Kanel som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 8 december, 2014 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Örter - Kryddor

Kanel är väl uppskattad tropisk krydda, men det är även en läkeört med många värdefulla hälsoegenskaper som har en ovanligt stormig historia bakom sig.
Hälsosamma egenskaper av kanel

Historisk bakgrund av kanel

Alltsedan före kristen tid har den ena stormakten efter den andra med våldsamma medel tillkämpat handelsmonopolet av denna åtråvärda krydda, och för dess skull har otaliga människor vågat livet, plundrat och mördat varandra.

Fram till Kristi födelse var det arabiska folket som hade ensamrätt till handeln med kanel, och de lyckades hela tiden hemlighetshålla odlingsplatserna. Och visst kan man förstå kanelens stora popularitet. Doften och smaken är helt unik och ovanligt behaglig.

Kanel är en av de få kryddor som består av bark från ett träd. Meterlånga sidoskott från trädet skärs av och så skalas barken av. Man skjuter sedan några barkstycken i varandra och så vår de liga i värme så att arom och smak blir ännu finare, samtidigt som färgen förändras från ljusgul till den färdiga kanelens bekanta mörkbruna färg. I kanel finns det en rad olika aktiva ämnen och där bl.a. den flyktiga oljan kanelaldehyd och ämnet kuramin gör denna krydda så kulinariskt värdefull, men även för dess för viktiga medicinska effekter.

Traditionell användning av kanel som läkeört

Kanel har traditionellt använts för många åkommor så som t.ex. ge en lindrande effekt vid dålig matsmältning vid lättare magbesvär så som halsbränna, sura uppstötningar, rapningar, orolig mage och väderspänningar. Dessutom har kanel en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress samt en blodsockerbalanserande effekt (1), (2), (3).

Kaneloljan har också förmågan att döda skadliga mikroorganismer, så som bakterier och svampar. I sydliga länder använder man därför av tradition kanel inte bara för smakens skull, utan även för att kött och andra varor bättre ska hålla sig i värmen. Kanel är med andra ord ett bra konserveringsmedel.

Moderna studier om kanel

Modern forskning visar bl.a att kanel är bakteriedödande, motverkar E. coli och är svampdödande, inklusive Candida albicans (4).

Att tänka på

Kanel är en fantastisk krydda och läkeört på många sätt. Vad man dock bör tänka på vid regelbunden förtäring i högre doser är att Kanel bl.a. förstärker effekten av antiinflammatoriska läkemedel, blodtrycksmediciner och diabetesmediciner. Om lider av någon sjukdom eller intar några mediciner så är alltid rekommenderat att rådgöra med din läkare innan du gör några drastiska förändringar i kostvanor.

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vår örtabok, Rabén prisma, sida. 247 ,ISBN 91-518-2782-4

(2) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4

(3) Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(4) Kanel motverkar candidasvamp Quale JM. et al. ”In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis”. Am J Chin Med, 1996;24:103-9.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Viktoria Z december 11, 2014 kl. 12:19

Älskar kanel, och det blir ju extra mycket nu vid jul!

Svara

2 C. Melander december 11, 2014 kl. 12:21

Kanelolja ska väl även vara bra att smörja in lederna med vid värk.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: