Det har varit en enormt stor fokus runt D-vitamin de senaste 10 åren och inom forskning har intresset för dess hälsoeffekter varit stort. D-vitamin som inte bara klassas som en vitamin utan även som en steoridhormon är inblandat i en mängd viktiga kroppsprocesser, inte minst för att bibehålla en normal muskelfunktion och benstomme.

D-vitamin kan öka din muskelstyrka och muskelfunktion

Att D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion har länge varit känt. På senare år har man även gjort en hel del studier som indikerar att tillräckliga mängder av D-vitamin kan förbättra muskelstyrkan. Här följer några exempel på studier.

Studie – D-vitamin förbättrar träningsresultaten

Enligt en förstudie som presenterades vid Society for Endocrinology annual conference i Edinburgh i november 2015 (1) kan D-vitamintillskott sänka risken för hjärtsjukdom och förbättra träningsresultaten genom att förbättra den fysiska konditionen.

I studien ingick 13 friska vuxna med samma längd och vikt som under 2 veckor fick antingen 2000 IE (50 μg) d-vitamin i form av kosttillskott eller placebo. De personer som fick D-vitamintillskott visade läge blodtryck och lägre nivå av stresshormonet kortisol i urinen än de som fick placebo.

Försökspersonerna fick genomgå konditionstest. Gruppen som hade fått D-vitamin kunde cykla 6,5 km på 20 minuter i slutet av testperioden jämfört med 5 km i början av testperioden. Förutom att gruppen som fått D-vitamin kunde cykla 30 % längre på samma tid, så såg man hos samma grupp färre tecken på fysisk utmattning.

Studie – D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna

En amerikansk studie (2) som publicerades i Medicine & Science in sports & exercise visar att D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna. Ca 400 personer deltog i studien där forskarna mätte och undersökte förhållandet mellan D-vitamin till muskelstyrka och mätte deltagarnas armstyrka och benstyrka. Resultaten av studien indikerar att D-vitamin kan bidra till bättre muskelstyrka hos vuxna. Forskarna kommenterade även att detta är ett nyckelområde för äldreforskning eftersom människor förlorar styrka när de blir äldre, men att upprätthålla muskelstyrka hjälper till att förhindra fall och frakturer, samt att bevarar förmågan att leva självständigt och få en bättre livskvalité.

Tidigare studier indikerar att D-vitamin verkar reducera förekomsten av kortisol i kroppen, vilket  i teorin kan förbättra prestationsförmågan och minska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom enligt forskarna.

Förutom att D-vitamin har betydelse till bättre muskelfunktion så bidrar det även till normala kalciumnivåer i blodet, upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, normala tänder, för att bibehålla normal benstomme, för immunsystemets normala funktion samt att det spelar en viktig roll för celldelningsprocessen i kroppen.

Dagliga rekommendationer (RDI) av D-vitamin

Livsmedelsverket rekommenderar att spädbarn och barn under 2 år får i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag, likaså barn och vuxna under 75 år. Vuxna som får lite eller ingen solexponering 20 mikrogram och samma rekommendationer gäller för alla äldre över 75 år. Många forskare och läkare menar dock att dessa rekommendationer är alldeles för låga och att de bör höjas (3).

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin

D-vitamin får man framför allt från solexponering, fet fisk och D-vitamin berikade livsmedel. Känner man behov kan man även komplettera med ett kosttillskott av D-vitamin.

Återförsäljare av D-vitamin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1)Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease - https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151101150629.htm

(2) Medicine & Science in Sports & Exercise® is the official journal of the American College of Sports Medicine, and is available from Lippincott Williams & Wilkins at 1-800-638-6423.

(3) http://www.vetenskaphalsa.se/hur-mycket-d-vitamin-behover-vi/

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments }

Ekologisk C-vitaminkur för huden

augusti 23, 2016 Anti-aging

Börlind Orange Blossom Energizer C-Vitaminkur är ännu en underbar produkt från Anne-Marie Börlind. Produkten har blivit en riktig bästsäljare vilket inte alls förvånar mig. Med extrakt från ekologiska apelsiner tillsammans med en rad andra aktiva ämnen ger den huden en fin lyster och en riktig C-vitaminboost! Orange Blossom Energizer C-Vitaminkur Orange Blossom Energizer C-Vitaminkur har […]

Läs hela artikeln

14 tecken på att du kan vara högkänslig

augusti 21, 2016 Blogg

Alla högkänsla har egenskapen att de känner mycket, men alla reagerar inte på samma sätt i olika situationer. Här följer några tecken som indikerar att du är högkänslig. Du behöver inte känna igen dig på alla punkter, men kan du identifiera dig i många så är du med all säkerhet en högkänslig person. 14 tecken […]

Läs hela artikeln

Gör din egen hudvårdande chokladmask

augusti 18, 2016 Anti-aging

Med några fåtal ingredienser så kan du lätt blanda ihop din egen chokladansiktsmask. En hemmagjord ansiktsmask som verkar djuprengörande, lätt peelande och vårdande och som lämnar huden mjuk och len. Detta behöver du: 2 tsk 1 tsk 1 tsk 1 tsk Blanda ihop alla ingredienser och applicera på ett väl rengjort ansikte. Massera in masken […]

Läs hela artikeln

Magnesium – Vår antistress mineral

augusti 16, 2016 Blogg

Den livsviktiga mineralen magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsprocesser och inte minst för att stödja kroppen vid stress. Denna antistress mineral hjälper oss att slappna av, minska trötthet och utmattning. Magnesium har även en stor en betydelse för nervsystemet och minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen. Ca 300 olika enzymreaktioner i […]

Läs hela artikeln

Anne-Marie Börlind smoothing treatment

augusti 14, 2016 Anti-aging

Anne-Marie Börlind har många fantastisk produkter i sitt sortiment och smoothing treatment är inget undantag. Detta är en produkt som håller vad den lovar och mer därtill. Smoothing treatment är en intensiv ansiktskur som tillför huden rejält med fukt. Naturliga och vårdande ingredienser som hjälper till att släta ut, plumpa upp, vitalisera och återställa hudens […]

Läs hela artikeln

Del 4 – Utmattningssyndrom och vägen tillbaka från utbrändhet

augusti 13, 2016 Blogg

Att bli utbränd, gå in i väggen, att tappa all energi och livslust är något som i dag drabbar många. Detta är del 4 och sista delen i en artikelserie om utmattningssyndrom. Hur det är att drabbas, vad som händer i kroppen vid utmattning, vilka kroppssignaler man ska vara uppmärksammad på och hur man kan […]

Läs hela artikeln