Makrobiotik, en asiatisk filosofi!

by Mikaela Bjerring on 18 januari, 2011 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Kost

Makrobiotik, en asiatisk filosofi!

Makrobiotik, en asiatisk filosofi!

Enligt makrobiotiken beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Makrobiotik Kost sätts samman och bereds beroende på bl.a. årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.

Idén bakom makrobiotik har en lång historisk bakgrund. Hippokrates beskev i sina skrifter Corpus Hippocraticum (c:a 460-370 f.Kr ) vad mat, motion och miljö har för inverkan på hälsan (1).

Makrobiotik var sedan först använt av den japanska fiolsofen George Oshawa på 20-talet. Makrobiotik betyder storslaget liv och han tyckte att ordet betecknade andan hos en frisk människa. George Oshawa lyckades med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi bota sig själv från TBC. Senare var det en av George Oshawas lärljungar Michio Kushi som spred denna lära vidare till västvärlden.

Den makrobiotiska maten och livsstilen är grundad på kunskapen om männsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. kosten bygger på att vi alla är olika, lever i olika omgivningar, genetiskt ursprung med olika behov, arbeten och fysiska aktiviteter. Man lägger stor vikt på det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga och att det alltid bör finnas en bra balans och harmoni mellan dessa.

Enligt makrobiotiken beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Man undviker också extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och socker (extrem yin). Basfödan är hela korn av olika sädesslag, lokala grönsaker efter säsong, bönor/bönprodukter och sjögräs (3).

Makrobiotik Kost sätts samman och bereds beroende på bl.a. årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Hippokrates: Om läkekonsten, Nya Doxa, ISBN 91-88248-58-5

(2) Näringslära för högskola, Liber AB 2006 Sida: 389, ISBN 91-47-05355-0

(3) Wikipedia / makrobiotik: http://sv.wikipedia.org/wiki/Makrobiotik

Bildkälla: wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taijitu_Lai_Zhide.png

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: