Många människor lider av olika sorters magproblem och en stor anledning till det är en obalanserad tarmflora. Genom att få i sig så kallade mjölksyrabakterier kan man hjälpa magen och tarmen att komma i balans igen.

Nyttiga mjölksyrabakterier för magen - Probiotika

Vår tarmflora påverkar helhetshälsan

Eftersom den största delen av vårt immunförsvar finns i mage- och tarmsystemet är det viktigt att man ser efter sin bakterieflora. Att vår tarmflora är balanserad har också betydelse för att vårt näringsupptag ska fungera optimalt. Även vår produktion av signalsubstanser och hormoner påverkas av dessa bakterier. Det finns mycket mer att tillägga än så, men poängen är att balansen av tarmens bakterieflora har betydelse för vår helhetshälsa på en mycket hög nivå. Med andra ord – hälsan börjar i magen.

Det finns många faktorer som påverkar våra tarmflora negativt, så som dålig kost, föroreningar, stress, mediciner och antibiotika. Förr i tiden fick vi också i oss mycket mer mjölksyrebakterier via kosten. Vi åt helt enkelt mer fermenterad och mjölksyrad mat än vad vi gör idag.

Vad är mjölksyrabakterier bra för?

Kroppen består av fler bakterier än celler. Bara tarmfloran utgörs av miljarder bakterier från mer än 500 bakteriestammar. Det måste hela tiden finnas en bra balans mellan goda och dåliga bakterier för att att systemet ska kunna fungera optimalt.

Om tarmfloran rubbas och hamnar i obalans leder det i sin tur till magbesvär av olika slag. Dessutom kan det nedsatta immunförsvaret innebära att kroppen inte kan skydda sig mot virus, bakterier och sjukdomar. För att hjälpa kroppen att bygga upp både tarmfloran och immunförsvaret kan vi se till att tillföra mjölksyrabakterier.

Vad är pro- och prebiotika?

Probiotika betyder ”för liv” och innebär levande bakteriekultur. Det är kort och gott ett samlingsnamn för de goda bakterierna – alltså de som påverkar tarmfloran och hälsan positivt. Prebiotika fungerar som näringen för de goda bakterierna så att de ska kunna växa och föröka sig. Den här näringen kan beskrivas som lösliga och gelbildande fibrer som finns i ett flertal olika livsmedel.

Så får du i dig mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier bildas naturligt inne i tarmen, men är beroende av att vi äter en bra kost. Mjölksyrabakterier kan även fyllas på genom kosten. Om du vill tillföra de goda bakterierna kan du äta mer av fermenterade och mjölksyrade livsmedel.

Det finns även kosttillskott så som exempelvis populära Probi Mage som innehåller flera miljarder mjölksyrabakterier från olika stammar. Ett bra sätt att stödja tarmfloran och se till att den är i balans.

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments }

Den läkande kraften av en kram

januari 21, 2017 Blogg

Varje år inträffar kramens dag den 21 januari. En internationell dag som ska påminna oss om att visa mer omtanke och uppskattning till andra. En uppmaning till folk att krama sina nära och kära lite oftare. Kraften av en kram är mer än ett par sekunder av kroppskontakt. Det skapar en stark länk mellan kropp, […]

Läs hela artikeln

Fördelar med ärtprotein som proteinkälla

januari 18, 2017 Blogg

Ärtprotein har mycket som talar för sig som en proteinkälla. Det har ett högt biologiskt värde och är lättsmält för magen, men det är inte allt. Ärtprotein har även andra fördelar som kan vara värdefulla att veta. Fördelar av ärtprotein Förutom att ärtprotein har ett högt biologiskt värde och är lättsmält för magen så har […]

Läs hela artikeln

Hälsodrycken What a melon

januari 14, 2017 Blogg

What a melon är en dryck som består av vattenmelonvatten och en skvätt citronsaft, inget annat. Helt underbart god, men det är inte allt. Vattenmelon är även helt fantastisk på grund av sitt näringsinnehåll. Vattenmelon är rik på viktiga näringsämnen Vattenmelonen är full av antioxidanter och andra viktiga näringsämnen, inklusive riboflavin, niacin, vitamin B6, tiamin, […]

Läs hela artikeln

Hälsosammare variant av chokladfudge

januari 13, 2017 Blogg

Här är ett recept på en hälsosammare variant av chokladfudge som är grymt god och lätt att göra. Utan vitt socker och mjölkprodukter så klart. Perfekt när du vill bjuda på något gott. Detta behöver du: 3,5 dl 1/2 tsk havssalt 1/2 dl 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kakao 1/2 dl (innehåller endast 5 % […]

Läs hela artikeln

Vegetabiliska drycker som ett alternativ till mjölk

januari 11, 2017 Blogg

Huruvida vanlig komjölk är bra för hälsan eller inte har varit väl omdiskuterat. Oavsett så väljer allt fler bort komjölk mot vegetabiliska drycker för varierande anledningar. Här följer en lista på växtbaserade drycker som kan vara ett alternativ till mjölk. Quinoamjölk Quinoamjölk eller quinoadryck är lättsmält för magen med ett lågt glykemiskt index (GI). Quinoa […]

Läs hela artikeln

Dålig tarmflora är kopplat till övervikt

januari 8, 2017 Blogg

Att en dålig bakterieflora i mage och tarm kan orsaka övervikt har visats genom en hel del studier. Forskare har sett att överviktiga personer ofta har en sämre bakterieflora. Man har även sett att när man tillför goda bakterier så bidrar det till viktminskning. Med andra ord så är det antagligen inte bara dina kost- […]

Läs hela artikeln