Tea tree oljan som borde höra hemma i varje husapotek!

by Mikaela Bjerring on 23 juli, 2014 · 0 comments

in Blogg

Eterisk Tea Tree olja utvinns från växten Melaleuca alternifolia som växer i Australien. I flera hundra år har man använt oljan från denna fantastiska växt som visat sig vara effektiv för att bekämpa bakterier, svamp och virus.

Människan har sedan länge haft glädje av aromatiska oljor. Grekiska, egyptiska och andra forntida kulturer hade goda kunskaper olika örter och oljor. Dessa användes flitigt för att lindra och läka fysiska åkommor och för att förhöja sinnesstämningen och det emotionella välbefinnandet. Tea tree är en av många eteriska oljor som har ett flertal fantastiska och praktiska användningsområden, och som gör sig gott i varje husapotek.

 

Användningsområden av eterisk tea tree olja

Fotbad

Några droppar Tea tree olja i fotbadet passar utmärkt för ett uppfriskande fotbad. Tea tree oljan har svampdödande effekt och har traditionellt används vid nagel- och fotsvamp.

Insektsbett

Tag en droppe Tea-tree direkt på ett insektsbett för lindring av klåda och sveda

Fästingar

droppa en droppe Tea tree olja på fästingen, vänta en minut och lossa sedan fästingen. Ta en sedan en droppe till på stället där fästingen har suttit.

Desinficeringsmedel

Blanda 2 dl vatten med 20 droppar eterisk Tea tree olja i en sprayflaska. Använd för att göra rent ytor i badrum och kök. Fungerar även utmärkt som luftrenare.

Fotdeodorant

Samma blandning som du använder som desinficeringsmedel kan du även  använda som fotdeodorant. Tea tree oljan är bakteriedödande och tar bort effektivt bort lukten av fotsvett. Går utmärkt att spraya direkt på fötterna och i skorna.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

För luftvägarna: Mycket bra desinfektionsmedel, verksamt mot svamp, bakterier (förkylning) och virus (influensa), slemlösande, kramplösande, lugnande på andningen, dämpande på rethosta. Oljan kan t. ex. inandas i ett ångbad. eller avdunstas från en aromalampa. För att göra ett ångbad, häll kokande vatten i en bunke och tillsätt ca 10 droppar Tea tree olja. Böj huvudet över bunken (blunda) och täck huvud och bunke med en handduk. Andas in genom näsa och mun.

Eterisk tea tree olja

Munvatten

Enligt Joni Keim och Katherine Graf , författarna till ” Terapeutiska Essential Oil Guide . ” fungerar Tea tree olja utmärkt som munvatten på grund av dess antiseptiska, antibakteriella och antivirala egenskaper. Tillsätt några droppar Tea tree olja i en kopp vatten och gurgla för behandling av halsont, tandbölder och tandköttsinfektioner (Svälj inte utan spotta ut).

Vid olika hudproblem

Enligt Penelope Ody , författare av ” The Complete Medicinal Herbal, är Tea tree ett utmärkt antibakteriellt medel vid hudåkommor. ” Hon rekommenderar att människor med alltför fet hud och hud med återkommande akne tillsätt 1 ml Tea tree olja till 10 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Det fungerar även på munsår, skärsår och vårtor genom att badda en utspädd lösning på det drabbade området två gånger dagligen. Det har också varit känt för att hjälpa vissa människor med eksem, dermatit och ringorm.

För bättre koncentration

Tea tree olja har egenskaper att skärpa koncentrationen och gör tankarna klarare. Tillsätt några droppar i en aromalampa och använd vid behov.

Fläckborttagning

Tea tree oljan ska även vara effektiv som fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och stoppa sedan plagget i tvättmaskinen.

Här hittar du eterisk Tea tree olja

 

 

{ 0 comments }Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


Örten silverax kan hjälpa vid klimakteriebesvär

juli 22, 2014

Alla kvinnor kommer någon gång att gå igenom klimakteriet, och sju av tio kvinnor kommer då att får symtom som värmevallningar, svettningar, hjärtklappning och humörsvängningar – vilket drar ner rejält på livskvalitén. Klimakteriebesvären orsakas av att mängden kvinnligt könshormon minskar, framför allt östrogen. Tillskott av hormoner brukar kunna lindra symtomen effektivt. Men denna behandling har […]

Läs hela artikeln

En helhetslösning för att komma i form

juli 21, 2014

Majoriteten av alla som köper gymkort eller på något annat sätt börjar motionera slutar inom loppet av ett par månader. Detta beror oftast på att man inte riktigt vet hur man ska träna rätt och hur man bör lägga om sin kost för att äta sundare och få i sig rätt näring. Det kan många […]

Läs hela artikeln

Lavendel – En stjärna i husapoteket!

juli 20, 2014

Denna väldoftande ört pryder våra trädgårdar på sommaren och har varit ett populärt tonikum för nervsystemet sedan medeltiden. Inom örtmedicin har lavendel en mängd olika användningsområden. Vid sömnlöshet och avkoppling En av de mest kända medicinska egenskaperna av lavendel är dess förmåga att hjälpa dem som är lider av sömnlöshet. Enbart lukten av lavendel kan […]

Läs hela artikeln

Boktips! – 12 veckor till ett självläkande liv

juli 19, 2014

12 veckor till ett självläkande liv är en bok skriven av Sanna Ehdin. Det är ett 12-veckorsprogram som steg för steg leder dig mot ett friskare liv. Det är en praktisk, konkret handledning där du varje vecka koncentrerar dig på en speciell del av välmåendet. Du får hårda fakta och mjuka övningar, recept på lättlagade […]

Läs hela artikeln

Bröd med sesammjöl och ekologisk fibermix

juli 18, 2014

Här följer ett recept på ett gott, nyttigt och lättlagat bröd med sesammjöl och ekologisk fibermix. Sesammjöl Sesammjöl är ett spännande och gott alternativ till glutenfritt mjöl. Det innehåller hela 15% fibrer, rikt på protein (46%) och lågt kolhydratinnehåll (6%) och mineraler som järn, zink och magnesium. Sesammjöl har en mild och nötaktig smak som […]

Läs hela artikeln

Skriv upp dig för nyhetsbrevet och ta del av kommande rabatter, kampanjer och erbjudande!

* indicates required
 

GRATIS E - BOK: ”HUR DU HANTERAR DIN STRESS”. Skickas automatiskt till dig inom 24 timmar via e-mail.

GRATIS e – bok ” Hur du hanterar din stress ” Fyll i din email i boxen nedan, så skickas den till dig via email inom 24 timmar.