Kanel som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 8 december, 2014 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor

Kanel är en ansedd tropisk ört som har en lång traditionell användning som läkeväxt. Tack vare den goda smaken är det en uppskattad krydda i många hem. Se dock upp med hur mycket du äter och vilken sort du använder. Fel sorts kanel i större mängd kan nämligen vara giftigt.

Kanel som krydda och läkeört

Kanelens stormiga bakgrund

Kanelen har en ovanligt stormig historia bakom sig. Redan före Kristus tid hade den ena stormakten efter den andra med våldsamma medel tillkämpat sig handelsmonopolet av den åtråvärda kryddan. Otaliga människor har genom tiderna vågat livet, plundrat och mördat varandra för kanelens skull. Redan runt 2700 f.Kr beskrev kejsaren av Kina, Shennong kanelen som medicin. Den omnämndes även i de egyptiska Ebers-papyrusrullarna från cirka 1500 f.Kr. Lika så i det gamla testamentet och i gamla skrifter från medelhavsområdet 800 f.Kr och Herodotos skriver i sin historia om kanel och kassia. Araberna som under mycket lång tid dominerade kanelhandeln lyckades länge hålla dess ursprung hemligt. Men i och med att Vasco da Gama fann sjövägen till Indien 1498, började arabernas handelsdominans brytas. Portugiserna nådde Sri Lanka och fann ceylonkanelen 1505.

Traditionell användning av kanel

Det är inte så svårt att förstå kanelens popularitet genom tiderna. Doften och smaken är helt unik och mycket tilltalande. Det är en av få kryddor som består av bark från ett träd. Man tar meterlånga sidoskott från trädet och så skalas barken av. Barkstyckena skjuts in i varandra och därefter får de ligga i värme så att arom och smak blir ännu finare. Det gör även att färgen förändras från ljusgul till den färdiga kanelens bekanta mörkbruna färg. I kanelen finns det en rad olika aktiva ämnen, vilket inkluderar den flyktiga oljan kanelaldehyd och kuramin.

Kanel har en lång traditionell användning som ett lindrande medel vid dålig matsmältning, halsbränna, sura uppstötningar, rapningar, orolig mage och väderspänningar (1). Dessutom har kanelen använts som ett lugnande medel för att minska oro och stress (1) (2). Den har länge varit känd för sin blodsockerbalanserande effekt och förr kunde man köpa kanel på apotek för dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (3). Kaneloljan har även förmågan att döda skadliga mikroorganismer, så som bakterier och svampar (4). I sydliga länder använder man därför inte bara kanel för smakens skull, utan också för att kött och andra livsmedel ska hålla sig bättre i värmen. Kanel är med andra ord ett bra konserveringsmedel. Modern forskning har bekräftat att kanel är bakteriedödande, svampdödande inklusive Candida albicans och motverkar E. coli (5).

Kumarin i kanel

Kumarin är ett ämne som kan vara skadligt för levern om det intas i stora mängder under en längre tid. Om skadorna är lindriga är dom reversibla, vilket betyder att dom kan gå tillbaka om intaget upphör. Vissa personer är mer känsliga än andra. Kumarin kan även förstärka effekten av antiinflammatoriska läkemedel, blodtrycksmediciner och diabetesmediciner.

Rekommendationerna är därmed att vuxna bör begränsa sin konsumtion av kanel till ungefär en tesked per dag och barn till ungefär en halv tesked per dag för att undvika risk för leverskador (6). Dessa rekommendationer gäller kassiakanel (Cinnamomum cassia) som är den kanelsort som är vanligast i Sverige. Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) innehåller mycket, mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin. I kassiaskanel finns det ca 2 700 till 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är uppskattade till 10,4 till 26,1 milligram.

Olika kanelsorter

Dalchinikanel kommer från trädet Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Denna typ av kanel används flitigt i det indiska köket.

Saigonkanel kallas även vietnamesisk kanel och kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Saigonkanel prisas ofta för sin rena, klara och peppriga smak. Här är innehållet av kumarin ännu högre än i kassiakanelen och har mätts upp till 7000 mg per kilo (7). Man måste alltså vara väldigt försiktig med Saigonkanelen.

Kassiakanel går även under namnet ”kökskanel” och kommer från innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Det är den sorten som dominerar innehållet i våra svenska kryddburkar. Som nämnt ovan innehåller kökskanelen höga halter kumarin.

Ceylonkanel som även kallas ”äkta kanel” kommer från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Den är känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner. Denna kanel innehåller som sagt väldigt låga nivåer av kumarin jämför med kassiakanelen. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. På hemön Sri Lanka har den en given plats i husapoteket. Det är även denna typ av kanel som används inom ayurveda. En traditionell ayurvedisk kur för att stödja immunsystemet är att mixa Ceylonkanel med lite honung.

Ceylonkanel kan ofta vara svår att hitta i matbutiken, men säljs i många hälsokostbutiker. Se även till att du väljer en ekologisk kanel så du får en produkt av hög kvalité. En av mina personliga favoriter som jag använder flitigt är ekologisk Ceylonkanel från Bättre hälsa. Även Ceylonkanel från Rawpowder kan vara ett bra val.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR




(1) Vetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2

(2) Vår örtabok, Rabén prisma, sida. 247 ,ISBN 91-518-2782-4

(3) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4

(4) Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(5) Kanel motverkar candidasvamp
Quale JM. et al. ”In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis”. Am J Chin Med, 1996;24:103-9.

(6) Livsmedelsverket om intag av kumarin: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel

(7) https://www.cinnamonvogue.com/DOWNLOADS/Cinnamon_and_coumarin.pdf Cassia Cinnamon as a Source of Coumarin in Cinnamon-Flavored Food and Food Supplements in the United States

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Viktoria Z december 11, 2014 kl. 12:19

Älskar kanel, och det blir ju extra mycket nu vid jul!

Svara

2 Mikaela Bjerring december 11, 2014 kl. 22:06

Ja, visst är det gott. Se bara till att du köper en bra sort.

Svara

3 C. Melander december 13, 2014 kl. 15:11

Kanelolja ska väl även vara bra att smörja in lederna med vid värk.

Svara

4 Mikaela Bjerring december 14, 2014 kl. 13:08

Ja, så har den bland annat använts traditionellt.

Svara

5 Tony Cornelius mars 18, 2018 kl. 12:01

Ta er i akt för Kassiakanelen som saluförs i svenska butiker och innehåller mängder av det giftiga ämnet kumarin! Likaså Saigonkanelen som är än värre!

Kanel från Srilanka kan vara ett alternativ!

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 19, 2018 kl. 11:14

Riktigt att man bör välja rätt kanel med omsorg. Ska uppdatera inlägget och lägga till den informationen.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: