Vatten – Vattenfilter

by Mikaela Bjerring · 5 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

När vi föds består vi till nästan av 80 % vatten. Med åren minskar vattenhalten i kroppen och när vi är riktigt gamla har den minskat till knappt hälften. Ju mer muskelmassa vi har desto mer vatten består kroppen av, och ju högre fetthalt desto mindre vatten. Detta innebär att kvinnor generellt har något mindre vattenhalt än män, eftersom kvinnor generellt har mer kroppsfett. Vatten är livsviktigt och räknas som ett näringsämne även då det inte innehåller någon energi.

Vattnet i kroppen
Vatten behövs för nästan alla processer i kroppen och vi klarar oss enbart några dygn utan vatten. Hur stort vårt dagliga behov är beror på hur stor förlusten är varje dag. Behovet av vatten påverkas av omgivningens temperatur, fysisk aktivitet, träning samt matens sammansättning.

Ens vattenbehov ökar bland annat vid hög temperatur, fysisk träning samt ett högt protein och saltintag. Vissa sjukdomstillstånd som feber, kräkningar och diarre ökar också behovet.

Hjärnan består till större del utav vatten. Redan vid ganska små vattenförluster försämras förmågan att tänka och man blir lätt psykiskt trött. Det räcker med att vi förlorar 2 procent vatten av kroppens vikten för att vi ska bli tröttare och orka mindre. Om huden saknar vätska blir den torr, mindre spänstig och lättare rynkig.

Normalt utsöndras 2-2,5 liter vätska per dag via urin och svett. En del av vätskebehovet täcks av maten vi äter. Resten behöver vi få i oss via drycker. Det sägs att medelintaget för de allra flesta ligger på 1,5 liter per dag. Men om vi är fysiskt aktiva, motionerar, bastar, eller befinner oss i ett varmt klimat så ökar behovet. Som sagt, det är viktigt att få i sig tillräckligt med vatten, så se till att fylla på med rent och filtrerat vatten. Det är väl värt att investera i en filter vattenkanna.

Rena ditt vatten genom vattenfilter

Rena ditt vatten genom vattenfilter

Vatten, ljus och näring är byggstenarna i allt liv!
Man kan inte överleva mer än max 5 dygn utan vatten men flera månader utan mat.
Vatten innehåller inga kalorier i sig, men ger näring och räknas därför som ett näringsämne.

Man ska helst dricka större mängder åt gånger och inte smådricka hela dagen, då detta gör att njurarna aldrig får vila. Drick helst inte till måltid utan 30 minuter innan och 2 ½ time efter måltid. Detta gör att man inte spär ut enzymerna i maten som då försvårar matsmältningen och näringsupptaget.

Vatten är inblandat i nästan varje funktion i kroppen som tex:

  • Matsmältning
  • Absorption
  • Cirkulation
  • Avsöndring
  • Transport av näringsämnen
  • Uppbyggande funktioner
  • Reglering av kroppstemperatur
  • Föra ut slagprodukter ur kroppen

På marknaden finns det olika vatten filter man kan köpa som tex:

Kolfilter: Absorberar organiska föroreningar från vattnet när det passerar genom filtret tex: klor, bly, kadmium, kvicksilver
och många kemikalier. Ett bra kolfilter renar även från: aluminium, DDT och trikloretylen.

Keramisk filter: Gör det omöjligt för bakterier med storlek av 4 mikroner eller mer att komma ut i dricksvattnet. Men en del föroreningar kan passera rakt igenom detta filter.

Omvänd osmos: Här är öppningarna så små att inte ens små virus kan passera (virus är den minsta kända organismen).
Detta filter låter syre, och näringsämne att passera men inte bakterier, virus och kemikalier. pH-värdet måste vara lägre än 9 för detta ska fungera. (Detta är mycket dyrare an kol- och keramikfilter)

Man måste vara noga med att byta filtret när det är mättat annars gör det ingen nytta.
Här hittar du: Vattenfilter kanna och vattenfilter

Kranvattnet i Sverige
Kranvattnet i Sverige är tyvärr inte så rent som man skulle kunna tro. Faktum är att gamla vattenledningar, kemikalier, tungmetaller, läkemedelsrester, bekämpningsmedel, förändrade normvärden, samt ökande miljöhot har idag stor negativ påverkan på kvalitén av det svenska kranvattnet. Eftersom reningsverken inte klarar av att få bort alla skadliga ämnen från vattnet är det därför upp till oss själva att skaffa vattenrenarevattenfilter för att få i oss rent och hälsosamt vatten.

Kroppen består mest utav vatten, så se till att fylla på med rätt sort!

Här kan du se ett större utbud av vattenfilter och vattenreningsprodukter

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor:133, 137, 205, 211, 212 ,ISBN: 91-534-2085-3

svd.se/nyheter/inrikes/fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer_498843.svd

Bildkälla: commons.wikimedia.org/wiki/File:Stilles_Mineralwasser - Public domain

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren april 19, 2012 kl. 21:31

Intressant inlägg… det är verkligen en stor värld av vatten där ute och det är svårt att veta vilket vatten man ska dricka. Jag har precis fått kontakt med en kille på Svenskt vatten och fått info om vad vårt kranvatten innehåller. Eller iallafall vattnet som finns i Stockholm. Listan kommer up på min blogg imorgon troligtvis. Men jag känner faktist att det är svårt att lita på såna listor.

Det där med avmineraliserat låter inte så bra. Mineraler är ju bra, och vi behöver elektronerna och energin i mineralerna. Men samtidigt vill vi bli av med dom giftiga ämnena.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 20, 2012 kl. 06:42

Det ska bli intressant att läsa om vad som finns i kranvattnet i Stockholm. Ett vattenfilter som ovan är effektivt för att ta bort kemikalier, läkemedelsrester, tungmetaller och andra toxiner m.m.

Svara

3 Peter augusti 6, 2012 kl. 15:50

Tack för en bra artikel.
Vet du om de här lite billigare vattenfilterna är lika bra som de större som finns på marknaden? Jag hade tänk köpa en filter för min brunn av ett företag som heter Brava men funderar nu på om de här du tipsar om för 189 kr är lika bra. Jag har problem med för höga halter av järn …
MVH/Peter

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }