Nyttigare lakritskola (vegan)

av | nov 15, 2018 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Sötsaker - Desserter | 14 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren & Kocken – 

Den här lakritskolan blir ljuvligt god och är relativt enkel att göra. Fri från mjölkprodukter och vitt socker, med en härligt seg konsistens och rik lakritssmak. En perfekt liten sötsak när man är sugen på något gott och rena drömmen för alla lakritsälskare.

Nyttigare lakritskola (vegan)

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Mät upp kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp på medelhög värme under 5-10 minuter utan att röra om. Sänk sedan till medellåg värme. Det får inte vara för varmt, men det ska fortfarande bubbla på livligt. Rör om lite då och då, men inte för ofta eftersom det då finns risk för att den skär sig.
  3. Låt kolan sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur hård kolan blir när den svalnar. Vid cirka 125°C blir kolan mjuk. Vid 130°C blir kolan hård men lite seg i mitten. Det lättaste är alltså att använda en kökstermometer för att veta när den är klar. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Det innebär att du tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och ser om du kan forma den till en kula. När du kan göra det så är den klar. Låt smeten annars koka vidare tills den klarar testet.
  4. Precis i slutet rör du försiktigt ner lakritspulvret.
  5. Häll upp kolasmeten i en form klädd med bakplåtspapper. Cirka 20 x 20 cm är en bra storlek.
  6. Ställ in formen i frysen i 30 minuter så att kolan sätter sig snabbt. Ta sedan ut den och ställ in den i kylskåpet under ett par timmar.
  7. Skär kolan i lagom stora bitar och förvara den i kylskåpet tills den ska ätas.

 

Kort om fibersirap

Fibersirap skiljer sig mycket från annan sirap. Den har ett högt innehåll av prebiotiska fibrer som är bra för tarmen och en låg andel sockerarter (mängden kan skilja sig något mellan olika produktmärken). Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber kallad isomalto-oligosackarid (IMO). Fibersirap är huvudingrediens i de populära Quest barsen och kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning när man vill dra ner på socker och kolhydrater. Inte minst är det en omtyckt och flitigt använd produkt hos personer som äter enligt LCHF.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

14 Kommentarer

  1. Loren

    Gjorde kolan häromdagen och det blev jättegott! Tack för receptet. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du gjorde kolan och tyckte om den! 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds