Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Makrobiotik – En asiatisk filosofi

av | jan 18, 2011 | Alternativ medicin, Blogg, Kost | 0 Kommentarer

Makrobiotisk kost och livsstil grundar sig i kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. För att hjälpa kroppen i balans så tar man bland annat hänsyn till årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.

Makrobiotik - En asiatisk filosofi

Hippokrates beskrev i sina skrifter Corpus Hippocraticum (c:a 460-370 f.Kr) hur mat, motion och miljö inverkar på hälsan (1). På 1920-talet tog den japanska filosofen George Oshawa denna kunskap och grundade makrobiotik. George Oshawa lyckades med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi bota sig själv från TBC. Makrobiotik betyder storslaget liv, vilket han tyckte betecknar andan hos en frisk människa. Senare var det en av George Oshawas lärljungar, Michio Kushi som spred läran om makrobiotik vidare till västvärlden (2).

Den makrobiotiska maten och livsstilen är baserad på kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. Det bygger på att vi alla är olika. Vi lever i olika miljöer, klimat och vårt genetiska ursprung, arbete och aktiva livsstil skiljer sig åt. Man lägger stor vikt på det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga. Att det alltid bör finnas en bra balans och harmoni mellan dessa.

Enligt makrobiotik beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Man undviker extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och vitt socker (extrem yin). Basfödan är nötter, fröer, säd, lokala grönsaker efter säsong, baljväxter och alger etc (3).

 

Källor och Referenser:

(1) Hippokrates: Om läkekonsten, Nya Doxa, ISBN 91-88248-58-5

(2) Wikipedia / makrobiotik: http://sv.wikipedia.org/wiki/Makrobiotik

(3) Näringslära för högskola, Liber AB 2006 Sida: 389, ISBN 91-47-05355-0

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close