Nyttigare lakritskola (vegan)

by Mikaela Bjerring on 15 november, 2018 · 14 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Kitchentime -

in Blogg, Kost, Laktosfritt, LCHF, Recept, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Den här lakritskolan blev ljuvligt god och är relativt enkel att göra. Fri från mjölkprodukter och vitt socker, med en härligt seg konsistens och rik lakritssmak. En perfekt liten sötsak när man är sugen på något gott och rena drömmen för alla lakritsälskare.

Nyttigare lakritskola

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Mät upp kokosgrädde/havregrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp på medelhög värme under 5-10 minuter utan att röra om. Sänk sedan till medellåg värme. Det får inte vara för varmt, men det ska fortfarande bubbla på livligt. Rör om lite då och då, men inte för ofta eftersom det då finns risk för att den skär sig.
  3. Låt kolan sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur hård kolan blir när den svalnar. Vid ca 125°C blir kolan mjuk. Vid 130°C blir kolan hård men lite seg i mitten. Det lättaste är alltså att använda en kökstermometer för att veta när den är klar. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om du kan forma den till en kula. När du kan göra det så är den klar. Låt smeten annars koka vidare tills den klarar testet.
  4. Precis i slutet rör du försiktigt ner lakritspulvret.
  5. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Ca 20 x 20 cm är en bra storlek, eller lite större går bra.
  6. Ställ in formen i frysen i ca 30 minuter så att kolan sätter sig snabbt. Ta sedan ut den och ställ in den i kylskåpet under ett par timmar.
  7. Skär kolan i lagom stora bitar och förvara den därefter i kylen.

Fibersirap gold

Fibersirap gold skiljer sig mycket från annan sirap eftersom den innehåller hela 70 % prebiotiska fibrer som är bra för tarmen och endast 6 % sockerarter. Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO). Fibersirap är huvudingrediens i de populära Quest barsen och kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning när man vill dra ner på socker och kolhydrater. En omtyckt och flitigt använd produkt hos personer som äter enligt LCHF.

Relaterade inlägg:

 

{ 14 comments… read them below or add one }

1 Carina november 15, 2018 kl. 20:42

Så gott! Måste jag prova! <3

Svara

2 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:00

Tycker jag du ska! 🙂

Svara

3 Anja W november 15, 2018 kl. 21:13

Tack för receptet, det ska sparas. Ser jättegott ut! 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:02

Varsågod och vad trevligt! 🙂

Svara

5 Kalle november 16, 2018 kl. 07:38

Det vattnas i munnen.:) Ska nog prova mig på att göra dom även då jag inte är någon stormästare i köket.

Svara

6 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:04

Se bara till att du kokar den som anvisningarna, så ska det nog gå bra. 🙂

Svara

7 Laila november 16, 2018 kl. 08:49

Tack för receptet!

Svara

8 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:05

Varsågod! 🙂

Svara

9 Emma O november 16, 2018 kl. 08:50

Mums, va gott! 🙂

Svara

10 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:05

Dom blir verkligen goda. 🙂

Svara

11 Anne november 16, 2018 kl. 08:55

Tack! Ska definitivt prova att göra dom.

Svara

12 Mikaela Bjerring november 16, 2018 kl. 09:05

Vad trevligt!

Svara

13 Loren december 1, 2018 kl. 10:25

Gjorde kolan häromdagen och det blev jättegott! Tack för receptet. 🙂

Svara

14 Mikaela Bjerring december 1, 2018 kl. 10:54

Så trevligt att du gjorde kolan och tyckte om den! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: