Fördelar med ärtprotein som proteinkälla

by Mikaela Bjerring on 18 januari, 2017 · 2 comments

in Blogg, GI-Kost, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Träningstillskott, Vegansk kost

Ärtprotein har mycket som talar för sig som en proteinkälla. Det har ett högt biologiskt värde och är lättsmält för magen, men det är inte allt. Ärtprotein har även andra fördelar som kan vara värdefulla att veta.

Fördelar med ärtprotein

Fördelar av ärtprotein

Förutom att ärtprotein har ett högt biologiskt värde och är lättsmält för magen så har det även ett proteininnehåll på ca 80 %. Det är ett protein med lågfetthalt som är fritt från kolesterol. Ärtprotein kan vara ett bra alternativ för veganer och vegetarianer som har svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten. Ärtprotein kan även vara ett bra alternativ för dom som är allergiska eller känsliga mot laktos och mjölkprotein.

Faktum är att ärtprotein har mycket som talar för sig som proteinkälla för alla som är måna om sitt proteinintag. Det betyder inte att ärtprotein nödvändigtvis är ett bättre alternativ av protein än andra, men ett alternativ behöver inte utesluta något annat. Att rotera proteinkällor kan ha fördelar, precis som det är bra att variera sin övriga kost. I den rotationen tycker jag absolut att ärtprotein med fördel kan ingå. Här följer ytterligare några fördelar av ärtprotein.

Protein bidrar till att reglera aptiten

Att få i sig tillräckligt med protein bidrar till att man håller sig mätt längre. I magsäcken produceras hormonet ghrelin som stimulerar aptiten och när magen är tom utsöndras ghrelin för att berätta för din hjärna att du är hungrig. Genom studier har man sett att ärtprotein har förmågan att effektivt sänka nivåerna av hormonet. Ärtprotein fördröjer tömning av magen och utsöndring av ghrelin. I själva verket matchar ärtprotein mjölkbaserade proteiner i sin förmåga att förlänga mättnadskänslan (1).

Ärtprotein kan stödja hjärthälsan enligt studier

I en studie (2) som utfördes 2009 av kanadensiska forskare fann man att ärtprotein kan minska högt blodtryck. Man kunde se en minskning av blodtrycket med 20 procent under loppet av bara åtta veckors intag av ärtprotein. I en annan studie (3) som publicerades i American Journal of Epidemiology, fann forskarna att intag av protein från vegetabiliska källor jämfört med animaliska källor minskade risken för kranskärlssjukdom. Så för någon som ligger i riskzonen för hjärtproblem så kan protein från vegetabiliska källor och en för övrigt antiinflammatorisk kost vara en bra idé.

Ärtprotein ger jämnare blodsocker enligt studie

Ärtprotein har fördelen att inte bidra till lika högt insulinpåslag som andra typer av protein som t.ex. vassleprotein. I en studie (4) som utfördes vid University of Toronto Institutionen testade man hur ärtprotein påverkar blodsockret. Resultatet visade att ärtprotein inte påverkar blodsockernivåerna i någon större utsträckning och kan därmed vara ett bra livsmedel för att hålla jämnare blodsocker.

Ärtprotein vid träning

En vanlig missuppfattning om vegetabiliska proteiner är att de inte har samma positiva effekt på muskeltillväxt och muskelåterhämtning efter träningen som mjölkbaserade vassleproteiner. Men en hel del studier visar annorlunda. Bland annat publicerades en studie (5) 2015 i Journal of International Society of Sports Nutrition som indikerar att ärtprotein är lika potent som mjölkbaserade proteiner.

Ärtprotein är ett klimatsmart alternativ

Ännu en fördel med att välja ärtprotein eller något annat protein från vegetabiliskt ursprung är att det är klimatsmart. De har inte alls lika stor klimatpåverkan som protein från animaliska källor. Även när man framställer ärtprotein så används oftast bara vatten i själv processen för att skilja proteinet från kolhydraterna.

Ärtprotein kan användas till mycket

Ärtprotein har en mild och rund smak vilket gör det lätt att använda. Det är även enkelt att kombinera med både söta och salta smaker. Använd i din proteinsmoothie, i bakning eller i matlagning för att höja proteinvärdet.

Återförsäljare av ärtprotein hittar du här

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) NUTRALYS(®) pea protein: characterization of in vitro gastric digestion and in vivo gastrointestinal peptide responses relevant to satiety.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882536

(2) Pea Protein Fights Blood Pressure And Kidney Disease: http://www.medicalnewstoday.com/articles/143262.php

(3) Associations of Dietary Protein with Disease and Mortality in a Prospective Study of Postmenopausal Women: https://academic.oup.com/aje/article/161/3/239/127005/Associations-of-Dietary-Protein-with-Disease-and

(4) Acute effects of pea protein and hull fibre alone and combined on blood glucose, appetite, and food intake in healthy young men--a randomized crossover trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302637

(5) Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25628520

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Frida januari 30, 2017 kl. 11:39

Jag använder en blandning av ärtprotein och havreprotein. Både gott och bra, så det kan jag rekommendera 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring januari 30, 2017 kl. 11:56

Ärtprotein och havreprotein är båda härliga proteinprodukter. Det är ju även bra att variera proteinkällor så en kombination utav olika proteinpulver är ju super.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: