– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Blåbär är ett av våra mest uppskattade bär som det växer rikligt av i vårt avlånga land. Det generösa näringsinnehållet har även gjort att det klassas som en superfood. Dessutom ingår blåbärsextrakt ofta i kosttillskott för att stödja synen, hjärnfunktionen och mag-tarmsystemet.

Artikelns innehåll:
- Kort om blåbär
- Näringsinnehållet i blåbär
- Blåbärets fördelar för hälsan
- Produkter med blåbär och blåbärsextrakt
Kort om blåbär
Blåbär med det vetenskapliga namnet Vaccinium myrtillus, är ett av våra mest omtyckta svenska bär. Det är även något som det växer rikligt av i våra skogar. Faktum är att hela 17 procent av Sveriges mark är täckt av blåbärsris. Det är en typisk barrskogsväxt som trivs bäst på skuggiga växtplatser med fuktig och mullrik jord.
Blåbärsriset som blir cirka 30 cm högt blommar vanligtvis under maj till juni. Söderut brukar bären vara mogna i Juli och längre norrut i augusti eller några veckor in på september. Bären är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar dom mot uttorkning och fukt, vilket ger bären en matt yta.
Näringsinnehållet i blåbär
Blåbär innehåller en rad vitaminer och mineraler. Bland annat hittar man en betydande mängd B-vitaminer och C-vitamin, samt mineraler som magnesium, mangan, kalcium, kalium och järn.
Det som dock utmärker bäret mest är det rika innehållet av antioxidanter. Faktum är att blåbär är ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter av alla vanliga frukter och grönsaker.
De viktigaste antioxidantföreningarna i blåbär är polyfenoler och undergruppen flavonoider. I synnerhet är bären väldigt rika på flavonoiden antocyanin som tros vara anledningen till många av bärets hälsofrämjande egenskaper.
Blåbärets fördelar för hälsan
Blåbär har en lång historisk bakgrund som livsmedel och har genom tiderna använts flitigt inom traditionell folkmedicinen. Idag finns det en mängd hälsokostprodukter med blåbär och blåbärsextrakt. Inte minst är det en aktiv ingrediens i många kosttillskott för synförmågan, hjärnfunktionen och för en välfungerande mage och tarm.
Att blåbär är bra för synen upptäcktes först under andra världskriget när man såg att soldater som åt blåbär fick bättre mörkerseende. Genom modern forskning (2) har man sett att bärets innehåll av antocyaniner verkar ha förmågan att skydda de ljuskänsliga cellerna i näthinnan från oxidativ stress.
Oxidativ stress kan påskynda hjärnans åldrande och ha en negativ inverkan på hjärnfunktionen. Till exempel visade en studie (2) att ett dagligt intag av 1,5 msk blåbärspulver kan bidra till att upprätthålla hjärnfunktionen och förbättra minnet hos äldre vuxna.
Att äta blåbärssoppa vid magsjuka och magproblem som diarré och förstoppning är en gammal traditionell huskur. Blåbär är även bra för tarmfloran. Här verkar det vara kombinationen av fibrer och antioxidanter i bären som har förmågan att minska inflammation i tarmen och gynna tillväxten av goda tarmbakterier (3).
Produkter med blåbär och blåbärsextrakt:
- Plog blåbärspulver
- Holistic blåbärspulver
- Rå pressad blåbärssaft (100 % blåbär)
- Elexir Pharma Blue Eye
- Healthwell blåbärsextrakt
- New Nordic Blue Berry Plus ögonvitamin
Källor och referenser
(1) Blueberry component PS may protect against dry eye disease – https://www.news-medical.net/news/20160505/Blueberry-component-PS-may-protect-against-dry-eye-disease.aspx
(2) Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)46300-9/fulltext
(3) Scientific Evidence for the Beneficial Effects of Dietary Blueberries on Gut Health: A Systematic Review. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10538750/#S21
Relaterade inlägg: