– I betalt samarbete med Honey and The Nut – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till honeyandthenut.se –
Manukahonung är inte som annan honung eftersom den främst används för sina hälsosamma fördelar. I den här artikeln tänkte jag gå igenom vad som gör manukahonungen så speciell och varför den kommit att bli så uppskattad som egenvård vid infektioner som förkylning.
Vad skiljer manukahonung från annan honung?
Manukahonungen produceras enbart i Nya Zeeland. Det är en monofloral honung, vilket innebär att den kommer från pollinering från enbart en sorts blomma, som i det här fallet är myrtenväxten Manuka (Leptospermum Scoparium).
Manukahonung är unik i sitt slag. Nektarn från Manukablommorna innehåller nämligen ämnet dihydroxyacetone (DHA) som bina sedan omvandlar till en kemisk förening som kallas metylglyoxal (MGO). Det resulterar i att honungen har antibakteriella, antivirala, antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper (1). Manukahonungen har därmed kommit att bli en väldigt uppskattad hälsokostprodukt som egenvård vid olika typer av infektioner och som ett stärkande och välgörande livsmedel.
Studier med manukahonung
Det har utförts en hel del studier om manukahonungens egenskaper. Genom forskning har man bland annat sett att manukahonungen har ett stort värde som egenvård vid förkylning och influensa, samt många av de symtom som medföljer.
Under lång tid har olika typer av honung använts som huskur för att dämpa hosta. Det har även gjorts moderna studier som fann att honung av medicinsk grad kan vara effektivt som hostdämpande (2).
En studie från 2017 (3) visade att manukahonung kan vara mycket verksam vid kronisk rinosinuit, vilket är inflammation i nässlemhinnan som kan ge både nästäppa och snuva.
2020 gjordes en systematisk översikt och meta-analys (4) som inkluderade 14 studier, där totalt 1345 deltagare ingick. Resultatet visade att honung kan ha en god effekt vid övre luftvägsinfektion.
En annan studie som utfördes 2014 (5) visade att manukahonung verkar ha en bra aktivitet mot influensavirus.
Certifiering och olika styrkor av manukahonung
För att garantera manukahonungens renhet, styrka och kvalité finns det speciella regelverk för certifiering och gradsystem som måste följas. Det innebär att manukahonungen måste genomgå en strikt kvalitetskontroll innan den säljs.
För att mäta verkningsgraden av manukahonung använder man sig av två olika graderingar. MGO och UMF (Unique Manuka Factor) där ett högre värde indikerar en högre verkningsgrad. På etiketten ska det framgå tydligt vilken mängd methylglyoxal honungen innehåller mätt i mg/kg. En tumregel brukar vara att använda en lägre styrka i vardagen och en högre under utsatta perioder och vid infektioner.
Exempel på olika styrkor av manukahonung:
- MGO 250 / UFM 10 – Hög verkningsgrad. Perfekt att använda i vardagen under utsatta perioder.
- MGO 400 / UFM 14 – Mycket hög verkningsgrad. Perfekt att använda under både utsatta perioder och under pågående infektion.
- MGO 820 / UFM 20 – Exceptionell verkningsgrad. Perfekt att använda under pågående infektion.
På honeyandthenut.se hittar du direktimporterad manukahonung av hög kvalité i olika styrkor. Vid köp av 2 burkar eller mer á 250g i samma beställning erbjuder dom dessutom det billigaste kilopriset i Sverige.
Hur intar man manukahonung?
Manukahonung gör inte bara gott, den smakar gott också. Det bästa är att inta manukahonungen som den är. En lagom mängd kan vara 1-2 tsk honung på fastande mage, cirka 20 minuter innan måltid morgon och kväll. Honungen kan intas dagligen, eller under utsatta perioder som under förkylningsäsongen.
Manukahonung kan även appliceras på huden för sårbehandling eller som en vårdande ansiktsmask. Tänk på att som all honung är manukahonung inte rekommenderat till barn under 12 månader.
Källor och referenser:
(1) The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. DOI:10.3390/foods3030420. https://www.researchgate.net/publication 264218174_The_Composition_and_Biological_Activity_of_Honey_A_Focus_on_Manuka_Honey
(2) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709
(3) Manuka honey sinus irrigation for the treatment of chronic rhinosinusitis: a randomized controlled trial. 2017 Apr;7(4):365-372. doi: 10.1002/alr.21898. Epub 2016 Dec 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27935259
(4) Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. 2021 Apr;26(2):57-64. doi: 10.1136/bmjebm-2020-111336. Epub 2020 Aug 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/
(5) Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. 2014 Jul;45(5):359-65. doi: 10.1016/j.arcmed.2014.05.006. Epub 2014 May 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24880005
Manukahonung är så bra! Brukar ta en sked morgon och kväll när jag känner av att en förkylning kanske är på gång och det är alltid lika effektivt.
Visst är den effektiv. <3
Älskar den!!! <3
Visst är manukahonung fantastisk!
Så bra på hudproblem med. Använt den både på svampinfektioner och svinkoppor som läkt på nolltid.
Härligt att höra. 🙂