– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Att få i sig tillräckligt med fibrer är viktigt för hälsan i allmänhet. Fiberrik mat bidrar till att hålla blodfetterna låga, ger ett jämnare blodsocker och en ökad mättnadskänsla, vilket kan bidra till viktkontroll. Fibrer har även betydelse för en bra mag-tarmfunktion, ökad tillväxt av goda tarmbakterier, samt hjälper till att föra bort slagg och toxiner ur kroppen.
Fibrerna i vår kost
Kostfiber finns bara i växter och inte i animaliska livsmedel. Det är kolhydrater som inte kan brytas ner av enzymer under matsmältningen eller tas upp i tunntarmen. De kommer därför till tjocktarmen utan att ge någon energi. De vanligaste fibertyperna är hemicellulosa, cellulosa, lignin och pektin.
Lösliga och olösliga fibrer
Det finns två olika sorters kostfiber, vattenlösliga och icke vattenlösliga. De vattenlösliga fungerar som en svamp som absorberar toxiner och överskott av kolesterol i kroppen, vilket då hjälper till att sänka blodkolesterolet genom att föra ut det via avföringen. De icke vattenlösliga fibrerna hjälper tarmarna att hålla sig i bra form genom att skrubba dom rena från giftigt material och ta hand om restprodukter i kroppen. Fibrer innehåller inga näringsämnen, men stödjer många av kroppens funktioner. De har en positiv inverkan på blodsockret, tarmhälsan, hjärt-kärlsystemet och kroppens avgiftningsfunktioner.
Eftersom kostfiber binder vätska till sig minskar det risken för förstoppning. För den som har problem med trög mage är det därför viktigt att äta mycket fiber och dricka tillräckligt med vatten. En fiberrik kost ökar mättnadskänslan, vilket oftast leder till mindre småätande mellan måltiderna, som gör det lättare att hålla vikten. Fiberrik mat innehåller oftast mindre fett än mat med mindre kostfiber, vilket håller blodfetterna låga. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket är bra både för matsmältningen och tänderna. Det finns många fördelar med kostfiber och båda typerna är viktiga för hälsan.
Sammanfattningsvis bidrar fiber till:
- Bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga
- Ökar mättnadskänslan
- Gör att blodsockret stiger långsamt
- Hjälper till att hålla magen och tarmen i trim
- Ökar tillväxten av goda tarmbakterier
- Bidrar till en jämnare blodsockernivå
Kända funktioner av fiber (Godkända hälsopåståenden av EFSA)
- Kostfiber bidrar till normal mag- och tarmfunktion.
- Kostfiber i kombination med en hälsosam kost och livsstil bidra till hälsosamma blodsockernivåer.
- Kostfiber bidrar till normala kolesterolnivåer.
Exempel på livsmedel som innehåller lösliga fibrer:
- Linser
- Kikärter
- Fikon
- Solrosfrön
- Bönor
- Råris
- Linfrö
- Psylliumfrön även kallat loppfrön
- Sesamfrö
- Alfalfafrön
Exempel på livsmedel som innehåller olösliga fibrer:
- Havregryn
- Kakaopulver
- Havrekli
- Morot
- Kokos
- Bönor
- Vetegroddar
Exempel på fiberrika grönsaker:
De flesta grönsaker innehåller mycket av både lösliga och olösliga fibrer. Här är några av de som innehåller mest:
- Ärtor
- Bär
- Svartrot
- Blomkål
- Brysselkål
- Palsternacka
- Rotselleri
- Morot
- Rödbeta
- Kålrot
- Broccoli
- Vitkål
Exempel på fibertillskott:
Fler produkter hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Livsmedelsverket om fiber: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer
Relaterade inlägg:
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Dålig tarmflora kopplat till övervikt
- Så påverkas din hjärna av tarmfloran
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat