Magnesiumbrist kan vara orsaken till din migrän

by Mikaela Bjerring on 14 mars, 2015 · 11 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kost, Kosttillskott, Sömnen

Lider du av återkommande huvudvärk eller migrän? Känner du dig ofta trött och orkeslös? Eller upplever du att dina muskler och leder är stela och ömma? Då är det mycket möjligt att det är magnesiumbrist som spökar. 

Magnesiumbrist - magnesium vid migrän och huvudvärk

Lite kort om migrän

Migrän är en utbredd folksjukdom som ca 1 miljon svenskar lider av. I genomsnitt drabbas de som har migrän med ca 1,3 migränanfall i månaden. Ca 400 000 personer drabbas extra hårt med migränattacker 4-5 gånger i månaden. Migrän anses vara en sjukdom där problemet grundar sig i centrala nervsystemet. Ett fel i nervsystemet som ger en överkänslighet för nervsignaler. Sekundärt påverkar det även blodkärlen.

Magnesium – en av kroppens viktigaste mineral

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler och brist är relativt vanligt. Magnesium aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner och 76 % av alla enzymer i kroppen är beroende av magnesium. Vår matsmältning, metabolism av protein, kolhydrater och fett och vår energiproduktion behöver tillräckligt med magnesium för att fungera optimalt. Magnesium har även en betydande roll för centrala nervsystemet. 60-65 % av vårt magnesium i kroppen sitter bundet i skelettet och ungefär en tredjedel hittas i musklerna.

Magnesium reglerar salt- och kaliumhalten i och utanför cellen. Detta sker genom ett enzym som upprätthåller en fri passage för näringsämnen att ta sig in i cellen och avfall och toxiner att ta sig ut ur cellen. Brist på magnesium bidrar till att kalium utsöndras ur kroppen vilket då framkallar spänningar, stelhet, svaghet och till sist utmattning.

 Några viktiga funktioner av magnesium

  • Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder.
  • Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen.
  • Magnesium bidrar till normal energiomsättning.
  • Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.
  • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes.
  • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion.
  • Magnesium har en roll i celldelningsprocessen.

 

Magnesiumets betydelse för muskler och nervsystem

Magnesium har även kallats naturens lugnande mineral då det är väsentligt för att nervsystemet och muskler skall fungera effektivt. En viktig funktion av magnesium är att få musklerna att slappna av efter sammandragning. Kalcium får musklerna att dra ihop sig och magnesium får musklerna att slappna av. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg, eller är stel i muskler och leder på morgonen, så är det mycket möjligt att du har magnesiumbrist. Brist på magnesium kan bland annat bidra till orkeslöshet, energibrist, sömnlöshet, muskeltrötthet och kan vara en bidragande orsak bakom kronisk trötthet och ofta återkommande huvudvärk och migrän.

Studier om magnesiumbrist och migrän

Man har sett att migränpatienter ofta påvisat en magnesiumbrist som förstärker spänningarna i muskulaturen. I två dubbelblindstudier så kunde man visa att genom ett dagligt intag av magnesiumtillskott (2 x 300 mg) i form av magnesiumcitrat över en tid av 3 månader, kunde så väl attackfrekvesken som antal migrändagar i jämförelse med placebo väsentligt reduceras till näst intill obefintliga.

Att inta magnesium som kosttillskott

När man väljer ett kosttillskott av magnesium är det viktigt att välja en form med hög biotillgänglighet. Här har det visat sig att långt ifrån alla kosttillskott av magnesium är lätta för kroppen att ta upp. Följande är exempel på kosttillskott av magnesium som innehåller lättupptagliga former; Alpha Plus magnesium, Helshetshälsa magnesium och Holistic magnesium.

Läs mer:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMagnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.

Transdermal Magnesium terapi, av Mark Sircus, AC., OMD, Phaelos Books, 2007.

Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.

 

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 11 comments… read them below or add one }

1 Jenny Ström mars 16, 2015 kl. 11:28

Detta delar jag på fb! Jag känner många som skulle vara intresserade av att läsa detta

Svara

2 Sandra Larsson mars 16, 2015 kl. 13:41

Stress är väl den största boven för att orsaka magnesiumbrist. Jag tror att typ alla hade mått bättre med mer magnesium i kroppen.

Svara

3 Mia mars 17, 2015 kl. 07:25

Jag lider inte av migrän och få sällan huvudvärk, men magnesium tar jag dagligen och jag sover mycket bättre och upplever att jag känner mig mindre stressad.

Svara

4 Karl J mars 17, 2015 kl. 07:37

Magnesiumbrist är tydligen väldigt vanligt. Jag upptäckte min brist när jag ofta fick kramp. Äter nu magnesium sedan drygt ett år tillbaka och inga kramper.

Svara

5 Lovisa mars 17, 2015 kl. 07:42

Tack för ett bra inlägg! Delar!

Svara

6 Maria mars 26, 2015 kl. 19:41

När jag började ta mer magnesium genom kosttillskott så försvann mina sömnsvårigheter, trötthet och återkommande huvudvärk som jag led av. Magnesiumbrist ställer verkligen till mycket i kroppen.

Svara

7 Karin april 28, 2015 kl. 23:39

Men 2x300mg det är långt över maxdosen enligt det preparat som är länkat. Hur mycket bör jag äta egentligen?

Svara

8 Mikaela Bjerring maj 1, 2015 kl. 10:49

I studien använde dom sig av terapeutiska doser som är högre än RDI (rekommenderat dagligt intag). Men även om de använde sig av högre intag i studien så kommer RDI att täcka ditt behov för magnesium.

Svara

9 Angela april 29, 2015 kl. 09:32

Jag lider av migrän regelbundet och i mitt fall har det ingenting med magnesiumbrist att göra. Jag har även tagit magnesiumtillskott i flera år.

Svara

10 Helena november 15, 2015 kl. 08:39

Kan jag verkligen ta 300 mig x 2 / dag fast det är över rekommenderat intag?
Har alla symtom på magnesium brist förutom migrän.

Svara

11 Mikaela Bjerring november 18, 2015 kl. 15:19

I själva studien använde dom sig av högre doser 300 mg x2, men du kan få resultat med mindre mängd än så. Det gäller ju att bli av med bristen på magnesium och jag kan inget annat än rekommendera RDI av magnesium.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: