Kokos i alla dess former

av | mar 23, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Den exotiska kokosnöten som egentligen inte är en nöt utan en frukt, har på senaste år fått mycket uppmärksamhet. En fantastisk gåva från naturen som ger oss många hälsosamma och underbart goda livsmedel.

Kokos i alla dess former!

Livsmedel från kokospalmen

Det finns mycket vi kan tacka kokospalmen för och alla livsmedel som den ger oss – kokosmjölk, kokossocker, kokossirap, kokosvatten, kokosvinäger, kokosmjöl, kokosflingor, kokoschips och inte minst den fantastiska kokosoljan. Här följer om de olika livsmedlen och tips för hur de kan användas.

Kokosolja

Kokosolja innehåller de medellånga fettsyrorna: laurinsyra, kaprylsyra, kaprinsyra och kapronsyra som gör den mycket intressant ur hälsoperspektiv. Det är en riktigt bra matolja eftersom den tål höga temperaturer. För hud och hårvård är det verkligen en multifunktionell produkt som kan användas till mycket.

Oil Pulling är ett exempel på ett fantastiskt användningsområde av kokosoljan. Det är en metod som härstammar från den ayurvediska läran. Det innebär att man genom olja renar munnen från dåliga bakterier, svamp och andra skadliga mikroorganismer för att stödja både munhälsan och den allmänna hälsan. Du kan läsa mer om hur du gör i inlägget ”Oil pulling – Att rena munnen med olja. Du hittar även en mängd andra tips i inlägget 12 fördelar av kokosolja för kroppsvård”.

Kokossocker och kokossirap

Kokossocker och kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Både kokossocker och kokossirap har ett GI-värde på runt 35 till skillnad från vitt socker som ligger på 97. I bakning och matlagning så kan man ofta byta ut vitt socker mot kokossocker rakt av. Den har ingen smak av kokos som man skulle kunna tro, utan påminner mer om farin. 

Kokosvinäger

Kokosvinäger finns i två olika varianter. En enklare variant som består av kokosvatten som fermenteras med hjälp av t.ex. muskovadosocker. Den andra varianten av vinägern får man genom att tömma kokosblomman på sav. Saven fermenteras sedan i 3-12 månader utan tillsatser. Den har en prebiotiksverkan och innehåller en betydande mängd vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer.

Kokosmjöl

Kokosmjöl är ett näringsrikt mjöl som framställs ur kokosnötens fruktkött. Fruktköttet pressas på olja och massan som blir kvar torkas och mals till kokosmjöl. Hur hög fetthalt kokosmjölet får varierar beroende på hur mycket fett som pressats ur. Mjölet är väldigt fiberrikt och innehåller runt 40 gram fibrer per 100 g. Det innehåller även betydligt mindre kolhydrater än andra mjölsorter, cirka 21 g per 100 g. Kokosmjöl används framför allt som ett nyttigt och glutenfritt alternativ till annat mjöl i bakning, men kan också användas som ett fibertillskott i till exempel smoothies.

Kokosmjölk och kokosgrädde

Kokosmjölk och kokosgrädde framställs av det rivna fruktköttet som pressas. Beroende på önskad konsistens och fetthalt kan vatten tillsättas eller reduceras. Kokosmjölk och kokosgrädde är ett bra laktosfritt alternativ till mjölk och grädde.

Kokosvatten

Rent ekologiskt kokosvatten kallas även för ”fluid of life” på grund av dess rika innehåll av elektrolyter som stödjer kroppens naturliga vätskebalans. Kokosvatten har ett balanserat innehåll av kalium, kalcium, magnesium och natrium som främjar en snabb förnyelse och återställer vätskebalansen. En perfekt dryck när man svettas mycket som vid träning eller en varm sommardag. En naturlig sportdryck från växtriket utan tillsatser som dessutom smakar ljuvligt gott.

Kokosflingor och kokoschips

Kokosflingor är fruktköttet från kokosnöten som rivits och torkats. Kokosflingorna innehåller cirka 64 % fett, 13 % kostfibrer, samt en mängder vitaminer och mineraler som kokosnöten innehåller naturligt. Av kokosflingor kan du även göra kokossmör. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Så enkelt gör du eget kokossmör”. Kokoschips gör sig utmärkt som ett gott och näringsrikt snacks. De kan även användas i bakning, hemmagjord granola, eller strö dom över yoghurten.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

8 Kommentarer

  1. Anna

    Kokos är så gott och så hälsosamt! Kokosvinäger har jag aldrig provat med det låter intressant!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kokosvinäger tycker jag själv är riktigt gott! 🙂

  2. Katja W

    Jag använder alltid kokosolja när jag lagar mat och jag har gått ner många kilon bara genom att byta ut smör och andra oljor mot kokosolja. Otroligt bra fettförbrännare och hälsosamt!

    Svara
  3. Frida H

    Älskar kokos <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastisk gott! 🙂

  4. Emma

    Kokosolja är så otroligt bra! Och sen så älskar jag smaken av kokos 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...