Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS) innebär att man känner sig mycket svag och utmattad och har känt så under ett halvår eller mer. Man har sjukdomskänsla i kroppen som kan visa sig genom ett flertal olika symtom. Hos en del kan symtomen successivt avta med tiden, men långt ifrån alla med ME/CFS blir helt friska. Det finns dock mycket man kan göra för att hjälpa sig själv till tillfrisknande. 

Kroniskt trotthetssyndrom (ME_CFS)

Vad är Kroniskt trötthetssyndrom?

Kroniskt trötthetssyndrom som även går under namnen Myalgisk encefalomyelit (ME) och Chronic fatigue syndrome (CFS) innebär att man känner sig svag, utmattad och känt så under minst ett halvår. Hur mycket man än vilar och sover så lyckas man inte återhämta sig. Den drabbade har en symtombild kopplat till immunförsvaret som omfattar neurologiska besvär och problem som kan länkas till hormonsystemet (1).

Man har kommit fram till slutsatsen av att ME/kroniskt trötthetssyndrom är en autoimmun sjukdom (2). Det innebär att något har blivit fel i immunförsvaret, att det är överaktivt och angriper friska celler istället för att skydda dem. Ungefär i tre av fyra fall finns det ett samband med att man haft en infektionssjukdom som förkylning, influensa eller luftvägsinfektion, där man aldrig återhämtat sig efter infektionen (3). Ungefär 45 000 människor i Sverige har sjukdomen som kan drabba både män, kvinnor och barn, men det finns en överrepresentation av kvinnor mellan 25 och 40 år (3) (4).

Symtom vid kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS

Symtom vid ME/CFS kan variera, men det som kännetecknar sjukdomstillståndet är en oförklarad trötthet/utmattning som inte går att vila bort. Tillståndet ska ha varat i minst sex månader, i kombination med minst fyra andra symtom av följande (3):

  • Man känner sig inte utsövd när man vaknar
  • Svårighet att koncentrera sig och problem med korttidsminnet
  • Återkommande perioder med halsont
  • Huvudvärk
  • Ömma lymfkörtlar på halsen eller i armhålorna
  • Efter fysisk ansträngning får man sjukdomskänsla som håller i sig i mer än 24 timmar.
  • Lättare muskelvärk
  • Ledvärk i flera av kroppens leder (utan svullnad eller rodnad)

Det är dessutom vanligt att patienter med ME/CFS även har något av följande symtom:

  • IBS (känslig/irriterad tarm)
  • Ökat sömnbehov
  • Fibromyalgi
  • Svårigheter att stå upp (Ortostatisk intolerans)
  • Nedstämdhet som beror på sjukdomen

Kroniskt trötthetssyndrom ska inte förväxlas med Utmattningssyndrom

Det finns likheter mellan Kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS och utmattningssyndrom (utbrändhet), men dessa tillstånd ska inte förväxlas. Den största skillnaden mellan dem är att utmattningssyndrom grundar sig i stark stress som pågått i minst sex månader före insjuknandet och det är den väsentliga orsaken bakom patientens funktionsnedsättning.

De influensaliknande symtom och sjukdomskänsla som nämnt ovan som är en del av ME/CFS tillhör inte heller den typiska bilden vid utmattningssyndrom. I stort sätt alla med utmattningssyndrom återhämtar sig och tillfrisknar, även om det ofta tar lång tid. Till skillnad från utmattningssyndrom blir långt ifrån alla med ME/CFS helt friska. Det finns dock mycket man kan förändra i sin livsstil som kan lindra besvären och öka chansen för tillfrisknande.

Studier om näringsämnen vid ME/CFS

Vitaminer: B-komplex, B12, B6, B9 (Folyra), C, Betakaroten
Mineraler: Mg, K, Mo, Fe, ZN
Fettsyror: EPA/DHA
Aminosyror: L-karnitin, acetyl L-karnitin, L-glutation
Övriga näringsämne: NADH, Q10, Mjölksyrabakterier (probiotika), Enzymer
Naturmedicin/örter: Astragalus, Catuaba, Chisandra, Dong quai, Ryskrot, Rosenrot
(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

B-vitaminernas betydelse vid kroniskt trötthetssyndrom

Enligt en studie som publicerades i Journal of Royal Society of Medicine, såg forskare en direkt koppling mellan reducerade nivåer av B-vitaminer och kroniskt trötthetssyndrom (6). Studien fokuserade på B6 (pyridoxin), B2 (riboflavin) och B1 (tiamin), där forskarna tror att B6 är särskilt viktigt. Vitaminet är en betydande komponent för nervsystemet, den psykologiska funktionen och bidrar till minskad trötthet och utmattning. B6 stödjer även ett normalt fungerande immunsystem. Eftersom det finns en koppling mellan virus och utvecklingen av kroniskt trötthetssyndrom, menar forskarna att ökande B6-nivåer kan hjälpa T-cellfunktionen, så att de bättre kan bekämpa infektioner.

Det krävs även att det finns tillräckligt med vitamin B6, folat och B12 för att metyleringen i kroppen ska fungera. Brist på vitamin B12 stör metyleringsprocessen och kan orsaka många obalanser som direkt bidrar till kroniskt trötthetssyndrom. Metylering är en kemisk reaktion i kroppen där metylföreningar (en kolatom och tre väteatomer) används i kritiska funktioner – immunfunktion, energiproduktion, humör, inflammation, nervfunktion, avgiftning och till och med DNA – som alla är utmaningar hos patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Metyleringen bearbetar toxiner, tillverkar hormoner och hjälper till vid produktion av neurotransmittorer som melatonin. Hur bra din kropp kan metylera påverkar alla dessa viktiga områden. Dålig metylering kan leda till olika kroniska tillstånd, inklusive vissa typer av cancer, kardiovaskulär sjukdom, diabetes, allergier, matsmältningsbesvär, humör och psykiatriska störningar och kronisk trötthet. Det finns alltså ett starkt samband mellan B12-brist och kroniskt trötthetssyndrom, där  B12 kan öka energin, minska depression och förebygga neurologiska symtom och stödja kognitiv funktion (7). Man bör därför vara uppmärksam på sina nivåer av B-vitaminer i kroppen.

Magnesium vid kroniskt trötthetssyndrom

En studie som publicerades i brittiska journalen The Lancet, visade att patienter med kroniskt trötthetssyndrom ofta hade låga magnesiumnivåer. De patienter som fick tillskott av magnesium upplevde förbättrad energinivå, ett mer balanserat känslomässigt tillstånd och mindre smärta och värk. I slutet av sexveckorsstudien fick alla patienter som fått tillskott av magnesium normala magnesiumnivåer i kroppen (8). Magnesium tillhör därmed ett av de näringsämnen som man bör vara extra uppmärksam på vid kroniskt trötthetssyndrom.

Q10 och NADH vid kroniskt trötthetssyndrom

Det finns även studier som indikerar att kosttillskott av antioxidanterna coenzym Q10 och nikotinamidadenindinukleotid (NADH) som är kända för sina hjärtskyddande egenskaper kan lindra symptom vid kroniskt trötthetssyndrom. I studien (9) fick 80 deltagare under 8 veckor 200 mg Q10 en gång dagligen och 20 mg NADH en gång dagligen eller placebo. Efter åtta veckor visade gruppen som fick Q10 plus NADH signifikanta minskningar av maximal hjärtfrekvens under ett ergometerprov i cykeln, jämfört med i början av studien. Deltagarna rapporterade också en minskning av trötthet vid varje uppföljningsbesök.

Probiotika vid kroniskt trötthetssyndrom

En pilotstudie som utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Journal (10) visade att intag av probiotika kan bidra till ett förbättrat tillståndet hos människor med kroniskt trötthetssyndrom. Under totalt 10 veckor följde forskarna en grupp patienter med ME/CFS. Man började att observera deltagarna två veckor innan behandlingen, därefter fick personerna kosttillskott av probiotika två gånger om dagen under fyra veckor följt av ytterligare fyra veckors observation. Några av de positiva resultaten som patienterna upplevde när de intog probiotika var stärkt kognitiv förmåga som förbättrade deras korttidsminnet och koncentrationsförmåga.

Livsstilsåtgärder vid kroniskt trötthetssyndrom:

 

Se över kosten

Ät en antiinflammatorisk kost som motverkar för hög inflammation i kroppen, vilket främjar kroppens friska processer. Eftersom kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar så kan man ofta uppnå stora förbättringar enbart genom att vara noga med kosten. Mer om antiinflammatorisk kost kan du läsa om här.

Se över näringsintaget

Se till att du får i dig samtliga essentiella näringsämnen i tillräckliga mängder för att tillgodogör kroppens behov. Undersök även om du har några näringsbrister som spökar. Ett bra sätt att näringsberika kosten är att tillföra livsmedel som t.ex nässla, vetegräs, korngräs och alger som chlorella och spirulina som innehåller ett brett spektrum av näringsämnen i bra balans. Komplettera med kosttillskott vid behov. B-komplex, B6, B12, B9, magnesium och Q10 är som sagt extra intressanta här.

Se efter mag-tarmsystemet

Genom att se till att magen och tarmen fungerar optimalt så gör du mycket för hälsan. Det har även en stor betydelse för kroppens försvar eftersom ca 80 procent av immunsystemet sitter i tarmen. Förutom en bra och balanserad antiinflammatorisk kost så se till att du får i dig mjölksyrabakterier (probiotika) och enzymer som stödjer en bra bakterieflora och balanserat mag-tarmsystem. Mer om hur du stödjer tarmfloran och maghälsan kan du läsa om här.

Få tillräckligt med sömn och återhämtning

 Stresskontroll, vila och avkoppling är väldigt viktigt för att kunna övervinna kronisk trötthetssyndrom. Om du lider av sömnproblem så finns det en hel del naturliga medel som du kan prova. Mer om det kan du läsa här.

Få tillräckligt med motion

Studier visar att träningsterapi kan vara ett viktigt hjälpmedel för att minska trötthet, få mental klarhet och minska depression hos patienter med kronisk trötthetssyndrom (11). Enligt en studie som släpptes i European Journal of Clinical Investigation, rekommenderades personer med ME/CFS att utföra aeroba aktiviteter med en sjukgymnast två gånger per månad, i kombination med hemmaövningar i ungefär 5-15 minuter, fem dagar i veckan (12).

 
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 94,ISBN: 91-534-2085-3
(2) Medicin och forskning: http://www.rme.nu/sites/rme.nu/files/16miljonerklubbens_tidning_me-cfs_okt_2011-1.pdf
(3) Vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Kroniskt-trotthetssyndrom/
(4) Läkartidningen.se. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=12353
(5) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 819, ISBN: 91-631-7910-5.
 (6) Vitamin B status in patients with chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10450194
(7) Nutrition and Depression: Nutrition, Methylation, and Depression: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/health-matters/201011/nutrition-and-depression-nutrition-methylation-and-depression-part-2
(8) Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1672392
(9) Kosttillskott för kronisk trötthetssyndrom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010273/
(10) Studien: Effect of supplement with lactic-acid producing bacteria on fatigue and physical activity in patients with chronic fatigue syndrome: www.nutritionj.com/content/8/1/4 
(11) Randomised controlled trial of graded exercise in chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15115421
(12) How to exercise people with chronic fatigue syndrome: evidence-based practice guidelines: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22725992

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds