Så enkelt gör du chiasylt

by Mikaela Bjerring on 29 juni, 2017 · 5 comments

in Blogg, Hälsosammare sötsaker, Kost, Livsmedel - Hälsokost, Paleo, Raw food, Rawfood - Råkost, Recept, Superfoods

Att göra egen chiasylt är löjligt enkelt. Dessutom blir det en fantastisk god sylt som är fri från vitt socker och tillsatser. Ett hälsomedvetet val och bra ett alternativ av Raw food och för den som följer Paleo. Ren mat när den smakar som bäst helt enkelt.

Recept chiasylt med jordgubbar

Så gör du chiasylt

Chiasylt kan man göra på valfria färska eller frysta bär och chiafröna ger den där syltkonsistensen utan att den behöver kokas. För sötning kan man använda sig av något hälsosammare alternativ som t.ex kokossocker, björksocker, eller några droppar stevia. Är bären redan väldigt söta i sig, så kan man hoppa över sötningen helt och hållet och låta bären tala för sig själv.

Chiasylt är perfekt att använda på gröten, yoghurten eller på pannkakorna. Du kan även tillsätta en klick chiasylt i din smoothie för att förhöja smaken. Det här sylten kommer garanterat att vara uppskattad av både stora och små.

Detta behöver du:

  • 3 dl färska eller tinade bär
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk kokossocker, alternativ lite björksocker eller annan valfri sötning om man vill
  • Citronsaft (kan uteslutas om bären man använder redan är syrliga)

Så här gör du:

  1. Häll bären i en skål, tillsätt vattnet och blanda ihop med en stavmixer.
  2. Tillsätt chiafröna och rör om ordentligt med en sked. Konsistensen ska vara rätt så lös eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare.
  3. Smaka av och tillsätt sötning och citronsaft tills du är nöjd med smaken.
  4. Låt sylten stå i kylen några timmar så chiafröna får tid att svälla. Om sylten efter det skulle kännas för lös, så kan du tillsätta lite mer chiafrön. Om den känns för fast kan du tillsätta lite mer vatten. Olika märken av chiafrön kan suga åt sig vätska olika mycket, så man får helt enkelt prova sig fram.
  5. Häll upp den färdiga sylten i en glasburk och förvara i kylen. Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten ca 5-7 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången.

Relaterade inlägg:

 



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Gunnel juli 2, 2017 kl. 14:40

Tack för tipset! Det såg ju riktigt gott ut, och lätt verkar det med.

Svara

2 Mia L. juli 3, 2017 kl. 18:36

Mm, ser gott ut! Det ska jag definitivt prova 🙂

Svara

3 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:23

Det tycker jag du ska 🙂

Svara

4 Eva-Lena juli 4, 2017 kl. 20:41

Mums så gott! Fantastiskt bra tips. 🙂

Svara

5 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 21:56

Riktigt gott och så snabbt och enklet att göra 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: