Makrobiotisk kost och livsstil grundar sig i kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. För att hjälpa kroppen i balans så tar man bland annat hänsyn till årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.
Var härstammar makrobiotik från?
Hippokrates beskrev i sina skrifter Corpus Hippocraticum (c:a 460-370 f.Kr) hur mat, motion och miljö inverkar på hälsan (1). På 1920-talet tog den japanska filosofen George Oshawa denna kunskap och grundade makrobiotik. George Oshawa lyckades med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi bota sig själv från TBC. Makrobiotik betyder storslaget liv, vilket han tyckte betecknar andan hos en frisk människa. Senare var det en av George Oshawas lärljungar, Michio Kushi som spred läran om makrobiotik vidare till västvärlden (2).
Vad innebär makrobiotisk kost och livsstil?
Den makrobiotiska maten och livsstilen är baserad på kunskapen om mänsklighetens biologiska evolution och det filosofiska studiet av yin och yang. Det bygger på att vi alla är olika. Vi lever i olika miljöer, klimat och vårt genetiska ursprung, arbete och aktiva livsstil skiljer sig åt. Man lägger en stor vikt på det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga. Att det alltid bör finnas en bra balans och harmoni mellan dessa.
Enligt makrobiotik beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Man undviker extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och vitt socker (extrem yin). Basfödan är främst nötter, fröer, säd, grönsaker efter säsong, baljväxter och alger (3). Kosten sammansätts individuellt beroende på hälsotillstånd, arbete, klimat och årstid.
Källor och Referenser:
(1) Hippokrates: Om läkekonsten, Nya Doxa, ISBN 91-88248-58-5
(2) Wikipedia / makrobiotik: http://sv.wikipedia.org/wiki/Makrobiotik
(3) Näringslära för högskola, Liber AB 2006 Sida: 389, ISBN 91-47-05355-0
0 kommentarer