– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Gojibär är små röda bär som har en söt, syrlig och mycket angenäm smak. De är väldigt näringsrika och innehåller generöst med antioxidanter, samt en rad andra hälsofrämjande växtämnen. Pågrund av det rika näringsinnehållet har gojibär kommit att klassas som en superfood.

Artikelns innehåll:
Kort om gojibär
Gojibär som har det vetenskapliga namnet Lycium barbarum, tillhör växtfamiljen Solanaceae. På svenska kallas bäret för bocktörne. Växten har sitt ursprung i Asien och då främst Kina, Korea, Mongoliet och Tibet.
Buskarna är anspråkslösa och kan växa i olika klimat. De trivs dock bäst och ger mest näringsrika bär när de får mycket sol, och får växa i mineralrik och alkalisk jord i områden med stora temperaturskillnader mellan dag och natt.
Bären sägs vara en av naturens mest kompletta växter. I tusentals år har de odlats och använts inom den kinesiska läkekonsten där de anses skänka ett långt liv och stärka livsenergin. På senare år har det även kommit att bli ett mycket uppskattat livsmedel världen över.
Näringsinnehållet i gojibär
Trots sin lilla storlek är gojibäret fullspäckat med näring och speciellt rikt är det på antioxidanter.
Till exempel innehåller bären cirka 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner per viktenhet och mer betakaroten än morötter. C-vitamin bidrar bland annat till ett normalt fungerande immunsystem och skyddar cellerna från fria radikaler.
Betakaroten fungerar som ett förstadium till A-vitamin som har betydelse för synförmågan, slemhinnorna och järnomsättningen. Dessutom spelar betakaroten en roll för huden, celldelningsprocessen och immunsystemet. Ett annat intressant ämne är zeaxantin som bidrar till att skydda ögats celler.
Gojibäret är även mycket rikt på polysackarider, varav några av dom är helt unika för bäret. Dessa polysackarider trodde man förr bara var kolhydrater precis som stärkelse och socker, men de har visat sig ha en mycket kraftfull förmåga att skydda kroppens celler genom att oskadliggöra fria radikaler.
Näringsämnen i goji (1) (2):
- Antioxidanter som A, C, E, karotener och flavonoider.
- B-vitaminer, speciellt B2 och B3.
- 21 olika mineraler.
- Polysackarider.
- 18 olika aminosyror, inklusive samtliga essentiella.
- Fytosteroler.
Att använda gojibär
Goji finns att köpa som torkade bär. Strö dom över yoghurten, använd i rawfood bakverk eller ät dom precis som dom är. Det finns även chokladdoppade gojibär som är ljuvligt goda.
Produkter med gojibär:
- Superfruit chokladdoppade gojibär eko
- Superfruit ekologiska gojibär
- RawPowder ekologiska gojibär
- Superfruit Foods gojibär eko
Källor och referenser
(1) Lycium barbarum as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action. 2019 Jan 9;2019:2437397. doi: 10.1155/2019/2437397. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6343173/#sec3.
(2) Health Benefits and Applications of Lycium barbarum in Functional Food Products Development: A Review. 2022 Jan 27;11(2):248. doi: 10.3390/antiox11020248. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8868247/
Relaterade inlägg: