shad6

Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

by Mikaela Bjerring on 31 januari, 2015 · 0 comments

in Ayurveda, Blogg, Hälsa, Hälsotips, Huskurer, Munhälsa, Munhygien

Oil Pulling är en metod som inom indiska ayurvedisk medicin används i över tusen år. Metoden innebär att man genom olja renar munnen från dåliga bakterier, svampar och skadliga mikroorganismer för att stödja både munhälsan och den allmänna hälsan.

Oil pulling med kokosolja eller sesamolja

Så här gör du oil pulling

Om du är torr i munnen som drink först en klunk vatten så att munnen fuktas. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Totalt sköljer man munnen med oljan i 15 till 20 minuter för att sen spotta ut den. Efteråt så kan du skölja munnen med varmt vatten för att avlägsna rester av oljan, följt av att du borstar tänderna som vanligt.

Vilka oljor kan man använda

När man gör oil pulling så finns det en lång rad alternativa oljor som man kan använda sig av. De två som anses mest effektiva är dock ekologisk kallpressad kokosolja, och ekologisk kallpressad sesamolja.

Kokosolja innehåller antimikrobiella lipider, och fettsyrorna laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra som har antivirala, svampdödande och antibakteriella egenskaper. Kokosoljan förbättrar också kalcium och magnesium upptaget och kan därmed bidra till starkare tänder.

Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror. Oljan har antiseptiska- och antioxidantiva egenskaper vilket stödjer användningen av sesamolja i oil Pulling för att förhindra bland annat tandköttsinflammation.

Vad kan oil pulling bidra med?

Enligt ayurvedisk medicin så ska lipiderna i oljan fånga upp de skadliga mikroorganismerna, svamparna och bakterierna och på så sätt bidra till en renare miljö i munhåla och svalg. Detta görs traditionellt två gånger dagligen i samband med tandborstning.

Oil pulling bidrar med att motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och förebygga inflammation. Enligt ayurveda ska oil pulling kunna hjälpa mot en rad olika hälsoproblem då vår munhälsa har en stor inverkan på vår allmänna hälsa. Bland annat har det rapporterats att oil pulling hjälpt mot diverse infektioner, candida, och inflammatoriska tillstånd i kroppen så som t.ex. ledvärk och diverse hudproblem. Kanske oil pulling kan hjälpa dig med ett hälsoproblem som du minst anar?

Vad vetenskapen säger om oil pulling

Flera vetenskapliga studier har visat positiva effekter av denna metod. En studie visar att Oil Pulling med sesamolja förbättrade munhälsan då oljan bidrar till att minska mängden av Streptococcus mutans (bakterier som ger karies) i både plack och saliv. Forskarna tror att lipiderna i oljan både drar ut bakterier och stoppar bakterier från att fastna på väggarna i munhålan.

2008 utfördes en studie där man fann en anmärkningsvärd minskning av det totala antalet bakterier i munnen och färre hål efter 40 dagars oil pulling med sesamolja. Den totala minskning av bakterier upp i genomsnitt 20% mindre. Dessutom visade hälften av alla deltagare i denna fallstudie en drastisk minskning av känslighet för karies.

2007 gjordes en studie för att utvärdera effekten av oil pulling (med solrosolja) på plack och tandköttsinflammation på mjuka och hårda vävnader i munnen. Resultaten visade att efter 45 dagar av oil pulling hade försökspersonerna en signifikant minskning av tandköttsinflammation.

Möjliga fördelar av oil pulling enligt ayurvedisk medicin

 • Bidra till att stärka tänder och tandkött
 • Bidra till bättre andedräkt då bakterierna i munnen minskar
 • Förebygga sjukdomar i tandköttet och munnen, såsom karies och tandköttsinflammation
 • Bidra till att motverka blödande tandkött
 • Vitare tänder

Inom ayurvedan tror man att oil pulling har fler hälsofördelar än enbart i mun och svalg. Man tror att oljorna hjälper lymfsystemet i kroppen då skadliga bakterier avlägsnas. På grund av detta helhetsperspektiv har oil pulling använts som förebyggande hälsovård inom ayurveda för många andra tillstånd som t.ex:

 • Bättre hormonbalans
 • Stödja normal njurfunktion
 • Minska inflammation i leder
 • Minska uppkomsten av eksem
 • Bidra till att minska nästäppa
 • Förebygga snarkning
 • Klarare hud
 • Bidra till bättre sömn
 • Minska risken för allergiska symptom
 • Stödja kroppens avgiftningssystem

För er som är nyfikna på att prova på denna 1000-åriga ayurvediska medicinska metoden så välj ekologiska, kallpressade oljor av bra kvalité.

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStudier om fördelarna med oil pulling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73.

»crosslinked«

{ 0 comments }Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


Recept på glutenfritt sesambröd

januari 30, 2015 Blogg

Här följer ett recept på ett saftigt och välsmakande glutenfritt bröd. Brödet är rikt på fibrer, protein och snålt på kolhydrater jämfört med andra bröd. Det är otroligt lättbakat, snabbt att få ihop och svårt att misslyckas med, och det viktigast av allt – det är otroligt gott!   Recept på glutenfritt sesambröd Detta behöver […]

Läs hela artikeln

Boktips! Örtmedicin – naturens läkande kraft

januari 29, 2015 Blogg

Boken Örtmedicin – naturens läkande kraft är skriven av Mic McMullens och handlar om 2000-talets örtmedicin. I boken kan du läsa om 120 olika örter, dess medicinska användningsområde, de viktigaste kemiskt aktiva beståndsdelarna och vilken dosering man bör ta. Mic McMullen är fytoterapeut, naturopat, psykolog och är bosatt i Sverige sedan 1986. Mic Mc Mullen […]

Läs hela artikeln

Raw avokadosoppa med Supergreens

januari 28, 2015 Blogg

Jag älskar avokado och använder den flitigt i min kost. Avokado i smoothies, avokado i salladen, avokado på fröknäcke eller avokado som den är med lite citron och örtsalt. Så avokado i all ära så tänkte jag bjuda på ett recept på en mjuk och len raw avokadosoppa som är otroligt god. Soppan är enkel […]

Läs hela artikeln

Ljudböcker för meditation

januari 27, 2015 Blogg

Det finns en hel del olika sätt att meditera, men meningen med alla former är att man ska bli mer harmonisk, stilla sitt sinne och få bättre självinsikt. Meditation behöver varken vara krångligt eller speciellt exotiskt. Vardagsmeditation handlar om att vara här och nu, förbättra livskvalitén, bli lugnare och mer fokuserad. Betydelsen av meditation Meditation […]

Läs hela artikeln

Fänkål som krydda och läkeört

januari 26, 2015 Blogg

Fänkål tillhör liksom anis och kummin till den flockblommiga växtfamiljen och har även den en lång historisk bakgrund som krydda och läkeört. Fänkål odlades redan i det forntida Egypten och genom seklerna spred sig via Grekland och Rom till hela medelhavsområdet. I köket kommer kryddan till sin rätt i en mängd olika maträtter och kan […]

Läs hela artikeln

Recept på chai-te

januari 24, 2015 Blogg

Chai-te har en kraftig och god smak, men det finns även många andra anledningar att dricka det. För den som har problem med magen och matsmältning och för den som vill stärka sitt immunförsvar så kan denna varma dryck vara till hjälp. Här följer ett recept på hur du gör ditt eget chai-te. I vissa […]

Läs hela artikeln