Makrobiotik – En asiatisk filosofi

by Mikaela Bjerring on 18 januari, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Kost

Makrobiotisk kost och livsstil grundar sig i kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. För att hjälpa kroppen i balans så tar man bland annat hänsyn till årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.

Makrobiotik - En asiatisk filosofi

Hippokrates beskrev i sina skrifter Corpus Hippocraticum (c:a 460-370 f.Kr) hur mat, motion och miljö inverkar på hälsan (1). På 1920-talet tog den japanska filosofen George Oshawa denna kunskap och grundade makrobiotik. George Oshawa lyckades med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi bota sig själv från TBC. Makrobiotik betyder storslaget liv, vilket han tyckte betecknar andan hos en frisk människa. Senare var det en av George Oshawas lärljungar, Michio Kushi som spred läran om makrobiotik vidare till västvärlden (2).

Den makrobiotiska maten och livsstilen är baserad på kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. Det bygger på att vi alla är olika. Vi lever i olika miljöer, klimat och vårt genetiska ursprung, arbete och aktiva livsstil skiljer sig åt. Man lägger stor vikt på det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga, och att det alltid bör finnas en bra balans och harmoni mellan dessa.

Enligt makrobiotik beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Man undviker extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och vitt socker (extrem yin). Basfödan är nötter, fröer, säd, lokala grönsaker efter säsong, baljväxter och alger (3).

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARHippokrates: Om läkekonsten, Nya Doxa, ISBN 91-88248-58-5

Wikipedia / makrobiotik: http://sv.wikipedia.org/wiki/Makrobiotik

Näringslära för högskola, Liber AB 2006 Sida: 389, ISBN 91-47-05355-0

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: