Glutation, L-glutation

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant och benämns ofta som den ledande antioxidanten. Glutation räknas inte som en essentiell aminosyra eftersom den kan bildas av kroppen. Det är en svavelbärande aminosyra och en tripeptid som bildas av aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin. Klicka här för att läsa mer om glutation

Helhetshälsa Glutation, 100 kapslar (100 portioner)

Kosttillskott glutation Helhetshälsa Glutationkomplex innehåller färdig glutation samt tre svavelhaltiga aminosyror som används vid syntesen av glutation.

329 kr

Gå till butik
 

Fler kosttillskott hittar du här

Glutation i kroppen

Funktion av glutation i kroppen

Glutation (GSH) är som nämnt ovan en svavelbärande aminosyra och en tripeptid som bildas av aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin. Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant som finns i alla celler. Eftersom den kan bildas av kroppen så räknas den inte som essentiell.

Som antioxidant skyddar glutation cellerna från de skador som fria radikaler kan orsaka. Det är den viktigaste antioxidanten bland aminosyrorna och tripeptiderna. Glutation kallas för den ledande antioxidanten och har därmed en stor betydelse i kroppen för att skydda mot sjukdomstillstånd och spelar en stor roll i kroppens avgiftningssystem. Tillräckliga mängder glutation behövs för att antioxidanter som E-vitamin och C-vitamin ska fungera effektivt i kroppen. Glutation hjälper även till att transportera aminosyror genom cellmembranen.

Kroppen produktion av glutation minskar med åldern med cirka 1 procent per år från 20 års ålder. Desto mindre glutation man har i cellerna, desto snabbare åldras man. Minskad glutation påverkar då kroppens immunförsvar genom minskad kraft och sämre motståndskraft mot sjukdomar. Hur vida glutation faktiskt kan tas upp av kroppen genom kosten och kosttillskott har dock varit mycket omdiskuterat.

Exempel på livsmedel som innehåller glutation

  • Ägg
  • Ost
  • Mjölk
  • Fisk
  • Legymer
  • Kött
  • Höns
  • Brysselkål
  • Lök
  • Vitlök
  • Kål
  • Råris
  • Sesamfrön
  • Pumpakärnor
  • Havregryn
  • Avocado

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Champe, Pamela C., Harvey, Richard A., Ferrier, Denise R. Biochemistry. Lippincott Williams and Wilkins, 2007

(3) Strużńka L, Chalimoniuk M, Sulkowski G. (1 juli 2005). ”The role of astroglia in Pb-exposed adult rat brain with respect to glutamate toxicity”. Toxicology "212" (2-3): ss. 185-194. PMID 15955607.

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa