Så motverkar du svullna ben och fötter

av | nov 9, 2023 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Weightworld, Svensk hälsokost, Meds och Bodystore.com –

Svullna ben och fötter är ett vanligt problem och orsaken kan vara många. För det mesta är det helt ofarligt, men det kan kännas besvärande. Här följer om varför svullnaden uppstår och vad du kan göra själv för att motverka problemet.

Så motverkar du svullna ben och fötter

Varför svullnar ben och fötter?

Svullna ben och fötter beror på att vätska samlats i vävnader. Det kan uppstå när vensystemet inte fungerar optimalt, när blodcirkulation är nedsatt och lymfflödet trögt. 

På grund av gravitationen är det speciellt vanligt att fötter och ben drabbas. Svullnaden känns igen genom att benen känns spända och tunga. Det kan också uppstå en stickande känsla och man kan uppleva att lederna känns stelare.

Svullna ben är oftast inget farligt, utan faktum är att det är väldigt vanligt. Skulle svullnaden dock vara svår, eller om det finns andra symtom så kan det bero på ett bakomliggande hälsoproblem. I sådana fall bör man vända sig till vården för utredning.

Varför svullnar benen

Vanliga orsaker till svullna ben och fötter

Vanliga orsaker till svullna ben och fötter är att man helt enkelt stått upp på hårt underlag under en längre tid. Likaså om man har ett stillasittande jobb där man inte rör på sig med jämna mellanrum. Långa resor med flyg eller bil kan vara andra orsaker.

När musklerna inte jobbar försämras cirkulationen. Lymfsystemet har dessutom ingen pump som blodcirkulationen har hjärtat. Lymfvätskan är därmed beroende av kroppsrörelser för att kunna cirkulera.

Naturliga förändringar i hormonnivåerna under graviditet eller menstruation kan också påverka cirkulationen. Övervikt, förhöjd inflammation, stort saltintag och dåligt vätskeintag kan vara andra orsaker.

Varmt väder kan vara ännu en anledning till att ben och fötter svullnar. När det är varmt ökar nämligen blodgenomströmningen för att kyla ner kroppen. Att benen svullnar när vi befinner oss i varmare klimat är alltså vanligt.

Svullna ben och fötter - orsak och behandling

Egenvård vid svullna ben och fötter

Som sagt är svullnaden oftast helt ofarlig, även om det kan upplevas besvärande när benen är trötta och tunga. Det finns som tur är mycket man kan göra för att motverka och minska besvären.

Var fysiskt aktiv

Rörelse hjälper till att pumpa blodet och lymfan genom kroppen, vilket minskar svullnaden. Se därför till att röra på dig tillräckligt under dagen. Om du har ett stillasittande jobb, ta pauser så du kan sträcka och röra på dig. Samma sak om du står stilla när du jobbar. Du bör även se till att få in någon typ av fysisk aktivitet varje dag.

Höj benen

Ligg ner och höj fötterna och benen så att dom är i en högre position än resten av kroppen. Det minskar vätskeansamlingar i fötter och ben som då tar ner svullnaden.

Undvik att korsa benen

Att sitta med korsade ben kan hämma cirkulationen, vilket kan leda till vätskeansamlingar i ben och fötter. Dessutom är det en dålig vana som med tiden kan ge rygg- och nackproblem. 

Rör på fötterna

Om du har ett stillasittande jobb är det bra att få som rutin att röra på fötterna. Flexa, rotera och knip med tårna medan du sitter. Det är även ett bra sätt att minska problemet med svullnad vid längre resor.

Gör tåhävningar

Ett effektivt sätt för att få fart på cirkulationen i fötter och nedre delen av benen är att göra tåhävningar. När musklerna i underbenet spänns hjälper det till att pumpa blodet och lymfvätskan uppåt. Stå upp, gå upp på tå, sänk ner hälen igen och upprepa. Ännu effektivare är det om du gör tåhävningarna på ett trappsteg så du kommer djupare ner med hälen.

Torrborsta

Torrborstning är ett fantastiskt sätt för att få fart på cirkulationen och lymfflödet. Att torrborsta regelbundet hjälper dessutom huden att hålla sig frisk och fast. Mer om torrborstning och hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”. Min egen favoritborste för torrborstning är FSC Massageborste från Flower.

Gör lymfmassage

Lymfmassage, även kallat lymfdränage är ett effektivt sätt för att förbättra lymfflödet. Med hjälp av strykningar och lätta tryck i lymfflödets riktning kan man leda bort ansamlad lymfvätska från svullna områden. Det är även något som man enkelt kan göra på sig själv.

Använd plagg med kompression

Att använda plagg med kompression är ett effektivt sätt för att öka cirkulationen och lymfflödet. Det motverkar att vätska samlas i fötter och ben, vilket förebygger problemet med svullnad. Det är även ett bra sätt för att motverka framtida problem med åderbråck. Prova att använda strumpor med kompression, strumpbyxor med kompression eller leggings med kompression så kommer du se att det gör stor skillnad. 

Se över kosten

Se till att äta en välbalanserad kost så du får i dig alla essentiella näringsämnen som kroppen behöver. Förhöjd inflammation kan även leda till att man samlar på sig mer vätska, vilket gör att man blir svullen. Följ därför en antiinflammatorisk kosthållning. Inte minst är en bra balans av fettsyrorna omega-6 och omega-3 viktigt. Ofta får vi i oss alldeles för mycket omega-6 i förhållande till omega-3, så se efter ditt intag av omega-3. 

Överdriv inte heller saltintaget och drick tillräckligt med rent vatten varje dag. Det finns också vissa kosttillskott som man kan komplettera kosten med om man vill. Här följer några exempel:

Active legs är ett kosttillskott utformat för att motverka känslan av trötta och tunga ben. Produkten innehåller en kombination utav vindruvsbladextrakt, tallbarkextrakt, svartpepparextrakt och C-vitamin. Produkten finns att köpa här.

Water away är ett kosttillskott som hjälper till att avlägsna ohälsosamma ansamlingar av vätska i kroppen. Det är ett örtbaserat vätskedrivande kosttillskott som innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin B6 och kalium, samt extrakt av buchu-blad, maskrosrot, grönt te, tranbär, enbär, druvkärnor, spansk peppar, vattenmelon och äppelcidervinäger. Produkten finns att köpa här.

 

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

6 Kommentarer

  1. L.K

    Mina ben svullnar lätt så ska prova dina tips. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du vill prova tipsen. 🙂

  2. Anne

    Jag läste om torrborstning här på din blogg för ett tag sedan och nu är det en del av min morgonrutin. Det är så bra. Tack för allt du delar med dig av.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Torrborstning är verkligen så bra. Roligt att du uppskattar det jag delar. 🙂

  3. Mia

    Tack för alla bra inlägg och tips du delar med dig av. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack för uppskattningen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...