– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren & Kocken –
Den här lakritskolan blir ljuvligt god och är relativt enkel att göra. Fri från mjölkprodukter och vitt socker, med en härligt seg konsistens och rik lakritssmak. En perfekt liten sötsak när man är sugen på något gott och rena drömmen för alla lakritsälskare.
Ingredienser:
- 2 dl kokosgrädde
- 1 1/2 dl fibersirap
- 1/2 dl kokossocker (går att byta ut mot t.ex. Sukrin Gold om man vill göra LCHF)
- 1 dl kokosolja
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk rålakritspulver
Så här gör du:
- Mät upp kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
- Koka upp på medelhög värme under 5-10 minuter utan att röra om. Sänk sedan till medellåg värme. Det får inte vara för varmt, men det ska fortfarande bubbla på livligt. Rör om lite då och då, men inte för ofta eftersom det då finns risk för att den skär sig.
- Låt kolan sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur hård kolan blir när den svalnar. Vid cirka 125°C blir kolan mjuk. Vid 130°C blir kolan hård men lite seg i mitten. Det lättaste är alltså att använda en kökstermometer för att veta när den är klar. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om du kan forma den till en kula. När du kan göra det så är den klar. Låt smeten annars koka vidare tills den klarar testet.
- Precis i slutet rör du försiktigt ner lakritspulvret.
- Häll upp kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper. Cirka 20 x 20 cm är en bra storlek.
- Ställ in formen i frysen i 30 minuter så att kolan sätter sig snabbt. Ta sedan ut den och ställ in den i kylskåpet under ett par timmar.
- Skär kolan i lagom stora bitar och förvara den i kylskåpet tills den ska ätas.
Kort om fibersirap
Fibersirap skiljer sig mycket från annan sirap. Den har ett högt innehåll av prebiotiska fibrer som är bra för tarmen och en låg andel sockerarter (mängden kan skilja sig något mellan olika produktmärken). Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO). Fibersirap är huvudingrediens i de populära Quest barsen och kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning när man vill dra ner på socker och kolhydrater. Inte minst är det en omtyckt och flitigt använd produkt hos personer som äter enligt LCHF.
Gjorde kolan häromdagen och det blev jättegott! Tack för receptet. 🙂
Så trevligt att du gjorde kolan och tyckte om den! 🙂