5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

av | jan 8, 2018 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Många av våra vanligaste kryddor innehåller mängder med antioxidanter och bara genom att krydda maten kan vi öka näringsvärdet av en måltid markant. Här följer exempel på 5 vanliga kryddor som är starkt antiinflammatoriska och som man med fördel kan äta lite mer av.

5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

Ingefära

Ingefärans hälsosamma fördelar har varit kända och högt värderade i årtusenden, inte minst inom ayurveda och traditionell kinesisk medicin. Det är en gammal medicinalväxt som använts för en lång rad åkommor genom tiderna. Inte minst har örtens förmåga att minska inflammation blivit hyllade (1). Det bekräftar även ett gammalt kinesiskt talesätt som lyder: ”Äter man ingefära varje dag får apotekaren dö av hunger”. På 1970-talet visade modern forskning intresse för örten och man fick det första vetenskapliga beviset på att ingefära kan vara fördelaktigt för att dämpa inflammation i kroppen. Därefter har en mängd vidare studier utförts (2). Det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som är intressanta ur hälsoperspektiv. Det är även dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka och säregna smak.

Chili

Chili tillhör släktet Capsicum. Det finns mer än 200 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängd. Ju mer capsaicin, ju starkare är chilifrukten. Detta ämnet har i flera studier (3) (4) visat sig ha antiinflammatoriska effekter samt vara gynnsamt för bakteriefloran och läkande för mag- och tarmslemhinnan. Capsaicinet höjer även kroppstemperaturen något, vilket gör det svårare för mikrober så som virus, bakterier och parasiter att fästa. En annan egenskap av capsaicin är att det har en smärtlindrande effekt i kroppen, speciellt mot nervsmärta. Capsaicinet stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin, vilket kan ge en känsla av ökat välbefinnande. Förutom capsaicin innehåller chili rikligt med antioxidanter. Det finns dock de som inte tål chili eller andra medlemmar av solaninfamiljen även kallat nattskatteväxter. Då ska man självklart undvika den livsmedelsgruppen och hålla sig till andra antiinflammatoriska kryddor istället.

Vitlök

Att vitlök har starkt antiinflammatoriska egenskaper beror till största del på dess innehåll av svavelföreningen allicin. Svavlet har nämligen förmågan att förhindra aktivering av inflammatoriska enzymer i kroppen (5). Vitlök innehåller även rikligt med antioxidanter och är känd för sina antibakteriella och antivirala egenskaper.

I en studie (6) undersökte man huruvida uppvärmning påverkade de antiinflammatoriska egenskaperna hos vitlök. Man jämförde vitlöksextrakt som hölls på en värme av 25 grader respektive 95 grader under 2 timmar. Resultatet visade att den antiinflammatoriska effekten var större och allicin koncentrationen var högre hos vitlöken som inte kommit upp i mer än 25 grader (dvs. rå). Dessutom indikerar resultatet att allicin är ansvarigt för den antiinflammatoriska effekten. Man har dock sett att de ämnen i vitlök som bidrar till att motverka proppbildning lättare utvecklas vid upphettning. Att inkludera både rå och upphettad vitlök i kosten kan därför vara en bra idé.

Gurkmeja

Den fantastiska örten gurkmeja benämns ofta som ”livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses läkande och stärkande för hela kroppen. Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan. Gurkmeja har även blivit noga studerat i modern medicin och idag finns det 1000-tals vetenskapliga studier som utförts på örten.

Gurkmeja tillhör växtsläktet ingefärsväxter och det är främst polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de starkt antiinflammatoriska egenskaperna. Genom studier (7) har man sett att curcumin i gurkmeja har förmågan att motverka inflammation i kroppen genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Curcumin verkar förhindra att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen. Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svart peppar eftersom man har sett att det ökar upptaget av curcumin med över 2000 procent (8). Studier har även visat att upptaget förbättras när örten intas tillsammans med lite fett (9).

Rosmarin

Namnet rosmarin kommer från latin och betyder ”havets dagg”. Rosmarin är inte bara en uppskattad krydda utan även en av de örter som har oändligt med användningsområden som medicinalväxt. Genom studier (10) har man sett att rosmarin ligger i topplistan för de kryddor som ökar antioxidantnivån i blodet mest. Förutom en hög nivå av antioxidanter innehåller rosmarin andra aktiva ämnen som rosmarinsyra, diterpener, triterpener, monterpener, flavonoider och eterisk olja.

Mest känd är nog rosmarin för sin positiva effekt på blodcirkulationen, då den stärker kapillärerna (11). Upplever du trög mage så kan det vara en bra ide att dricka en kopp rosmarin te. Moderna studier (12) har även visat att örten innehåller ämnen som förhindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans i hjärnan som är viktig för minnet. Brist på acetylkolin är också kopplad till Alzheimers sjukdom. En brittisk studie visade att genom att dofta på eterisk rosmarinolja förbättras minnet markant, faktiskt med hela 75 procent (13).

 

Källor och Referenser:

(1) Ingefära minska inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1 

(2) Studier visar antiinflammatoriska egenskaper av ingefära: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117603

(3) Capsaicinets antiinflammatoriska effekt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824481/

(4) Capsaicin as an inhibitor of the growth of the gastric pathogen Helicobacter pylori. – http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1574-6968.1997.tb10197.x/full

(5) Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/

(6) Vitlök har i visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583806

(7) De antiinflammatoriska egenskaperna av curcumin i gurkmeja:  J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u 

(8) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(9) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits – http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/

(10) Rosmarin i topplistan för kryddor som ökar antioxidantnivån i blodet mest: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/02/anti-inflammatory-foods-herbs-spices.aspx

(11) University of Maryland research center: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/rosemary

(12) Study: Sniffing rosemary improves memory by 75% – http://www.digitaljournal.com/article/347617

(13) Forskning om hur rosmarin kan påverka hjärnan och minnet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

4 Kommentarer

  1. Ann

    Härliga kryddor, dom använder jag mig mycket av. 🙂

    Svara
  2. Sven Olofsson

    Trevligt att din sida finns, mycket användbar information. Jag använder de kryddor du tar upp här, har gjort detta i flertalet år. Jag har kronisk värk som aldrig försvinner, men jag får bra lindring av ingefära och gurkmeja, jag äter/ dricker 1 matsked av dessa kryddor varje morgon.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar min sida. 🙂 Härligt att du får så stor hjälp av ingefära och gurkmeja. De är verkligen fantastiska kryddor.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds