Quinoa – både gott och nyttigt

av | okt 19, 2017 | Hälsa, Kost & Näring | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Quinoa har kommit att bli ett populärt livsmedel i många hushåll. Med sitt höga proteininnehåll, låga GI-värde, sunda fettsyraprofil, rika fiberinnehåll och imponerande näringsvärde har det lilla fröet kommit att bli en riktig tungviktare inom hälsovärlden. Dessutom bjuder den angenäma smaken och krispiga konsistens på en fröjd för smaklökarna.

Quinoa - både gott och nyttigt

Quinoas ursprung

Quinoa som tillhör amarantsläktet, är en ört som växer vilt på höga höjder i bergskedjan Anderna i Sydamerika, framför allt i Bolivia och Peru. Klimatet i Anderna är torrt och kallt, vilket är perfekt för quinoa. Där har den odlats i mer än 7 000 år och inkaindianerna kallar det för sin heliga gröda. Det finns närmare 120 olika arter och en rad olika färger, där de vanligaste sorterna är vit, röd och svart, men det finns även en blå variant. Det är främst de näringsrika fröna som man använder som livsmedel, men även bladen går att äta och har en smak som påminner om spenat.

Näringsinnehållet i quinoa

Quinoa har ett relativt högt proteininnehåll (ca 14 %) som inkluderar alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. Det ha ett lågt GI-värde på cirka 34, rikt på fiber och innehåller en lång rad vitaminer och mineraler. Fettsyrorna i quinoa består främst utav omättade sådana. Zink, folat, järn och fosfor är exempel på näringsämnen som du hittar i hög koncentration i quinoa. Fröet är naturligt glutenfritt och väldigt lättsmält för magen. Det är ett livsmedel med hög biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen kan ta upp en stor del av näringen.

Näringsvärdet i de olika quinoasorterna är i princip samma, det finns små skillnader, men som är mer eller mindre obetydliga. Idag är quinoa populärt i många kök. Det har nämligen inte bara ett högt näringsvärde, utan det är även ett riktigt gott och allsidigt livsmedel som är enkelt att tillaga.

Att tillaga quinoa

  • Börja med att skölja fröna noga under kallt rinnande vatten. Det gör man för att bli av med bitterämnen (saponiner) som finns i skalet.
  • Mät upp vatten i en kastrull och koka upp under lock. Du ska ha dubbelt så mycket vatten som quinoa (t.ex. 4 dl vatten till 2 dl quinoa). Tillsätt gärna lite buljong till vattnet för att förhöja smaken.
  • När vattnet kokar tillsätter du quinoan, rör om och låt koka under lock på medelvärme i cirka 15 minuter.
  • När quinoan är klar saltar du och smakar av. Den kan serveras varm istället för t.ex. ris eller häll den i ett durkslag och skölj med kallt vatten om du önskar använda den kall.

1 dl torkad quinoa ger ca 3 dl kokt. Quinoa kan användas precis som ris eller couscous i alla sorters rätter. Det är även riktigt gott att tillsätta i soppor, sallader, vegetariska biffar och bröd. Det finns även quinoaflingor och quinoamjöl som man kan använda i bakning. Quinoa är som sagt riktigt mångsidigt och har en rad olika användningsområden.

 

Återförsäljare av olika sorters quinoa hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

2 Kommentarer

  1. Eva

    Quinoa är så gott och äter det ofta.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Håller med dig om att det är riktigt gott. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + sex =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds