Spirulina ”den gröna mirakelalgen”

av | okt 8, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 1 kommentar

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Med sitt breda och unika näringsinnehåll har spirulina fått smeknamnet ”den gröna mirakelalgen”. Vad som gör spirulina så unikt är dess innehåll av cyanobakterier som innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen. Dessutom är spirulina otroligt näringsrikt på enzymer, klorofyll, vitaminer, mineraler och inte minst på aminosyror.

Spirulina "den gröna mirakelalgen”

Upptäckt och traditionell användning av spirulina

Det finns totalt 35 olika arter av Spirulina, där Arthrospira platensis, är den mest använda och studerade arten. Det är en ogrenad, encellig spiralformat blågrön alg som tillhör cyanobakterierna. I en vattendroppe ryms 100-tals alger och där spirulina växer kan man se ett grönt geléaktigt täcke flyta runt på vattenytan.

Cyanobakterier, däribland Spirulina, har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år. Dessa blågröna alger producerar syre, något som bidrog till att skapa gynnsamma förhållanden för utveckla liv på jorden. Spirulina har sedan länge varit en viktig föda på många platser runt om i världen och då främst i Amerika, Asien och Afrika. Aztekindianerna i Mexiko odlades spirulina redan på 1500-talet.

Spirulina växer vilt i Afrika och Mexiko i varma basiska vulkansjöar där de kan blomstra under mycket svåra förhållanden. På grund av detta har den förmågan att lagra stora mängder näringsämnen för att kunna försörja sig själv i svåra miljöer. Det är även anledning bakom algens unika och breda näringsinnehåll.

Intresset för Spirulina har på senare år ökat enormt. Detta har i sin tur medfört att man börjat odla mer, där de ledande producenterna idag är USA, Japan, Thailand och Indien. Exempel på en odling av spirulina är i Coloradoöknen i Kalifornien, som ligger i en mycket ren miljö långt ifrån luftföroreningar. Där växer spirulinan i mineralrikt, basiskt vatten från Klippiga bergen i stora bassänger. Efter det att algerna växt klart silas dom i stora nät. Därefter tvättas och sköljs spirulinan flera gånger innan den torkas till det blågröna pulvret.

Användning och näringsinnehåll av Spirulina

Spirulina har kommit att kallas för ”den gröna mirakelalgen” och ”havets naturliga penicillin”. Genom studier har man sett att Cyanobakterier kan bidra till att kroppens försvar mot virus och bakterier blir starkare (1), (2), (3), (4), (5). Förutom Cyanobakterier innehåller spirulina en unik sammansättning och betydande mängd näringsämnen. Spirulinaalgen består till 65 % av protein och innehåller hela tre gånger mer protein per viktenhet än nötkött, vilket gör algen till en komplett och bra vegetabilisk proteinkälla. Vidare är algen rik på enzymer, klorofyll, mineraler såsom kalcium, magnesium, järn och zink samt E-vitamin, C-vitamin, betakaroten och en rad olika B-vitaminer, inklusive vitamin B12. Biotillgängligheten av vitamin B12 från spirulina har dock diskuterats. För övrigt är biotillgängligheten av näringen i spirulina mycket hög. WHO (World health organisation) har kallat spirulina för ett av ”superfödoämnena” på jorden och NASA tar med sig spirulina på sina rymdfärder för att det är en mycket näringsrik mat som tar liten plats. Spirulina är mycket populär bland idrottare och hälsomedvetna för att öka energin och näringstätheten.

Spirulina och andra andra alger används ofta vid detox på grund av dess kraft att stödja utrensningssystemet i kroppen (1) (6). Många upplever därför att det är bättre att börja med en mindre dos och successivt trappa upp till den rekommenderade dosen. Spirulina kan vara ett värdefullt komplement till en för övrigt bra kost för att öka näringstätheten och som en bra källa för aminosyror. Det kan även vara ett mycket värdefullt tillskott för personer som känner sig svaga, trötta eller utbrända som behöver mer energi.

 

Återförsäljare av ekologisk Spirulina hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/

(2) Hernandez-Corona A et al. Antiviral activity of Spirulina maxima against Herpes simplex virus type 2. Antiviral Research 2002;56:279-285.

(3) Dillon JC et al. Nutritional value of the alga Spirulina. World Review of Nutrition and Dietics 1995;77:32-46.

(4) Ciferri O et al. The biochemistry and nutritional potential of Spirulina. Annual Review of Microbiology 1985;39:503-526.

(5) Ayehunie S et al. Inhibition of HIV-1 replication by an aqeuous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis). Journal of Aquired Immune Deficiences Syndrome and Human Retrovirology 1998;18:7-12.

(6) Khan Z et al. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Current Pharmaceutical Biotechnology 2005;6:373-379.

(7) Ciferri O. Spirulina, the edible microorganism. Microbiological Reviews 1983;47:551-578.

(8) Mani UV et al. Studies on the long-term effect of spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients. Journal of Nutraceutics 2000;2:25-32.

(9) Teas J et al. Algae – a poor man´s HAART? Medical Hypotheses 2004;62:507-510.

(10) Watanabe F et al. Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae. Journal of Nutrition and Science of Vitaminology (Tokyo) 2002;48:325-331.

(11) Yang HN et al. Spirulina platensis inhibits anaphylactic reaction. Life Sciences 1997;61:1237-1244. 

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

1 kommentar

  1. Nina Roshan

    Spirulina samt andra hälsokost produkter är framtidens nya mat. Viktigt att alla informeras om detta.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...