakas av ett virus och överförs genom fästingbett. Viruset kan ge svår infektion i hjärnan och i nervsystemet. Symtomen är ofta feber, trötthet och huvudvärk, för att sedan i vissa fall övergå till hjärnhinneinflammation, eller hjärninflammation. Det finns inget botemedel mot TBE.

Här kan du läsa om hur du håller fästingarna borta 

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR


DN: Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige - http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-fastingsmitta-upptackt-i-sverige/

Om Babesia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Babesia

Om Neo: https://sv.wikipedia.org/wiki/Candidatus_Neoehrlichia_mikurensis

Om TBE: https://sv.wikipedia.org/wiki/TBE

Om Tyfusbakterien Rickettsia helvetica: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rickettsia

Om Borrelia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Borrelia

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Emma O juni 20, 2015 kl. 17:02

Ush! Fy, fästingar är vidriga som dom är och alla sjukdomar som dom kan smitta med 🙁 Jag har själv råkat ut för Borrelia, men jag upptäckte det och gick till läkaren direkt. Det är verkligen bäst att hålla dem på avstånd.

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 21, 2015 kl. 10:18

Ja fästingar är verkligen inga trevlig kryp. Tur att du kom till läkaren i tid.

Svara

3 Sandra W juni 21, 2015 kl. 10:02

Dom är hemska, gör allt jag kan för att undvika dem.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 22, 2015 kl. 10:19

Ja, det är dom verkligen. Bra att du har koll.

Svara

5 Laila Hayek juni 21, 2015 kl. 10:04

Tack för tipset för hur man undviker dom! Ska prova alla dessa knep.

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 22, 2015 kl. 10:21

Varsågod! 🙂

Svara

7 Nadja juni 30, 2015 kl. 19:56

Dom hemska fästingarna är verkligen inte roliga. Tack för all info!

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 1, 2015 kl. 11:32

Nej, dom är verkligen hemska!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: