Kroppen kan inte själv tillverka C-vitamin, vilket betyder att det är essentiellt att vi får i oss tillräckliga mängder dagligen för att inte få C-vitaminbrist. Som vid alla näringsbrister uppstår symtom om vårt intag inte möter kroppens behov. Här följer några vanliga tecken som indikerar att du får i dig för lite C-vitamin.

Vanliga tecken på c-vitaminbrist

Kort om C-vitamin

C-vitamin är en viktig antioxidant som kroppen behöver för en mängd kroppsfunktioner och för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt. Bland annat har vitaminet en stor betydelse för att vårt immunsystem ska fungera optimalt och för att vi ska kunna bekämpa infektioner. C-vitamin har förmågan att döda virus och stoppa förökningen av patogena bakterier. Vitaminet behövs även för att bygga upp kroppens muskler, brosk, benvävnad och för normal psykologisk funktion m.m. Här följer några viktiga funktioner av C-vitamin som idag är välbevisade och godkända hälsopåståenden.

C-vitamin behövs bland annat till följande:

 • C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för normala funktion av blodkärlen, benstommen, brosket, tandköttet, tänderna och huden.
 • C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
 • C-vitamin bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.
 • C-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
 • C-vitamin bidrar till att minska trötthet och utmattning.
 • C-vitamin bidrar till normal energiomsättning.
 • C-vitamin bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • C-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion.
 • C-vitamin bidrar till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.
 • C-vitamin ökar järnupptaget.

Bristsymptom på C-vitamin kan därför vara:

 • Trötthet, apati, irritation, svaghet, andnöd, orkeslöshet
 • Nedsatt infektionsförsvar, förkylningar, allergier
 • Dålig sårläkning, lättare att få blåmärken, näsblödningar, kapillärblödningar
 • Artrit, muskelkramper, ont i muskler, leder och skelettet
 • Torr hud, slapp hud, förtidigt åldrande
 • Dåligt järnupptag
 • Dålig matsmältning
 • Miljögiftskador
 • Lågt blodsocker
 • Hjärtsvaghet
 • Högt kolesterol
 • Bihåleproblem
 • Starr
 • Håravfall
 • Blödande eller känsliga munslemhinnor, blödande tandkött, tandlossning, tandköttsinflammation och karies.

Att få i sig tillräckligt med C-vitamin

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär, och frukter, samt en rad andra växtdelar. Det är en är dock en värmekänslig vitamin som lätt förstörs när maten tillbereds och hettas upp. Behovet ökar även vid t.ex stress, när man har problem med mage och tarm, vid återkommande infektioner, när man är fysiskt aktiv, vid intag av olika mediciner och p-piller etc.

Kosttillskott av C-vitamin

Känner man att man kanske inte får i sig tillräckliga mängder med C-vitamin via kosten så kan man komplettera med kosttillskott. Då kommer man till frågan, vilken form av C-vitamin är bäst och vad bör man välja?

C-vitamin och bioflavonoider (vitamin P) förkommer alltid tillsammans i naturen. De kompletterar varandra och hjälper kroppen att bättre ta upp C-vitaminet. Därför rekommenderas det att ta dessa tillsammans även i kosttillskott.

Även om vanlig askorbinsyra (ren naturlig C-vitamin) är en bra form av C-vitamin, så kan den för vissa personer irritera magen eftersom den har ett mycket lågt pH-värde. Då kan man istället välja en form med neutralt pH-värde för att slippa att magen blir upprörd. Genom att binda askorbinsyra med olika mineraler och aminosyror får man då fram olika askorbater som tex Ester-C och UltraPotent-C som är båda effektiva, skonsamma för magen och som stannar kvar länge i kroppen.

Vanlig askorbinsyra stannar kvar i blodet i högre mängd under 2–4 timmar. UltraPotent-C och Ester-C stannar kvar i blodet under 4–8 timmar. Det finns även tidsutsöndrande tillskott av C-vitamin som stannar kvar 6-8 timmar i blodet. Det bästa är därför att dela upp sitt C-vitamin intag i flera omgångar under dagen.

Exempel på kosttillskott av C-vitamin som jag kan rekommendera:

Fler tillskott av C-vitamin hittar du här

Relaterade inlägg:



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments }

Ghee – ett hälsosamt alternativ av fett

mars 26, 2017 Ayurveda

Ghee är klarifierat/skirat smör som använts i tusentals år i det indiska köket. Inom den ayurvediska hälsofilosofin kallas ghee det flytande guldet eftersom det kommer med många hälsofördelar och anses både balanserande och utrensande för kroppen. Ghee det flytande guldet Inom indisk matkultur är ghee en stapelvara. Det är ett idealiskt fett för hälsosam matlagning […]

Läs hela artikeln

En naturlig metod för vitare tänder

mars 23, 2017 Blogg

Ett vitare leende är ett vackrare leende och kan göra stor skillnad för självkänslan och självförtroendet. Dock innehåller konventionella blekningsmetoder ofta skadliga kemikalier som man inte vill utsätta sin kropp för. Den goda nyheten är att det finns naturliga alternativ som inte bara gör tänderna vitare, utan som samtidigt vårdar både tänderna och tandköttet. Naturligt […]

Läs hela artikeln

Städa grönt med ekologiska städprodukter

mars 20, 2017 Blogg

En vanligt missuppfattning är att ekologiska och naturliga städprodukter inte är lika effektiva som konventionella produkter när det kommer till att få det riktigt rent. Men så är det definitivt inte. Naturliga produkter kan var minst lika effektiva, samtidigt som vi slipper utsätta vårt hem, oss själva och miljön för starka kemikalier. Här följer några […]

Läs hela artikeln

Äppelcidervinäger kan minska insulinkänslighet

mars 16, 2017 Blogg

Äppelcidervinäger är uppskattad av många anledningar och har använts för att främja hälsan på en mängd olika sätt genom tiderna. Enligt ett flertal studier så kan en av de bästa egenskaperna av äppelcidervinäger vara dess förmåga att bidra till ett jämnare blodsocker och förbättra insulinkänsligheten. Hur äppelcidervinäger påverkar blodsockret enligt studier Personer med typ-2 diabetes […]

Läs hela artikeln

Öka din energi med superfoods

mars 13, 2017 Blogg

Att få i sig tillräckligt med bra näring varje dag kan många gånger vara en utmaning. Påfrestningar som stress, miljögifter, fysik aktivitet ökar dessutom vårt behov av näring ytterligare. Vi behöver helt enkelt få i oss optimalt med näring för att må optimalt. Genom att äta mat som är extra näringstät så kallad ”superfoods” så […]

Läs hela artikeln

Så tappar man björksav

mars 11, 2017 Blogg

Förr brukade man säga att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen för att få en välbehövlig energikick efter den näringsfattiga vintern. Det var självklart björksav man syftade på. Det är en av naturens fantastiska hälsodrycker och något som man själv kan tappa under tidig vår. Att tänka på när man tappar […]

Läs hela artikeln