För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg om Medvetet ätande (Mindful eating) och allt vad det innebär. Här följer därför några tips om vad du kan göra för att lättare få in det som en naturlig del av din vardag.

Hur man äter medvetet - mindful eating

Varva ner – Innan du äter så se till att du tar en stund för att varva ner och finna lugn. Du kan använda tiden medan du tillagar maten att lägga alla gnagande tankar och dagens stress åt sidan. Fokusera helt på det du gör och tillåta dig själv att känna lugn och glädje. Ett lugnt sinne ger en lugn mage och bättre matsmältning.

Välj din mat med omtanke – Vi är vad vi äter, och vi mår efter hur bra vår mage- och tarm kan tillgodo göra sig näringen. Välj med omtanke den mat du äter och vad som får dig och må bra. När du lagar din mat från grunden så blir du även mer medveten om vad du stoppar i dig. Att laga bra mat behöver inte alltid vara komplicerat eller speciellt tidskrävande. Ta matlagningstiden till att njuta av tillvaron och för att bli mer medveten om dina kostval.

Fokusera på maten – Ta några minuter innan du börjar äta och lägg märke till doften och det visuella intrycket. Detta korta ögonblick kommer att öka aptiten och salivutsöndringen som gynnar matsmältningen. Det kommer även göra att din medvetenhet öppnar upp så att du blir mer närvarande till handlingen att äta.

Ät i en lugn miljö – Ät inte på språng, framför TV:n eller datorn och sätt din mobil på ljudlöst. Skapa en harmonisk miljö så att du kan fokusera på maten, njuta av smakerna och upplevelsen av att äta.

Ät medvetet – Uppmärksamma matens konsistenser, smaker och dofter. Ofta är vi redan förbereda med nästa bit med vår gaffel och kniv medan vi fortfarande har munnen full. Lägg istället ner besticken mellan varje munfull och ta dig tid att tugga ordentligt.

Ät under tystnad – Om man verkligen vill äta medvetet efter konstens alla regler så ska man göra detta under tystnad. Anledningen till detta är att tystnaden själv, anses mycket närande. När fokusen ligger helt på ätandet och inte på en massa andra tankar så blir vi mer medvetet närvarande. Vi kan känna större lugn och harmoni. Detta kan vara lätt när man äter själv, men det är självklar svårare när man äter med familj eller vänner. Varje måltid behöver inte pågå under tystnad, men försök att till vardags införa en lugn måltidsstämning, med en lättsammare konversation så att måltiden inte blir stressad och stimmig. Efter måltiden så kan man istället ta sig tid att prata mer, umgås och fokusera på varandra. Som sagt så behöver inte alla måltider ske ljudlöst. Att avnjuta en god måltid med nära och kära med givande konversationer kan göra mycket gott för själen.

Ta din tid – Ät långsamt och ta gärna någon paus och bli medveten om din andning. När du tar din tid hinner du inte bara njuta mer av maten, utan du hjälper även matsmältningen att fungera bättre. Dessutom hinner du även känna mättnadskänsla innan du överäter.

Sluta ät när du är mätt – De flesta av oss äter upp det som finns på tallriken även om vi redan är mätta. Det är även något som de flesta växt upp med. Man fick inte gå från bordet förrän allt på tallriken var uppätet. Jag som de flesta tycker nog inte om att slänga mat, så få istället in som vana att ta mindre portioner.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments }

Att få i sig D3-vitamin som vegan

oktober 23, 2016 Blogg

Under det mörka vinterhalvåret är det extra viktigt att man ser till att få i sig tillräckligt med D-vitamin, då vår främsta D-vitaminkälla solen inte finns tillgänglig. Vi får istället förlita oss på D-vitamin via kosten och komplettera med kosttillskott vid behov. För veganer eller vegetarianer kan ett tillskott av D3- vitamin utvunnet från lav […]

Läs hela artikeln

Pantotensyra, vitamin B5

oktober 22, 2016 Blogg

Pantotensyra är ett vattenlösligt B-vitamin som bidrar till cellernas ämnesomsättning. I naturen är pantontensyra vanligt förekommande, precis som namnet avslöjar. Pantos är nämligen grekiska och betyder ”överallt”. Vitaminet är framförallt känt bland de som önskar lindra en aknebesvärad hud, även om den effekten är inte helt vetenskapligt fastställd. Pantotensyra, vad är det? Pantotensyra i tillskott […]

Läs hela artikeln

Gurkmeja – en naturlig smärtlindrare

oktober 20, 2016 Blogg

Över 7000 studier har genom åren gjorts på gurkmeja och dess aktiva ämne curcumin. Genom dessa studier har man noterat 100-tals hälsofördelar och en av dessa egenskaper är gurkmejans förmåga att lindra smärta. Gurkmeja som heter Curcuma longa på latin och ingår i familjen ingefära-växter. Det är en flerårig ört som innehåller polyfenolen curcumin vilket […]

Läs hela artikeln

Echinacea – örten som lindrar vid förkylning

oktober 17, 2016 Alternativ medicin

Echinacea kommer ursprungligen från Nordamerika där den under århundraden använts som medicinalväxt. Idag är det ett av de mest använda naturläkemedel för att stödja kroppen vid infektioner och förkylning. Traditionell användning av Echinacea kallas även röd solhatt och röd rudbeckia. Idag känner man till nio olika arter av echinacea, som alla härstammar från södra Kanada […]

Läs hela artikeln

Mindful eating – Medvetet ätande

oktober 13, 2016 Blogg

Mindful eating innebär att bli medveten om sitt beteende kring mat. Hur man äter, vad man äter, varför man äter, hur man mår när man äter något och hur kroppen påverkas. Det handlar om alla beteenden kring mat som ofta hänger ihop med vanor, känslor och impulser. Genom medvetet ätande får man ett sundare förhållningssätt […]

Läs hela artikeln

Hudvårdsrutin med Annemarie Börlind

oktober 11, 2016 Anti-aging

Det ekologiska hudvårdsmärket Annemarie Börlind lägger ner mycket forskning bakom sina produkter, vilket definitivt märks på resultatet. Hittills har jag aldrig blivit besviken på någon av Börlind´s produkter, utan tvärtom blir jag lika imponerad varje gång. LL Regeneration-serien är inget undantag. Den ekologiska LL Regeneration-serien från Börlind riktar sig till hud som är normal till […]

Läs hela artikeln