Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Saffran kan bidra till större livsglädje!

av | maj 22, 2015 | Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Livsmedel, Örter - Kryddor, Psykisk hälsa | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Saffrans dokumenterade historia som krydda och läkeört sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden. I dag stödjer modern forskning att saffran kan fungera som en effektiv stämningshöjare. Dessa egenskaper har man tagit tillvara på och utvecklat naturliga produkter som kan bidra till känslomässig balans och positiv sinnesstämning.

Saffran kan bidra till större livsglädje!

Den älskade kryddan saffran

Saffran är världens dyraste krydda och utvinns från saffranskrokus. Denna ört har inte bara förtjänat sin status genom sin goda smak och vackra färg, utan även för sina läkande egenskaperna. Saffrans fascinerande historia runt om i världen sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden. Precis som idag har saffran genom tiderna uppskattats som smaksättare i mat och dryck, men det finns även över 90 historiska referenser om hur örten nyttjats som medicin mot olika sjukdomar. Till exempel användes saffran under antiken för att bota allt från magbesvär till smittkoppor och pest (1). Moderna studier visar bland annat att saffran höjer sinnesstämningen och bidrar till känslomässig balans (2) (3) (4) (5).

Hur uppstår depression och nedstämdhet?

Orsaken till varför depression uppstår kan vara många och kan till exempel utlösas vid svåra livshändelser, långvarig stress, näringsbrister, eller större förändringar i livet. När man är under hög press så blir man mer sårbar och därmed mer mottaglig för depression och nedstämdhet. Det beror på en ökad känslighet i hjärnan eller brist på viktiga näringsämnen.

Vid nedstämdhet eller depression så har hjärnans signalsubstanser kommit i obalans. Det är dessa signalsubstanser som styr kommunikationen mellan hjärnans olika celler som påverkar vårt känsloliv. De signalsubstanser som spelar en viktig roll vid nedstämdhet och depression är serotonin, noradrenalin och dopamin. Att det är ett bra samspelet mellan dessa utgör en grund för vår sinnesstämning, beteende, vårt humör, temperament samt våra känslor och tankar.

Studier om saffran vid depression och nedstämdhet

Saffran innehåller över 150 olika ämnen, vilka många av dem ligger bakom kryddans hälsofrämjande egenskaper. Crocin är ett ämne i saffran som forskare har sett skydda hjärnceller. Man har även sett att Crocin har en potentiellt skyddande effekt mot sjukdomar som MS, Parkinsons sjukdom och ALS (2). Mer forskning behövs dock så det sistnämnda området.

30 mg saffranextrakt per dag har visat påtagliga antidepressiva effekter. Det höjer välbefinnandet och bidrar till en lyckohöjande effekt. En dubbelblind studie som utfördes 2005 vid Akhondzadeh S, vid Roozbeh Psychiatric Hospital i Iran (3), visade stora skillnader mellan gruppen som fått saffranextrakt och gruppen som fått placebo. 30 mg av saffransextraktet gavs under sex veckor och man såg att symtomen på depression minskade markant. 

Vid en metaanalys av ett flertal publicerade randomiserade kontrollerade studier undersökte man effekterna av saffran som tillskott på symptom på depression hos deltagare med MDD. Fem randomiserade kontrollerade studier inkluderades i granskningen. Man fann att tillskott av saffran minskade depressionsymptom avsevärt jämfört med dom som fått placebo (4). Flera studier har visat liknande resultat (5).

Saframyl

Saframyl är en produkt där man tagit tillvara på de underbara egenskaperna som saffran har. Det är ett kosttillskott framtaget för att bevara en känslomässig balans och positiv sinnesstämning. Effekt har man sett inom 14 dagar. Dessutom bidrar Saframyl till ökad ork, mer energi och positiva tankar. Förutom saffran innehåller Saframyl, magnesium, D-vitamin och ett flertal B-vitaminer. Denna kombination stödjer välbefinnandet och kan med fördel intas när man känner nedstämdhet, trötthet och utmattning.

 

Återförsäljare av Saframyl hittar du här

 

Relaterade inlägg:

2 Kommentarer

  1. Carolina

    Saffran är verkligen underbar på många sätt!

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close