Shiitake svamp (Lentinus edodes)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva -

by Mikaela Bjerring

Shiitake är en svamp som under årtusenden odlats och brukats flitigt i Japan, Kina och andra Östasiatiska länder. Användningen har varit både för den goda smaken och för dess hälsofrämjande egenskaper. Klicka här för att läsa mer om shiitake

Spireco ekologiskt Shiitakepulver, 125g

Shiitake pulver

Använd shiitakepulver i mat där du vill lyfta fram en mustig smak. Passar fantastiskt bra i såser eller testa att strö över din sallad. Du kan även blanda pulvret i olja och använda som dressing.

89 kr

 

Fler produkter hittar du här

Shiitake svamp för hälsan

Traditionell användning av shiitake

Shiitake svampen (Lentinus edodes) har använts i Japan och Kina sedan Mingdynastin tid (1364-1644). Den aktade kinesiske läkaren Dr Wu Shui beskrev effekterna av Shiitake som stärkande, vitaliserande och hälsobringande och den användes som potenshöjande livselixir av kejsarna.

Än idag används shiitake i Kina, Japan och Korea för att ge kroppen motståndskraft vid immunförsvarsrelaterade sjukdomar som influensa och förkylningar. Inom traditionell kinesisk medicin används Shiitaken mest för att motverka åldrandet och för att bota sjukdomar, medan man i Japan mest uppskattar svampens uppiggande, vitaliserande egenskaper. Det är även en svamp som används flitigt i matlagning för dess goda smak.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm shiitake: Wikipedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lentinula_edodes.jpg

Om svampen shiitake: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4