Kokos i alla dess former!

by Mikaela Bjerring on 23 mars, 2015 · 8 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Livsmedel, Superfoods

Den exotiska kokosnöten som egentligen inte är en nöt utan en frukt har på senaste år fått mycket uppmärksamhet. En fantastisk gåva från naturen som ger oss många hälsosamma och underbart goda livsmedel.

Kokos i alla dess former

Det finns mycket vi kan tacka kokosnöten för och alla livsmedel som den ger oss – kokosmjölk, kokossocker, kokossirap, kokosvatten, kokosvinäger, kokosmjöl, kokosflingor, kokoschips och inte minst den fantastiska kokosoljan.

Kokosolja

Ingen har väl vid det här laget förbisett hur underbar kokosoljan är. Ett välsmakande livsmedel som har en mängd fördelar för hälsan, samt för mun-, hår-, och hudvård. Det är främst kokosoljans medellånga fettsyror laurinsyra, kaprylsyra, kaprinsyra och kapronsyra som gör den intressant ur hälsoperspektiv. Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som man har sett skyddar mot virus- och bakterieangrepp (1). Kaprylsyra gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svampöverväxt som Candida, bara för att nämna några egenskaper. Dessa fettsyror är därför en mycket bra form av fett för immunsystemet, energiproduktionen, muskelarbetet och för tillväxten av goda tarmbakterier (1), (2).

Fettsyrorna skyddar även våra inre organen och ger styrka och struktur till cellmembranen. Det har en positiv inverkan på de vita blodkropparnas funktion såväl som för hormontillverkningen (1). De medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet lagras alltså inte som kroppsfett på samma sätt som andra fettsyror (2). Kokosoljan används därför av många som vill leva en sund livsstil och/eller vill gå ner i vikt. Oljan klarar även höga temperaturer (ca 198 grader), vilket gör den till ett mycket bra fett att använda vid matlagning och bakning. Den innehåller inga transfetter och bildar inte heller dessa vid upphettning (2), (3).

Kokossocker

Kokossocker och kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Kokossocker har ett GI på 35 till skillnad från vitt socker som ligger på 97. Kokossocker har en god smak som påminner om farin. I bakning eller matlagning så kan man byta ut vitt socker mot kokossocker rakt av.

Kokosvinäger

Kokosvinäger finns i två olika varianter. En enklare variant som består av kokosvatten som fermenteras med hjälp av t.ex muskovadosocker. Den andra varianten av vinägern får man genom att tömma kokosblomman på sav. Saven fermenteras sedan i 3-12 månader utan tillsatser för att bli kokosvinäger. Kokosvinäger har en prebiotiksverkan och innehåller betydande mängder vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer.

Kokosmjöl

Kokosmjöl är fiberrikt och innehåller lite kolhydrater jämfört med vetemjöl (ca 20,8 g per 100 g). Det är ett näringsrikt mjöl som framställs ur fruktköttet från kokosnötter. Det används framför allt som ett nyttigt och glutenfritt alternativ till annat mjöl i bakning, men kan också används som ett fibertillskott i till exempel smoothies (ca 41 g fibrer per 100g).

Kokosmjölk

Kokosmjölk framställs av det rivna fruktköttet som pressas. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas eller tas bort. Kokosmjölk är ett bra laktosfritt alternativ till mjölk och grädde.

Kokosvatten

Rent ekologiskt kokosvatten kallas även för ”fluid of life” på grund av dess innehåll av elektrolyter som stödjer kroppens naturliga vätskebalans. Kokosvatten har ett balanserat innehåll av kaliumkalciummagnesium och natrium som främjar en snabb förnyelse och återställer vätskebalansen vid fysiska aktivitet. En naturlig sportdryck från växtriket utan några tillsatser som dessutom smakar ljuvligt gott.

Kokosflingor och kokoschips

Kokosflingor är fruktköttet från kokosnöten som rivits och torkats. Kokosflingorna innehåller ca 64 % fett och betydande mängder vitaminer och mineraler. Av kokosflingor kan du även enkelt själv göra ditt eget kokossmör. Hur du gör det kan du läsa om här. Kokoschips gör sig utmärkt som ett gott och näringsrikt snacks.

Återförsäljare av en mängd kokos-livsmedel hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om fettsyrorna i kokosolja: Short term effects of dietary medium-chain fatty acids and n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on the fat metabolism of healthy volunteers. Lipids Health Dis. 2003 Nov 17;2(1):10.

(2) Den hälsosamma egenskaperna av kokosolja: ”The healing miracle of coconut oil”, Bruce Fife, 2001

(3) ”Coconut: In support of good health in the 21st century”, Mary G. Enig, 1999.

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Anna mars 24, 2015 kl. 14:53

Kokos är så gott och så hälsosamt! Kokosvinäger har jag aldrig provat med det låter intressant!

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 25, 2015 kl. 10:53

Kokosvinäger tycker jag själv är riktigt gott! 🙂

Svara

3 Katja W mars 28, 2015 kl. 12:56

Jag använder alltid kokosolja när jag lagar mat och jag har gått ner många kilon bara genom att byta ut smör och andra oljor mot kokosolja. Otroligt bra fettförbrännare och hälsosamt!

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 29, 2015 kl. 10:51

Fantastiskt Katja! 🙂

Svara

5 Frida H mars 28, 2015 kl. 13:10

Älskar kokos <3

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 29, 2015 kl. 09:49

Visst är det fantastisk gott! 🙂

Svara

7 Emma april 7, 2015 kl. 10:06

Kokosolja är så otroligt bra! Och sen så älskar jag smaken av kokos 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring april 8, 2015 kl. 10:48

Visst är det gott.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: