– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fertilitet och evigt liv. Det är en mycket näringsrik frukt som främst utmärker sig genom sitt rika innehåll av antioxidanter.

Artikelns innehåll:
- Kort om granatäpple
- Näringsinnehållet av granatäpple
- Granatäpple som livsmedel
- Produkter med granatäpple
Kort om granatäpple
Granatäpple med det vetenskapliga namnet Punica granatum, har sitt ursprung från trakterna runt Iran där man fortfarande kan hitta vilda träd. Man tror att trädet först domesticerades omkring 3000 f.Kr. av de forntida perserna. Därefter spred sig granatäppleodlingar till norra Indien och medelhavsområdet runt 2000 f.Kr.
På 1500-talet förde spanjorerna granatäpplet till Central- och Sydamerika, och på 1700-talet började man odla frukten i de södra delarna av Nordamerika.
Träden som blir upp till 8 meter höga blommar från maj till oktober. Därefter utvecklas de vackra röda blommorna till frukter som är redo att skördas efter 5-6 månader.
Granatäpple tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men har senare placerats i familjen fackelblomsväxter. Det latinska namnet Punica granatum, betyder ungefär ”kärnäpple”. Varje granatäpple innehåller hundratals röda kärnor, omgivna av ett köttigt lager som till färgen kan vara rött, rosa eller ljusgult.
Granatäpplet har inte bara en lång historisk användning som livsmedel, utan har även varit en hyllad medicinalväxt genom tiderna. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fertilitet och evigt liv.
Näringsinnehållet av granatäpple
Granatäpple är rikt på fibrer och innehåller en lång rad vitaminer och mineraler. Man hittar bland annat en betydande mängd C-vitamin, kalium, betakaroten och vitamin B6. Mest uppmärksammad är dock frukten för sitt generösa innehåll av antioxidanter i form av fenoliska föreningar som polyfenoler, flavonoider, flavanoler och antocyaniner (1) (2) (3).
I kroppen skyddar antioxidanter mot oxidativ stress som fria radikaler kan orsaka. När oxidativ stress uppstår kan kroppens celler skadas som i sin tur kan ge upphov till olika sjukdomar och förtidigt åldrande.
Granatäpple som livsmedel
Förutom att äta den färska frukten, kan man få i sig nyttigheterna från granatäpplepulver, torkade kärnor, granatäpplejuice, eller genom att inta granatäpple-extrakt.
När det kommer till juice så vill man välja en som är raw och utan tillsatser där näringen är bevarad.
Granatäpplepulver eller torkade kärnor är perfekt att använda i smoothies, strö över yoghurten eller gröten.
Genom ett granatäpple-extrakt får man en ännu kraftfullare antioxidantkapacitet.
Produkter med granatäpple:
- Healthwell granatäpple-extrakt
- RawPowder granatäpplekärnor
- Rå grantaäpplejuice Eko
- Rå rödbeta/granatäpplejuice Eko
Källor och referenser
(1) Nutritional and Therapeutic Properties of Pomegranate. September 2018. https://www.researchgate.net/publication/327904199_Nutritional_and_Therapeutic_Properties_of_Pomegranate
(2) Research shows benefits of eating pomegranate every day: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html
(3) Health benefits of pomegranate: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html
Relaterade inlägg: