Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Jod ( I )

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Glimja och Svensk hälsokost – 

För människan är Jod ett essentiellt grundämne som återfinns i alla kroppens celler. Mineralet bidrar till normal sköldkörtelfunktion och produktion av sköldkörtelhormoner. Jod har även betydelse för normal kognitiv funktion, nervsystemet, energiomsättningen och huden.

Mineralet Jod

Sidans innehåll:

Vad är jod?

Jod är ett mineral, ett viktigt spårämne som kroppen behöver för att fungera optimalt. Mineralet finns i alla kroppens celler, men störst koncentration (cirka 75 procent) finns i sköldkörteln och musklerna. Dessutom finns cirka 7 procent i skelettet och 10 procent i huden. Den resterande mängden är fördelat i resten av kroppen, speciellt i bröstkörtlarna, äggstockarna, prostatan och CNS (centrala nervsystemet) (1).

I hjärnan är jod mest koncentrerat i ett område som kallas substantia nigra. Det är där signalämnet dopamin tillverkas som är inblandat i motoriken och belöningssystemet (1).

Kroppen kan ta upp jod från både organisk och oorgansik form. I tarmen omvandlas jod till jodid (1). Primärt utsöndras jod genom njurarna och sekundärt genom svett, saliv, tårar och galla. Eftersom kroppen inte kan lagra jod måste vi se till att få i oss mineralet regelbundet för att inte få brist (1).

Hur använder kroppen jod?

(Godkända hälsopåståenden av EFSA) (2)

  • Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion
  • Jod bidrar till normal energiomsättning
  • Jod bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Jod bidrar till normal kognitiv funktion
  • Jod bidrar till att bibehålla normal hud

Sköldkörteln behöver jod

Den främsta funktionen av jod i kroppen är för normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion. Sköldkörteln styrs av hypofysen i hjärnan, som skickar ut hormonet TSH. TSH reglerar sköldkörtelns produktion av sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).

Jod är en nyckelkomponent tillsammans med aminosyran tyrosin för att T4 och T3 ska kunna bildas. T4 består till 65 procent av jod, och T3 till 59 procent av jod. Jod är också nödvändigt för omvandlingen av tyrosin till T4 (1).

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och reglerar ämnesomsättningen och reproduktionen. Sköldkörtelhormonerna accelererar cellulära reaktioner, ökar syrekonsumtionen, den basala kroppstemperaturen, samt påverkar energiomsättningen, proteinsyntesen, tillväxt och utveckling.

Ämnesomsättningen behöver jod

För att energiomsättningen i kroppen ska fungera normalt behövs det tillräckligt med jod. Detta beror på att sköldkörtelhormonerna hjälper till att kontrollera hastigheten på din ämnesomsättning. Det är den process i kroppen som omvandlar mat till energi och värme. När nivån av sköldkörtelhormoner är låg förbränner din kropp färre kalorier i vila. Jod är därmed av betydelse för en normalt fungerande ämnesomsättning.

Kognitiva funktioner behöver jod

Sköldkörtelhormonerna är nödvändiga för normal utveckling och funktion av hjärnan och våra kognitiva funktioner. Kognitiva funktioner omfattar hjärnans förmåga att tänka, förstå, planera, fokusera, ta in ny information, minnas etc.

Nervsystemet behöver jod

Jod har också betydelse för att nervsystemet ska fungera normalt. Mineralet stödjer utvecklingen av centrala nervsystemet och har därmed betydelse för fysisk och mental tillväxt. Kroppens nervsystem består av hjärnan, ryggmärgen och nerverna. Nervsystemets uppgift är att ta emot och förmedla signaler från och till kroppens olika delar så dom kan samarbeta. Det styr också våra sinnen och gör att vi kan minnas saker.

Huden behöver jod

Som nämnt finns cirka 10 procent av allt jod i huden och har betydelse för hudens normala funktion. Förutom att reglera hudens fuktnivå, hjälper jod också till att reparera huden. Det har betydelse för regenereringen av de nedre skikten av din hud genom att utlösa cellulära funktioner.

Hur påverkas kroppen av jodbrist?

Jodbrist leder till att produktionen av sköldkörtelhormoner minskar och hypotyreos uppstår. Det kan leda till förstorad sköldkörtel, så kallad struma. Symtom på låga nivåer av jod kan vara (3) (4):

  • Nedsatt ämnesomsättning och viktökning
  • Trötthet
  • Nedsatt kognitiv funktion
  • Infektionskänslighet
  • Dålig cirkulation
  • Frusenhet, kalla händer och fötter
  • känslighet för temperaturförändringar
  • PMS och rikliga menstruationsblödningar
  • Förstoppning
  • Muskelkramper och muskelsvaghet
  • Nedstämdhet och irritation
  • Torr hud, sämre hudkvalité och håravfall

Jod i maten

I maten finns jod i alger, där kombu, arame, nori, dulse och kelp är mycket rika källor. Mager fisk och skaldjur från havet innehåller också en betydande mängd.

Kött, ägg och mjölkprodukter innehåller generellt måttliga mängder, men det beror helt på hur mycket jod djuret fick. I Sverige är jorden mycket fattig på jod så odlade grödor innehåller knappt någon jod.

Förr var jodbrist och struma väldigt vanligt i Sverige. På 1930-talet började man jodberika bordsaltet och problemet minskade. På 1960-talet höjde man berikningen av jod till 50 mikrogram per gram salt. I många länder är jodbrist fortfarande ett stort problem. Havssalt och himalayasalt innehåller väldigt lite jod, med det finns jodberikat havssalt att köpa.

Man ska även tänka på att så mycket som 70 procent av jodet förstörs vid tillagningen (1). Om man inte äter en kost som är tillräckligt rik på jod kan man komplettera med ett kosttillskott.

Exempel för kosttillskott med jod:

Fler kosttillskott av jod hittar du här

 

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) EFSA godkända hälsopåståenden för olika näringsämnen: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20170822&qid=1566209583432&from=SV

(3) Health Consequences of Iodine Deficiency. Sultan Qaboos Univ Med J. 2007 Dec; 7(3): 267–272. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/

(4) 10 Signs and Symptoms of Iodine Deficiency. https://www.healthline.com/nutrition/iodine-deficiency-symptoms

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close