– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Med sin läckra rubinröda färg och fruktiga, fylliga smak bjuder hibiskuste på en riktig smakupplevelse. Dessutom kan det rika innehållet av antioxidanter och de antiinflammatoriska egenskaperna ha många fördelar för din hälsa.
Vad är hibiskuste?
Hibiskus är en tropisk växt med trumpetliknande blommor som under tusentals år använts som en uppskattad dryck och medicinalväxt. Det finns hundratals arter av hibiskus, men det är de torkade blombladen från Hibiscus sabdariffa som oftast används för att brygga te av. Hibiskussläktet härstammar från Central- och Västafrika, men odlas i dag världen över.
Hibiskuste är ett koffeinfritt örtte som har en härlig intensiv röd färg. Smaken är mycket tilltalande och kan beskrivas som fruktig, syrlig och lite söt. Många gånger brukar den smakmässigt jämföras till tranbär, men mindre sträv.
Teet har länge varit flitigt använt i flera delar av Afrika, Asien, Karibien, Syd- och Centralamerika. På grund av den angenäma smaken och de hälsosamma egenskaperna har hibiskuste också kommit att bli populärt i västvärlden.
Förutom att brygga te på blombladen är det även en flitigt använd ingrediens i hudvård. Dessutom är det en uppskattad smaksättare i livsmedel som till exempel sylt, glass och olika fermenterade och jästa drycker.
Hälsofördelar med hibiskus
Hibiskuste är rikt på polyfenoler, inklusive antocyanin som inom forskning studerats för sina antiinflammatoriska egenskaper och kardiovaskulära fördelar (1)(2).
Man hittar även andra polyfenoler som flavonoider, fenolsyror och tanniner. Polyfenoler fungerar som antioxidanter, vilka hjälper till att skydda mot fria radikaler och motverka oxidativ stress som kan orsaka cellskador (2) (3). Oxidativ stress är även känt för att vara en bidragande orsak till många av våra vanligaste folksjukdomar.
Den tidigaste dokumenteringen av hibiskuste går tillbaka till Egypten och Sudan, där det lokalt fick namnet “Karkade”.
Inom traditionell folkmedicin har hibiskus som ört spelat en betydande roll genom tiderna (4) (5). Bland annat användes örten för att stödja levern, njurarna och immunsystemet. Drycken har även en historisk användning för att sänka blodtrycket, det dåliga kolesterolet och stabilisera blodsockret. Dessutom har den varit flitigt använd vid bakterieinfektioner och som febernedsättande.
Att göra hibiskuste
Te bryggt på torkade hibiskusblommor har som nämnt en fruktig, syrlig och lite söt smak och inte blommig som man skulle kunna tro. Den uppskattade smaken gör det till ett örtte som är lätt att älska och som man gärna vill ha mer av. Lika gott att avnjuta varmt som kallt som ett uppfriskande iste.
För att brygga te tar man 1-2 tsk torkade hibiskusblommor och lägger dom i en tepåse eller tesil. Det finns även hibiskuste i portionspåsar att köpa för den som föredrar det. Häll sedan på 2-3 dl kokhett vatten och låt det dra i cirka 5 minuter.
Man kan också tillsätta ett par torkade blomblad till grönt eller svart te för smakens skull. Perfekt för att ersätta färskpressad citron om man gillar att ha det i sitt te.
En kopp te gjort på torkade hibiskusblommor kan verkligen bjuda på mental avkoppling. Perfekt på morgonen när du vill börja dagen på ett lugnt och stressfritt sätt. Det är även ett bra kvällste när du behöver varva ner och finna ro efter en hektisk dag.
Här hittar du återförsäljare av:
Källor och referenser:
(1) Polyphenols extracted from Hibiscus sabdariffa L. inhibited lipopolysaccharide-induced inflammation by improving antioxidative conditions and regulating cyclooxygenase-2 expression. 2009 Feb;73(2):385-90. doi: 10.1271/bbb.80639. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19202285/
(2) A systematic review and meta-analysis of the effects of Hibiscus sabdariffa on blood pressure and cardiometabolic markers. 2022 May 5. doi: 10.1093/nutrit/nuab104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9086798/
(3) Understanding oxidants and antioxidants: Classical team with new players. 2020 Mars, DOI: 10.1111/jfbc.13145. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
(4) Organic Acids from Roselle (Hibiscus sabdariffa L.)—A Brief Review of Its Pharmacological Effects. Published online 2020 Apr 28. doi: 10.3390/biomedicines8050100. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277581/
(5) Beneficial Effects of Natural Bioactive Compounds from Hibiscus sabdariffa L. on Obesity. Published online 2019 Jan 8. doi: 10.3390/molecules24010210. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337177/
Relaterade inlägg:
- Så motverkar du svullna ben och fötter
- NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet
- Orsak, symtom och test av B12-brist
- Glutation – kroppen kraftfullaste antioxidant
En stor favorit! Så gott.
Verkligen gott! 🙂
Älskar hibiskus te! Så smakrikt och gott. <3
Kan bara hålla med. 🙂
Tack för tipset. Älskar teer, men har missat denna. Låter ju så gott 🙂
Själv tycker jag att det är fantastiskt gott. 🙂
Måste inhandlas direkt. 🙂
Så roligt att du vill prova hibiskuste. 🙂