– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Att göra egen granola är ljuvligt gott och så enkelt. Innehållet kan man välja efter tycke och smak, ta det man har hemma eller vad man tycker är gott. Här följer ett recept för granola med äpple. En nyttigare variant fri från gluten och vitt socker.

Att göra egen granola är som sagt väldigt enkelt. Dessutom får du koll på vad den innehåller och du slipper få i dig dåliga fetter och en massa onödigt socker. Vill du göra den nötfri så byter du bara ut mot mer havregryn eller fröer.
Ingredienser (1 plåt):
- 4 dl glutenfria fiberhavregryn
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl grovhackade hasselnötter
- 1 dl kokosflingor
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk havssalt
- 1/2 dl tahini
- 1/2 kallpressad kokosolja
- 1/2 dl yaconsirap (kan bytas ut mot annan sötning om man vill)
- 1/2 dl vatten
- Cirka 2 dl torkade äppelbitar (Hur du torkar äppelskivor själv kan du läsa här)
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Mät upp alla torra ingredienser i en skål och blanda om.
- Ta fram en ny skål för de våta ingredienserna. Värm upp vattnet något, tillräckligt för att kokosoljan ska smälta. Blanda vattnet med den kallpressade kokosoljan, tahinin och sötningen. Rör om tills allt löst upp sig.
- Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda. Om du vill ha större bitar så kan du krama smeten med händerna så den klumpar sig.
- Sprid ut den i ett jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i cirka 25 minuter. Rör om ett par gånger under tiden så den gräddas jämnt och inte bränns.
- Sänk värmen till 50 grader och låt den stå i ytterligare 25 minuter eller tills torr. Du kan även låta den stå på eftervärmen om det behövs.
- Ta ut granolan ur ugnen, låt den svalna och tillsätt de torkade äppelbitarna.

Vad är yaconsirap?
Yacon kallas även för peruanskt jordäpple och är släkt med jordärtskocka och solros. Det är växtens rötter som man gör yaconsirap och yaconpulver av som används för sötning. Yacon innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS). Det är en typ av kostfibrer, komplexa kolhydrater. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som prebiotika, vilket ger näring till de goda tarmbakterierna, som främjar en balanserad tarmflora. Yaconsirap har ett väldigt lågt GI-värde, som hjälper till att hålla blodsockret i balans. Yaconsirap och yaconpulver lämpar sig därför även för diabetiker.

Relaterade inlägg:
- Hälsosammare sötning istället för socker
- Så stöttar du ditt immunförsvar
- Vegetarisk kost och B12-brist
- 6 örter som kan öka energin
Ska prova ditt recept. Låter gott med tahini. 🙂
Ja prova, blir så gott. 🙂
Så mycket godare att göra egen. <3
Visst är det! 🙂
Så spännande att göra med Tahini. Måste prova. 🙂
Ja gör det. Tycker själv att det blir så bra med tahini. 🙂
Jag har tänkt många gånger att jag ska göra egen men det har aldrig blivit av. Måste ta mig tid snart.
Ja gör det. Inte alls svårt. 🙂