– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Maca är en rotfrukt som härstammar från Peru. Den har en lång historisk användning för att öka energin, uthålligheten och prestationen. Den klassas även som en adaptogen och afrodisiakum och används traditionellt för att stödja hormonbalansen.

Artikelns innehåll:
- Vad är Maca?
- Näringsinnehållet i maca
- Traditionell användning
- Maca som livsmedel
- Hälsokostprodukter med maca
Vad är Maca?
Maca med det vetenskapliga namnen Lepidium peruvianum och Lepidium meyenii, växer vilt högt uppe i Anderna i främst Peru på 4000-4500 meters höjd.
Det är en härdig växt som trivs i tufft klimat i ett landskap som bäst kan beskrivas som ett månlandskap. Detta område har intensiv solstrålning, hårda vindar och en medel dagstemperatur på +18° C, som på natten tidvis kan sjunka till -10° C. Den trivs alltså i bergstrakter som förövrigt inte är odlingsbara.
Maca tillhör familjen korsblommiga växter där även rättika, rova, senapsfrö, blomkål, broccoli och krasse ingår. Det är roten som är den ätliga delen. Det finns många olika typer av maca där färgen varierar mellan gulvitt, mörkrött och svart.
Rötterna äts inte färska, utan torkas varsamt, följt av att dom mals till ett fint pulver.
Näringsinnehållet i maca
Maca är rikt på näring och innehåller bland annat (1):
- Vitaminer som C, K, B2, B3 och B6.
- Mineraler som kalium, järn, kalcium, koppar, zink och jod.
- Cirka 9 procent kostfiber.
- Cirka 10 procent protein och 19 olika aminosyror.
- En mindre mängd fett, bland annat olika växtsteroler.
- Övriga aktiva ämnen är macaridiner, macamider, polyfenoler, glukosinolater och alkaloider.
Traditionell användning
Maca har länge varit en viktig del av lokalbefolkningens kost. Idag är det även en uppskattad superfood och hälsokostprodukt världen över. Historiskt har den använts för att stödja hälsan inom ett flertal områden (2) (3).
Maca kallas ibland för peruansk ginseng, eftersom den länge använts traditionellt för att öka energin, uthålligheten och prestationen. Sydamerikanska legender beskriver bland annat hur Inkafolkets krigare åt den innan strid för att öka sin styrka och kraft.
Roten anses också vara en adaptogen, en kategori som inkluderar vissa växter och naturliga ämnen som hjälper kroppen att hantera och anpassa sig vid stress.
Ett annat användningsområde har varit för att stödja den kvinnliga hormonbalansen vid klimakteriet.
Roten har även en lång traditionell användning som ett afrodisiakum för att öka lusten hos både kvinnor och män.
Maca som livsmedel
Till utseendet liknar maca en rova eller rättika och smakar lite som pepparrot och palsternacka, men mildare. Den äts som redan nämnt inte färsk, utan som torkad i pulverform.
Macapulver tillverkas genom att rötterna tvättas, torkas och mals till ett fint pulver. Pulvret är raw för att bevara näringen, vilket innebär att det inte upphettas över 42° C.
Macapulver kan till exempel användas i smoothies, protein shakes, tillsättas till gröten eller chiapuddingen. Det finns även extrakt i kapslar för den som föredrar det
Produkter med maca:
- Healthwell macapulver eko
- Mother Earth macapulver eko
- RawPowder macapulver eko
- Kiviks lilla råa macapulverextrakt (kapslar)
- Elexir Pharma maca och l-arginin (kapslar)
Källor och referenser
(1) Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii, a Plant from the Peruvian Highlands. 2011 Oct 2;2012:193496. doi: 10.1155/2012/193496. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3184420/
(2) Traditional uses, processes, and markets: the case of Lepidium meyenii Walp. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323908443000068
(3) Exploring the chemical and pharmacological variability of Lepidium meyenii. 2024 Feb 19;15:1360422. doi: 10.3389/fphar.2024.1360422. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10910417/
Relaterade inlägg: