Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Nu varnas det för ny fästingsmitta!

av | jun 20, 2015 | Blogg, Hälsa, Sjukdomar - Symtom | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Shopping4net.se – 

Den ovanliga fästningsmittan Babesia som är släkt med malariaparasiten har nu upptäckt i Sverige. Genom fästingens saliv tar sig Babesiaparasiten direkt in i kroppens röda blodkroppar där dom förökar sig och bryter ner kroppens röda blodceller.

Nu varnas det för ny fästingsmitta!

Fästingar är ett samlingsnamn för en grupp spindeldjur – små parasiter som lever på att suga blod. Fästingarna är aktiva från tidig vår till sent in på hösten, med en pick mellan maj och september. De trivs på fuktiga platser, gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs.

Fästingar kan var väldigt ettriga och det bästa sättet att hålla dem på avstånd är att klä sig rätt och dofta rätt. Hur du håller fästingarna borta på ett effektivt sätt kan du läsa om här. Om du råkar ut för en fästing, så är det viktigt att du avlägsnar den snarast möjligt och att du tar bort den på rätt sätt. Ett fästinglasso kan vara till stor hjälp. Efteråt bör du vara uppmärksam om du märker av någon symtom, då bör du inte tveka att uppsöka läkarvård direkt. Här följer information om några av de sjukdomar som fästingar kan sprida.

Babesia

Babesia är släkt med malariaparasiten och kan bryta ner kroppens röda blodkroppar. Babesia ger en influensaliknande symtom som uppstår 1 till 6 veckor efter det att man blivit smittad. Man kan uppleva symtom så som feber, muskelvärk, frossa och gulsot. Personer som saknar fungerande mjälte kan få allvarliga följder med hög feber och njursvikt som ibland kan bli dödshotande. Utomlands har man likaså dokumenterat dödsfall av Babesia hos personer med nedsatt immunförsvar. Babesia kan behandlas med antibiotika.

Neo-sjukdom

Neo är en fästingburen sjukdom som är rätt så ovanlig i Sverige. Sjukdomen har fått namnet Neo, efter bakteriens namn candidatus neoehrlichia mikurensis. Sjukdomen kan orsaka blodproppar hos den smittade och man har upptäckt att sjukdomen ofta drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Symtom av Neo är bland annat feber, huvudvärk, diarré och allmän sjukdomskänsla. Neo kan behandlas med antibiotika.

Borrelia

Borrelia är den vanligaste sjukdomen som fästingar sprider i Sverige. Det är en bakterieinfektion som kan leda till ansiktsförlamning, ledhinneinflammation, hjärnhinneinflammation och hjärtmuskelinflammation om sjukdomen inte behandlas i tid. Ett vanligt tecken på Borrelia är att en cirkelformad rodnad på huden runt bettet uppstår. Vanliga symtom av Borrelia är huvudvärk, feber och trötthet. Borrelia behandlas i de flesta fall med penicillin.

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica kan orsaka kronisk hjärtmuskelinflammation hos människor och kan förekomma i kombination med Borrelia. Symptom för Tyfus är hög feber, starka svettningar, hudutslag och i värsta fall problem med just hjärtmuskeln. Tyfusbakterien behandlas med antibiotika.

TBE

TBE orsakas av ett virus och överförs genom fästingbett. Viruset kan ge svår infektion i hjärnan och i nervsystemet. Symtomen är ofta feber, trötthet och huvudvärk, för att sedan i vissa fall övergå till hjärnhinneinflammation, eller hjärninflammation. Det finns inget botemedel mot TBE.

 

Här kan du läsa om hur du håller fästingarna borta 

 

Källor och Referenser:

DN: Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige – http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-fastingsmitta-upptackt-i-sverige/

Om Babesia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Babesia

Om Neo: https://sv.wikipedia.org/wiki/Candidatus_Neoehrlichia_mikurensis

Om TBE: https://sv.wikipedia.org/wiki/TBE

Om Tyfusbakterien Rickettsia helvetica: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rickettsia

Om Borrelia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Borrelia

 

Relaterade inlägg:

 

8 Kommentarer

 1. Emma O

  Ush! Fy, fästingar är vidriga som dom är och alla sjukdomar som dom kan smitta med 🙁 Jag har själv råkat ut för Borrelia, men jag upptäckte det och gick till läkaren direkt. Det är verkligen bäst att hålla dem på avstånd.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja fästingar är verkligen inga trevlig kryp. Tur att du kom till läkaren i tid.

   Svara
 2. Sandra W

  Dom är hemska, gör allt jag kan för att undvika dem.

  Svara
 3. Laila Hayek

  Tack för tipset för hur man undviker dom! Ska prova alla dessa knep.

  Svara
 4. Nadja

  Dom hemska fästingarna är verkligen inte roliga. Tack för all info!

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close