– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Pistagesmör är liksom andra nötsmör både nyttigt och fantastiskt gott. Det är dessutom otroligt enkelt att göra själv. Använd pistagesmöret för att klicka på gröten eller fruktsalladen, tillsätt i din smoothie eller bre på fröknäcke.
Att göra pistagesmör
Pistagesmör kan man antingen göra RAW eller på rostade nötter. Själv föredrar jag att göra mitt smör Raw för att bibehålla så mycket näring som möjligt. Råa nötter bör man helst blötlägga innan man äter. Det gör man för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller. Dom blir då mer lättsmälta för magen och kroppen kan lättare ta upp näringen. Detta gäller i stort sett för alla råa nötter och fröer, men med varierande blötläggningstider beroende på vilka nötter/fröer det gäller. Pistagenötter, paranötter, macadamia och pinjefrön behöver dock inte blötläggas. Om man vill kan man blötlägga pistagenötterna någon timme för att mjuka upp dom. Det kommer att göra pistagesmöret krämigare.
Ingredienser:
- 5 dl pistagenötter
- 1-3 msk kallpressad kokosolja
- 1 nypa havssalt
- 1 -2 krm vaniljpulver
Så här gör du:
- Lägg pistagenötterna i en matberedare. Mixa och tillsätt kokosoljan lite i taget tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Om du vill kan du lämna smöret lite ”chunky”, vilket är min personliga preferens. Du väljer själv hur mycket kokosolja som du vill ha i. Ju mer olja ju, mjukare och krämigare blir pistagesmöret.
- Tillsätt en nypa havssalt, vaniljpulver och smaka av.
- Förvara ditt pistagesmör i en lufttät glasburk i kylen. Det håller sig bra i minst en vecka.
Pistagesmör låter ju verkligen fantastiskt gott!
Ja, det är verkligen så gott! 🙂