Egenskaper av Cayennepeppar som kan vara intressant att veta!

by Mikaela Bjerring on 1 augusti, 2014 · 0 comments

in Blogg, Fettförbrännare, Hälsa, Hälsotips, Hjärt- och kärlhälsa, Huskurer, Kost, Kryddor, Ledhälsa, Ledsmärta, Livsmedel, Mag- och tarmhälsa, Matsmältningen, Örter

Cayennepeppar är en sorts chili som visat sig ha flera bra egenskaper, både för hälsa och välmående. Här följer några exempel på användningsområden av cayennepeppar.

Cayennepeppar

Vid ledsmärta och dålig blodcirkulation

Cayennepeppar med det ”heta” aktiva ämnet capsaicin är värmande och stimulerade och en kur mot dålig cirkulation. Om man applicerar capsaicin på huden bedövas nervändarna och ämnet fungerar som irritationslindrande och ökar blodflödet lokalt (1).

Blanda din egen cayennepapparolja för muskel- och ledsmärta:
100g finmalen cayennepeppar
5 dl vegetabilisk olja (tex: rapsolja)

Gör så här:
Lägg cayennepeppar och olja i en ugnsfast form. Fyll en stor kastrull vatten och koka upp, sänk därefter värmen och låt sjuda sakta. Sätt formen ovanpå kastrullen och låt stå i 2-3 timmar. Ta sedan bort formen från kastrullen och låt svalna. Häll ner olja i en mörk glasflaska och applicera på huden vid behov.

Slemlösande

Cayennepeppar kan vara ett bra hjälpmedel för att lösa upp slem. När slem börjar lämna kroppen så följer i allmänhet lindring av influensasymtom.

Höjer ämnesomsättningen och gynnar matsmältningen

Forskare vid Laval University i Québec fann genom en studie att deltagare som intog cayennepeppar till frukost visade sig få minskad aptit och minskat kaloriintag under dagen. Förutom att Cayenne minskar aptiten så sätter kryddan även fart på ämnesomsättningen och fettförbränningen. Cayenne bidrar också till att öka produktionen av saliv, vilket är en viktig nyckel till bra matsmältning och för att bibehålla optimal munhälsa (2), (3). Det finns en rad hälsokostprodukter på marknaden som innehåller det aktiva ämnet capsaicin som är utformade för att gynna fettförbränningen och ämnesomsättningen. Dessa produkter kan du läsa om här .

Främjar hjärt- och kärlhälsan

Cayennepeppar har hälsofördelaktiga egenskaper på hjärt- och kärlhälsan. Det aktiva ämnet i cayenne har en blodförtunnande egenskap, blodtryckssänkande och är bra mot kärlkramp då den precis som vitlök vidgar kärlen (1), (2).

Blodstoppande

Cayennepeppar har mycket bra sårläkande och blodstoppande egenskaper. Strö lite cayennepeppar direkt i såret för att stoppa blödning. I motsats till vad man kan tro så varken svider det eller gör ont (2).

Vid kalla fötter

Om du fryser om fötterna på vintern så prova att strö lite cayennepeppar i sockorna på vintern för att hålla fötterna varmare.

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Klassiska huskurer, sid 95, W&W, ISBN,978-91-46-21374-1

(2) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

(3) Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

»crosslinked«

{ 0 comments }Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


Nya vattenfilter som balanserar pH-värdet samt tillför magnesium

juli 31, 2014

Jag har innan skrivit en hel del om betydelsen om att fylla på kroppen med rent vatten och även om fördelarna med att använda vattenfilter för att eliminera tungmetaller, bekämpningsmedel, klor och läkemedelsrester som det kan finnas rester av i vårt kranvatten. Och för er som är intresserade av att läsa inläggen så har jag […]

Läs hela artikeln

Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

juli 30, 2014

Vi har en fantastik sommar i år, med massor av sol och värme vilket gör underverk för både kropp och själ. Men det kan då även vara lätt hänt att man spenderar lite väl mycket tid under de brännande strålarna. Här är några naturliga huskurer för att behandla solbränna. Alla brännskador kräver nedkylning, så spola […]

Läs hela artikeln

Rea på en mängd böcker om kost, träning och hälsa

juli 29, 2014

På CDON´s bokrea hittar du en mängd böcker som kan hjälpa dig med kost, träning och hälsotips. Kanske letar du efter nya råd kring din träning, eller är det så att du är intresserad av muskelbyggandets anatomi? Kanske går du i funderingar om att förändra din kost och livsstil? Här finner du böcker som kan […]

Läs hela artikeln

Huskur: Behandla din gikt med äppelcidervinäger

juli 28, 2014

Jag har innan skrivit om hur effektivt äppelcidervinäger och kokosolja är för att ta död på huvudlöss och även hur den kan bidra till en välfungerande matsmältning och förbränning. Här följer en traditionell huskur om hur du kan behandla din gikt med äppelcidervinäger. Gikt är en inflammation i leden som ofta drabbar stortåns inre led, […]

Läs hela artikeln

Så rengör du huden på djupet med vegetabiliska oljor (OCM)

juli 27, 2014

Många av er har säkert redan hört talas om oil cleansing method (OCM) – att tvätta ansiktet med vegetabilisk olja. Logiken bakom den här metoden är helt enkelt att fett tar bort fett. Huden rengörs på djupet och oljan löser upp fett och orenheter utan att störa huden naturliga fettsyrabalans. Oavsett om du har torr, […]

Läs hela artikeln

Skriv upp dig för nyhetsbrevet och ta del av kommande rabatter, kampanjer och erbjudande!

* indicates required
 

GRATIS E - BOK: ”HUR DU HANTERAR DIN STRESS”. Skickas automatiskt till dig inom 24 timmar via e-mail.

GRATIS e – bok ” Hur du hanterar din stress ” Fyll i din email i boxen nedan, så skickas den till dig via email inom 24 timmar.