Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så motverkar du svullna ben och fötter

av | nov 9, 2023 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Weightworld, Svensk hälsokost, Meds och Bodystore.com –

Svullna ben och fötter är ett vanligt problem och orsaken kan vara många. För det mesta är det helt ofarligt, men det kan kännas besvärande. Här följer om varför svullnaden uppstår och vad du kan göra själv för att motverka problemet.

Så motverkar du svullna ben och fötter

Varför svullnar ben och fötter?

Svullna ben och fötter beror på att vätska samlats i vävnader. Det kan uppstå när vensystemet inte fungerar optimalt, när blodcirkulation är nedsatt och lymfflödet trögt. 

På grund av gravitationen är det speciellt vanligt att fötter och ben drabbas. Svullnaden känns igen genom att benen känns spända och tunga. Det kan också uppstå en stickande känsla och man kan uppleva att lederna känns stelare.

Svullna ben är oftast inget farligt, utan faktum är att det är väldigt vanligt. Skulle svullnaden dock vara svår, eller om det finns andra symtom så kan det bero på ett bakomliggande hälsoproblem. I sådana fall bör man vända sig till vården för utredning.

Varför svullnar benen

Vanliga orsaker till svullna ben och fötter

Vanliga orsaker till svullna ben och fötter är att man helt enkelt stått upp på hårt underlag under en längre tid. Likaså om man har ett stillasittande jobb där man inte rör på sig med jämna mellanrum. Långa resor med flyg eller bil kan vara andra orsaker.

När musklerna inte jobbar försämras cirkulationen. Lymfsystemet har dessutom ingen pump som blodcirkulationen har hjärtat. Lymfvätskan är därmed beroende av kroppsrörelser för att kunna cirkulera.

Naturliga förändringar i hormonnivåerna under graviditet eller menstruation kan också påverka cirkulationen. Övervikt, förhöjd inflammation, stort saltintag och dåligt vätskeintag kan vara andra orsaker.

Varmt väder kan vara ännu en anledning till att ben och fötter svullnar. När det är varmt ökar nämligen blodgenomströmningen för att kyla ner kroppen. Att benen svullnar när vi befinner oss i varmare klimat är alltså vanligt.

Svullna ben och fötter - orsak och behandling

Egenvård vid svullna ben och fötter

Som sagt är svullnaden oftast helt ofarlig, även om det kan upplevas besvärande när benen är trötta och tunga. Det finns som tur är mycket man kan göra för att motverka och minska besvären.

Var fysiskt aktiv

Rörelse hjälper till att pumpa blodet och lymfan genom kroppen, vilket minskar svullnaden. Se därför till att röra på dig tillräckligt under dagen. Om du har ett stillasittande jobb, ta pauser så du kan sträcka och röra på dig. Samma sak om du står stilla när du jobbar. Du bör även se till att få in någon typ av fysisk aktivitet varje dag.

Höj benen

Ligg ner och höj fötterna och benen så att dom är i en högre position än resten av kroppen. Det minskar vätskeansamlingar i fötter och ben som då tar ner svullnaden.

Undvik att korsa benen

Att sitta med korsade ben kan hämma cirkulationen, vilket kan leda till vätskeansamlingar i ben och fötter. Dessutom är det en dålig vana som med tiden kan ge rygg- och nackproblem. 

Rör på fötterna

Om du har ett stillasittande jobb är det bra att få som rutin att röra på fötterna. Flexa, rotera och knip med tårna medan du sitter. Det är även ett bra sätt att minska problemet med svullnad vid längre resor.

Gör tåhävningar

Ett effektivt sätt för att få fart på cirkulationen i fötter och nedre delen av benen är att göra tåhävningar. När musklerna i underbenet spänns hjälper det till att pumpa blodet och lymfvätskan uppåt. Stå upp, gå upp på tå, sänk ner hälen igen och upprepa. Ännu effektivare är det om du gör tåhävningarna på ett trappsteg så du kommer djupare ner med hälen.

Torrborsta

Torrborstning är ett fantastiskt sätt för att få fart på cirkulationen och lymfflödet. Att torrborsta regelbundet hjälper dessutom huden att hålla sig frisk och fast. Mer om torrborstning och hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”. Min egen favoritborste för torrborstning är FSC Massageborste från Flower.

Gör lymfmassage

Lymfmassage, även kallat lymfdränage är ett effektivt sätt för att förbättra lymfflödet. Med hjälp av strykningar och lätta tryck i lymfflödets riktning kan man leda bort ansamlad lymfvätska från svullna områden. Det är även något som man enkelt kan göra på sig själv.

Använd plagg med kompression

Att använda plagg med kompression är ett effektivt sätt för att öka cirkulationen och lymfflödet. Det motverkar att vätska samlas i fötter och ben, vilket förebygger problemet med svullnad. Det är även ett bra sätt för att motverka framtida problem med åderbråck. Prova att använda strumpor med kompression, strumpbyxor med kompression eller leggings med kompression så kommer du se att det gör stor skillnad. 

Se över kosten

Se till att äta en välbalanserad kost så du får i dig alla essentiella näringsämnen som kroppen behöver. Förhöjd inflammation kan även leda till att man samlar på sig mer vätska, vilket gör att man blir svullen. Följ därför en antiinflammatorisk kosthållning. Inte minst är en bra balans av fettsyrorna omega-6 och omega-3 viktigt. Ofta får vi i oss alldeles för mycket omega-6 i förhållande till omega-3, så se efter ditt intag av omega-3. 

Överdriv inte heller saltintaget och drick tillräckligt med rent vatten varje dag. Det finns också vissa kosttillskott som man kan komplettera kosten med om man vill. Här följer några exempel:

Active legs är ett kosttillskott utformat för att motverka känslan av trötta och tunga ben. Produkten innehåller en kombination utav vindruvsbladextrakt, tallbarkextrakt, svartpepparextrakt och C-vitamin. Produkten finns att köpa här.

Water away är ett kosttillskott som hjälper till att avlägsna ohälsosamma ansamlingar av vätska i kroppen. Det är ett örtbaserat vätskedrivande kosttillskott som innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin B6 och kalium, samt extrakt av buchu-blad, maskrosrot, grönt te, tranbär, enbär, druvkärnor, spansk peppar, vattenmelon och äppelcidervinäger. Produkten finns att köpa här.

 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. L.K

  Mina ben svullnar lätt så ska prova dina tips. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Roligt att du vill prova tipsen. 🙂

 2. Anne

  Jag läste om torrborstning här på din blogg för ett tag sedan och nu är det en del av min morgonrutin. Det är så bra. Tack för allt du delar med dig av.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Torrborstning är verkligen så bra. Roligt att du uppskattar det jag delar. 🙂

 3. Mia

  Tack för alla bra inlägg och tips du delar med dig av. <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack för uppskattningen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close