Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så gör du hemmagjord zinksalva

av | okt 6, 2022 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Zinksalva kan vara användbar till mycket och kan hjälpa huden att läka vid olika typer av hudirritationer och utslag. Med enbart 3 ingredienser kan du enkelt göra en hemmagjord vårdande zinksalva att använda vid behov.

Så gör du hemmagjord zinksalva

Vad kan hemmagjord zinksalva användas till?

Zinksalva är en uppskattad produkt vid eksem, utslag, blåsor, munsår, hudirritationer och blöjutslag. Zinkkräm och zinksalva är också något som länge använts vid akne och hudinflammationer.

Många zinksalvor som man köper innehåller ofta mineraloljor så som paraffin, paraffinum och petrolatum. Genom att göra sin egen zinksalva kan man istället kombinera zinkoxid med naturliga och vårdande ingredienser. Nedan följer ett basrecept för zinksalva med ekologisk olja och bivax eller candelillavax för den som vill göra en vegansk variant.

Hemmagjord zinksalva recept

Recept för hemmagjord zinksalva:

Redskap du behöver:

  • Mindre kastrull att blanda salvan i
  • Större kastrull att använda för vattenbad
  • Slickepott att röra med och för att hälla upp salvan
  • Burkar med lock att förvara salvan i. Har du inga glasburkar så finns det att köpa här.
  • Köksvåg och/eller decilitermått

Så här gör du hemmagjord zinksalva:

  1. Mät upp zinkoxiden i en skål och tillsätt lite av oljan och rör om. Tillsätt resten av oljan lite i taget och fortsätt att röra om så att zinkoxiden blandas väl med oljan.
  2. Mät upp bivaxet i den mindre kastrullen och smält över ett vattenbad under omrörning. Bivaxet smälter vid 61-65 °C.
  3. När bivaxet har smält tar du av kastrullen från vattenbadet och låter svalna.
  4. Fortsätt att röra om lite då och då. 
  5. När temperaturen kommit ner i 35-40 °C så tillsätter du oljan som du blandat med zinkoxid.
  6. Salvan stelnar när den kommer ner i rumstemperatur. När den börjar bli fastare men fortfarande är krämig häller du upp den i glasburkar. Var dock noga med att inte sätta på locket förrän zinksalvan har svalnat helt.

Tips! Bivaxet och oljan kan göra det svårt att rengöra kastrullen som du blandat salvan i. Du vill heller inte få ner fettet i avloppet eftersom det kan täppa till rören. Det enklaste och bästa sättet för att rengöra kastrullen är att värma upp den i ett vattenbad tills allt fett har smält. Häll sedan ut fettresterna i hushållssoporna och torka av resterande fett med hushållspapper. Därefter kan du diska kastrullen med diskmedel som vanligt.

Göra egen zinksalva

Vad är zinkoxid?

I mer än 2 000 år har man använt zink för att läka sår och utslag av olika slag. Den äldsta referensen vi har att zink använts i hudsalva är från den forntida medicinska skriften Charaka Samhita. Salvan var kallad för Pushpanjan och användes för att behandla ögon och öppna sår i Indien omkring 500 f.Kr.

Zinkoxid är ett vitt, matt pulver som är antibakteriellt, svagt sammandragande, lugnande, uttorkande och förhindrar tillväxt av bakterier på huden. Det gör zink till en populär ingrediens i hudläkande produkter. Genom att kombinera zinkoxid med fett som vax och olja hjälper det till att återfukta och skydda huden så den lättare kan läka. Vid tillverkning av till exempel zinksalva eller andra produkter med zinkoxid ska den först tillsättas när temperaturen på produkten sjunkit till cirka 35-40 °C.

I dag är användningen av zinkoxid utbredd. Som nämnt är det bland annat en aktiv ingrediens i många krämer för blöjutslag, eksem, självsprickor, akne etc. Eftersom zinkoxid skyddar mot både UVA och UVB tillsätts den även i naturliga solskydd där man använder sig av fysikaliska filter istället för kemiska. Partiklarna i zinkoxiden lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Zinkoxid som inte innehåller nanopartiklar ska vara helt säkert för våra hav och dess växt- och djurliv.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. A.J

    Älskar såna här naturliga och rena produkter. Tack för alla fina tips. <3

    Svara
  2. Maria

    Älskar att göra egna produkter. 🙂 Tack så mycket för receptet. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det roligt att göra egna produkter. Salvor är dessutom så enkelt att göra själv. 🙂

  3. Anne

    Detta kommer bli min nästa salva! Tack för tipset.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  4. Helena

    Kan man tillägga nån eterisk olja för lukt skull, eller förstör det effekten? Tack för underbara tips

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset.:) Du kan absolut lägga till en eterisk olja som skulle passa för ändamålet.

    • Helena

      Tack!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close