Vanliga tecken på zinkbrist

by Mikaela Bjerring on 12 juni, 2016 · 5 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, Immunsystemet, Kost, Kosttillskott, Mage - Tarm, Manlig hälsa, Munhälsa, Muskler – Skelett – Leder, Näringsterapi, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom, Stress, Syra-basbalansen

Zinkbrist är en relativt vanligt förekommande näringsbrist och ett mineral som spelar en betydande roll för en lång rad kroppsfunktioner. Här följer om vanliga symptom på zinkbrist och hur du enkelt kan kolla själv om dina zinknivåer i kroppen är låga.

Vanliga tecken på zinkbrist
Zink är ett livsviktigt mineral som har en stor betydelse för en mängd kroppsfunktioner. Vi behöver få i oss en viss mängd zink varje dag och vi påverkas redan vid en liten brist. De som ligger i störts risk att utveckla zinkbrist är vegetarianer, dom som tränar hårt, äldre, gravida, ammande, och dom som äter ensidigt eller har problem med mage- och tarm. Om man är kvinna och använder kopparspiral så bör man också vara uppmärksam på sina zinknivåer. Här följer några viktiga funktioner av zink i kroppen (påståenden som är godkända av EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten).

I kroppen bidrar zink bland annat till:

 • Zink bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
 • Zink bidrar till normal syra-basbalans
 • Zink bidrar till normal kognitiv funktion
 • Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
 • Zink bidrar till normal kolhydratomsättning
 • Zink bidrar till normal DNA-syntes
 • Zink bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen
 • Zink bidrar till normal proteinsyntes
 • Zink bidrar till normal omsättning av fettsyror
 • Zink bidrar till normal omsättning av vitamin A
 • Zink bidrar till att bibehålla normal benstomme
 • Zink bidrar till att bibehålla normalt hår
 • Zink bidrar till att bibehålla normala naglar
 • Zink bidrar till att bibehålla normal hud
 • Zink bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet
 • Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion
 • Zink bidrar till att bibehålla normal synförmåga
 • Zink har en roll i celldelningsprocessen

Tecken som kan indikera att du har zinkbrist

Orolig mage
Om du lider av orolig mage så kan det vara en indikation för att du har zinkbrist. Zink behövs för en normal matsmältning och en normalt fungerande ämnesomsättning. Vid zinkbrist har kroppen svårt att smälta maten och ta upp näringen som i sin tur påverkar kroppen negativt på flera sätt. Orolig mage, magknip, kräkningar, illamående och diarré kan vara symtom på zinkbrist.

Du har svårt att hålla vikten
Zink bidrar till normal ämnesomsättning, vilket har betydelse för att vi ska kunna gå ner i vikt och/eller hålla viktkontroll.

Du blir ofta sjuk
Blir du ofta sjuk med envisa förkylningar som inte vill ge med sig? Då kan det vara värt att kolla dina zinkvärden. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion och behövs för att kroppens ska kunna bekämpa infektioner och läka.

Din synförmåga svajar
Zink behövs för att synförmågan ska fungera normalt. Upplever du dåligt mörkerseende eller att din synförmåga börjat bli nedsatt? Då finns det en möjlighet att det är zinknivåerna som spökar. Zink påverkar även A-vitaminet i kroppen vilket har betydelse för ögonhälsan.

Du har koncentrationssvårigheter
Zink bidrar till normal kognitiv funktion och påverkar därmed hur vi tar emot, bearbetar och förmedlar information. Bra zinknivåer i kroppen har betydelse för vår förmåga att tänka, lära, koncentrera oss och fokusera. En välfungerande kognitiv funktion behövs även för att vi ska kunna skapa ordning och begriplighet i tillvaron.

Synliga besvär på hud, hår och naglar
Ca 20 procent av kroppens zink finns i huden och har därmed betydelse för normalt hår, hud och naglar. Zinkbrist kan bidra till sämre hudläkning och hudproblem så som eksem, akne, bölder, rosacea, psoriasis, hudsprickor och hudbristningar vid graviditet eller viktökning. Vita fläckar på naglarna kan uppstå vid zinkbrist, likaså sköra naglar. En annan indikation kan vara sprött hår och håravfall.

Ihållande träningsvärk
Vid hård träning och när man svettas förbrukar kroppen mer zink. Zink behövs även för att kroppen ska kunna återhämta sig och läka. Om träningsvärken håller i sig i flera dagar så kan det vara en antydan till att zinknivåerna i kroppen är låga.

Exempel på livsmedel som är rika på zink

Kött, fisk, ägg, skaldjur, ost, mjölkprodukter, pumpakärnor, sötmandel och bönor är exempel på livsmedel som innehåller zink. Om man känner behov så kan man även ta tillskott av zink. Kroppens upptag av zink ökar när det intas tillsammans med proteinrik kost, men hämmas när det intas med livsmedel rika på fytinsyra så som baljväxter och spannmål. Kroppen förbrukar även mer zink vid intag av kaffe, alkohol och socker.

Så kan du testa själv om du har zinkbrist

Du kan testa dig själv för zinkbrist genom ett enkelt smaktest med Zinkstatus som är ett flytande zinktillskott. Det är ett effektivt test då smaklökarna styrs av av enzymer som är zinkberoende. Ta 1 msk zinkstatus och håll kvar vätskan i munnen under 10-15 sekunder innan du sväljer. Stark, motbjudande smak betyder att du har bra zinkvärden. Metallsmak betyder måttlig zinkbrist. Söt eller sträv smak betyder ganska långvarig eller allvarlig zinkbrist. Om det smakar som vatten så betyder det att man har svår zinkbrist.

Återförsäljare av zinkstatus och tillskott av zink hittar du här

Relaterade inlägg:

 

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Helena juni 12, 2016 kl. 20:41

Är jätte intressard av detta

Svara

2 Emma juni 12, 2016 kl. 23:28

Bra artikel! Själv fick jag hjälp att bli av min kroniska trötthet med zinktillskott. Jag gick många år med det innan jag upptäckte att det var pg zinkbrist.

Svara

3 Mia L juni 12, 2016 kl. 23:32

Intressant 🙂

Svara

4 Kalle juni 12, 2016 kl. 23:38

Tar zinktillskott för att jag tränar. Zink, magnesium och kalcium. (Y)

Svara

5 Dana september 14, 2016 kl. 08:25

Hej tacksam för info från er

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: