Fettsyror

by Mikaela Bjerring · 2 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och är även ytterst viktigt för många viktiga kroppsfunktioner. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. 

(1)

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Vi mår mycket bättre när vi äter mindre mättat fett och mer av de fleromättade fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. (1), (2)

De flesta fetter kroppen behöver kan den själv bilda från protein och kolhydrater. De två livsnödvändiga (essentiella fettsyrorna) Omega-3 och Omega-6 kan kroppen dock inte själv tillverka och måste därför tillföras via kosten.  (1), (2)

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och där måste alltid råda en balans mellan dessa för att vi ska må bra och kroppen fungera som den ska. Det är ingen större risk att man får brist på omega-6 då den finns rikligt i många livsmedel. När det gäller Omega-3 måste man dock se till att äta tillräckligt av de kostkällor som innehåller fettsyran för att inte få brist. (3)

Fettsyror

Fettsyror

  • Ett fettintag på 30 energiprocent är optimal för dom flesta.
  • Ett tillräckligt fettintag av dom essentiella fettsyrorna håller fettförbränningen uppe och stödjer viktiga kroppsfunktioner.
Läs mer om olika fettsyror nedan:

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 

KÄLLOR & REFERENSER(1) Livsmedelsverket - http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 255-267, ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Svenska livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }