– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost –
För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning, eller helt enkelt bara vill prova något nytt, så är detta ett tips för dig.
Vad är chiaägg?
Chiafrön är verkligen ett fantastiskt livsmedel när man vill baka utan ägg eller gluten. När fröna får svälla i vätska klibbar de ihop sig och bildar en gelékonsistens. Det fungerar då som ett bra bindemedel för såväl mjuka som krispiga bakverk.
Ingredienser för 1 st chiaägg:
- 1 msk chiafrön
- 3 msk vatten eller annan vätska
Gör så här:
Blanda chiafröna med vätskan och låt stå i 10-15 minuter. Om du vill ha en slätare konsistens på chiaägget så kan du mortla chiafröna först. Det är dock något som oftast inte är nödvändigt eftersom fröna mjuknar när dom sväller i vätska. Man brukar därför inte känna av fröna i bakverket, men prova dig fram vad du tycker är bäst.
Några exempel för recept där jag använt chiaägg:
- Bananbröd med valnötter (vegan)
- Pepparkaksrutor med chokladkross
- Glutenfritt nöt- och fröbröd
- Frasiga kokos och sesambars
Kort om chiafrön
Chiafrön kommer från växten Salvia hispanica, en blommande planta som ingår i växtfamiljen mynta. Den härstammar från centrala och södra Mexiko, men odlas idag kommersiellt i hela Central- och Sydamerika. För de forntida aztekerna och mayafolket var detta frö en stapelvara och har hyllats för sina hälsofördelar i århundraden.
Tarahumaraindianerna är ett urfolk i Mexiko som är kända för att kunna springa extremt långa sträckor och lika fort som världens bästa långdistanslöpare. Som energidryck och törstsläckare använder dom inget annat än en dryck gjord på chiafrön som kallas för Chia Fresca eller Iskiate. Med ett fåtal ingredienser kan du enkelt blanda ihop drycken själv. Perfekt att dricka innan träning, eller inta som en energidryck under dagen. Du hittar receptet i inlägget ”Chia Fresca (Iskiate)”.
Chiafröna är inte större än cirka 2 mm i diameter och färgen kan variera mellan svart, grå, brun och vit. De kan absorbera hela 12 gånger sin vikt i vätska och när de blötläggs bildar de som nämnt ovan en gelkonsistens. Chiafrön är en rik källa till fibrer, protein och vegetabiliskt omega-3 (ALA). De innehåller även ett flertal vitaminer och mineraler.
Relaterade inlägg:
- Omega-3 – därför behöver kroppen dessa fettsyror
- Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning
- Därför är bittra ämnen bra för magen
- Fördelar och användning av maskros
Så bra tips. Min mage gillar verkligen chiafrön.
Roligt att du uppskattade tipset. 🙂
Jag har använt chiaägg i många kakrecept för att ersätta ägg. Fungerar så bra.
Ja det fungerar bra som ersättning för ägg i många recept.
Jag gör ofta chiapudding, så gott! Måste prova att använda fröna i bakning med. 🙂
Håller med om att chiapudding är riktigt gott. 🙂
Tack för tipset! <3 Det måste jag prova.
Roligt att du vill testa. 🙂