– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Tabbouleh, eller tabouli som den också kallas är en riktigt god persiljesallad. En smakrik, fräsch och syrlig sallad som passar som tillbehör till väldigt mycket. Med bara en handfull ingredienser är den även lätt att tillreda. Här har jag använt quinoa istället för bulgur för en glutenfri variant.
Vad är Tabbouleh?
Tabbouleh har sitt ursprung i Libanon, men är även vanligt förekommande i andra delar av Mellanöstern, Turkiet och Frankrike. Förutom huvudingrediensen persilja tillsätter man tomat, salladslök, färsk mynta, bulgur, citronsaft och olivolja. Här har jag dock bytt ut bulgur mot quinoa för att göra en glutenfri variant.
Persilja – Det är som sagt persiljan som är stjärnan i den här salladen. Det finns två typer av persilja där man skiljer på Kruspersilja och bladpersilja. Det är den sistnämnda man använder för Tabbouleh.
Mynta – Klassisk tabbouleh innehåller mynta som ger salladen en riktigt fräsch smak. Gillar man inte mynta så kan den uteslutas.
Tomater – Välj röda och mogna tomater. Om tomaterna är riktigt saftiga kan du gröpa ur innanmätet innan du finhackar dom så att salladen inte blir för våt. Alternativt kan du sila bort tomatsaften efter att du hackat tomaterna.
Salladslök – Du vill använda hela salladslöken både den vita och gröna delen.
Quinoa – Som nämnt används traditionellt bulgur i tabbouleh, men om man vill göra en glutenfri variant är quinoa ett bra alternativ. Eftersom quinoan kommer att suga upp vätska i salladen får den gärna ha en liten kärna. Koka den därför någon minut mindre är rekommenderat.
Citronsaft – Färskpressad citronsaft ger salladen en syrlig och fräsch smak. Du kan öka eller minska mängden beroende på hur syrlig du föredrar salladen.
Olivolja – Kallpressad olivolja är det som brukar användas, men det går även utmärkt att använda kallpressad hampafröolja eller avokadoolja.
Ingredienser för tabbouleh (4-6 portioner):
- 5 dl finhackad bladpersilja
- 3 st tomater
- 3 st salladslökar
- 1 dl finhackad färsk mynta
- 1-1 1/2 dl quinoa (mängd efter tycke)
- Cirka 3 msk färskpressad citronsaft
- 1/2 dl kallpressad olivolja
- Oraffinerat havssalt efter tycke
Gör så här:
- Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen, men ta av den någon minut innan. Skölj av den kokta quinoan i kallt vatten så den svalnar snabbt och låt den rinna av ordentligt.
- Finhacka persiljan, myntan, tomaterna och salladslöken.
- Lägg grönsakerna och quinoan i en skål och tillsätt olivolja, citronsaft och havssalt efter tycke. Blanda om och smaka av och justera tills du är nöjd med syran och sältan.
- Låt salladen gärna stå en stund innan servering. Den håller bra i kylen i minst 3 dagar.
Relaterade inlägg:
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Brownies med svarta bönor (veganskt recept)
- Vegansk parmesan (Cashewparmesan)
Det är ju sååå gott. Det var länge sedan jag gjorde den så tack för påminnelsen. <3
Visst är det så gott! 🙂
Det är så gott med tabbouleh! 🙂
Fantastiskt gott! 🙂
Älskar den här salladen! En stor favorit här hemma.
Ett gott tillbehör till så mycket. 🙂
Det är så gott och så smart med quinoa istället för bulgur för att göra den glutenfri.
Blir riktigt bra med quinoa. Tycker till och med att det blir godare. 🙂