Att använda fel fett vid matlagning kan kopplas till en rad allvarliga folksjukdomar visar ny forskning. Nu varnar experter för att att använda fel fetter vid upphettning som då bildar gifter som i sin tur bidrar till en rad hälsoproblem.
Bra matfett
Ett flertal studier har under senare år visat att många vegetabiliska oljor inte är lämpliga för matlagning. När oljorna hettas upp så sker det till en förändrings av fettsyrorna. Dessa skapar då skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kan kopplas till ett flertal sjukdomar så som cancer, hjärtsjukdomar och demens.

Studie som utfördes vid Demontfort University

Ny forskning som har letts av Martin Grootveld, professor i bioanalytisk kemi och kemisk patologi vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien, bekräftar återigen vikten med att välja rätt fett när man lagar mat.

Studien gick ut på att ett antal frivilliga fick laga sin mat i olika sorters fett – majsolja, olivolja, solrosolja, smör och kokosfett. Resterna av stekfettet lämnades sedan in till universitetets laboratorium för att analyseras. Resultatet visade stora skillnader mellan hur mycket aldehyd som bildats vid upphettningen.

När man t.ex analyserade den brittiska snabbmatsrätten ”Fish and chips” så visade den sig innehålla 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för vad det som är riskfritt enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Hälsoriskerna med att använda fel fett vid matlagning

Det som händer när man värmer upp dessa fleromättade vegetabiliska oljor är att kemin förändras i fettsyrorna som då blir farliga för oss. Samma förändring sker oavsett om man friterar, steker eller bakar.

Majsolja och solrosolja är de som man sett producerar mest aldehyder. Olivolja och rapsolja producerade färre aldehyder, men fortfarande för mycket. Mindre aldehyder bildades vid upphettning av smör och gåsfett. Det fett som förändrades minst och därmed innehöll mindre andel aldehyder var kokosolja.

Man har kopplat aldehyder som bildas vid upphettning till bland annat cancer, hjärtsjukdom, demens, missbildningar under graviditet, inflammationer, ökad risk för magsår och ökat blodtryck.

Fettsyrorna i vegetabiliska oljor bidrar även till andra hälsoproblem då de är rika på omega-6 fettsyror. Detta leder då till en obalans och förlust av den essentiella och mycket antiinflammatoriska fettsyran omega 3. Brist på omega-3 är idag en starkt bidragande orsak till många hälsoproblem.

Kokosolja - bra fett att steka i

Fetter att föredra vid matlagning

Fetter som är att föredra vid matlagning som innebär upphettning är smör, ister och kokosolja. Som nämnts ovan så är kokosolja det bästa valet. kokosolja har ju en även en lång rad andra fördelar för hälsan och inte minst vid viktkontroll.

Jag vill tillägga att den hälsosamma kokosoljan inte är den som du hittar i silverförpackning i matbutiken. Exempel på bra kokosolja hittar du här, både som renad från smak och lukt (pure) och som kallpressad med kokossmak. Båda alternativen innehåller samma typ av fettsyror som är hälsosamma och som tål hög värme mycket bra.

Läs mer om kokosolja:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARDemontfort University: http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments }

Tre skönhetshemligheter från Nordafrika

november 23, 2015 Blogg

Argantvål, rhassoultvål och svarttvål från Loelle är tre ekologiska och naturliga tvålar som gör mer för huden än att bara rengöra.Tre skönhetshemligheter från Nordafrika med underbara egenskaper. Argantvål Argantvålen från Loelle är handgjord och innehåller bara ekologiskt och naturligt innehåll. Huvudingrediensen utgörs av kallpressad arganolja vilken är rik på E-vitamin och har antiinflammatoriska egenskaper. Argan […]

Läs hela artikeln

Fetma – ett växande folkhälsoproblem!

november 21, 2015 Blogg

Svenskarna blir allt mer hälsomedvetna och mer än 70 procent av befolkning i Sverige upplever att de har god hälsa. En undersökning från folkhälsomyndigheten visar att sedan 2004 har drog- och alkoholmissbruk minskat betydligt och det är allt färre som röker. Samtidigt har antalet personer med fetma ökat i Sverige. I dag är ungefär varannan […]

Läs hela artikeln

Fördelar av tre olika örtvatten i naturlig hudvård

november 19, 2015 Blogg

Örtvatten och hydrolat av växtdelar har många fantastiska egenskaper inom naturlig hudvård. Här följer en beskrivning av tre olika ekologiska örtvatten som har vårdande och läkande egenskaper för kroppens största organ huden. Rosenvatten Rosenvatten har används i årtusenden för dess fantastiska egenskaper i bland annat naturlig hudvård. Rosen anses ha antiseptiska, antibakteriella och läkande egenskaper. […]

Läs hela artikeln

Ny studie om nypon vid ledbesvär

november 14, 2015 Blogg

Att nypon bidrar till att minska smärta och inflammation vid ledbesvär har tidigare visats genom en mängd forskning. En nyligen utförd studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture bekräftar återigen fördelarna med nypon för att gynna ledhälsan. Forskare vid Parker Institute i Danmark har undersökt huruvida nypon kan förbättra funktionen i knät […]

Läs hela artikeln

Rent kök utan kemikalier

november 11, 2015 Blogg

Köket är en plats där hygien är en viktig faktor, men där man samtidigt inte vill använda starka rengöringsmedel. Konventionella städartiklar innehåller ofta hälsovådliga kemikalier som man definitivt inte vill ha i nära anslutning till mat. Här följer några av mina favoritprodukter för ett rent kök fritt från kemikalier, som är skonsamma för miljön och […]

Läs hela artikeln

Ekologisk hudvård för känslig & stressad hud

november 8, 2015 Blogg

När huden är känslig och stressad så behöver den lite extra omtanke. Du vill då använda hudvård som är vårdande, lugnande och som fungerar återuppbyggande. Följande naturliga produkter är speciellt anpassade för känslig och stressad hud som stödjer hudens förutsättningar att få tillbaka en bra balans. Stress kan visa sig fysiskt på många sätt och […]

Läs hela artikeln