Hälsosamma egenskaper av 9 vanliga kryddor

by Mikaela Bjerring on 17 september, 2015 · 7 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor

Kryddor bidrar till att ge vår mat en härlig variation av smak, doft och färg. Det är även kryddorna i vår mat som tar den kulinariska upplevelsen till en högre nivå. Många kryddor äger dessutom fantastiska hälsofrämjande egenskaper som både kan vara intressanta att veta och en kunskap att ta vara på. Här följer några exempel.

Halsosamma egenskaper av kryddor

Gurkmeja

Gurkmeja är en helt fantastisk krydda som jag skrivit mycket om, men det är en krydda som tål att nämnas om och om igen. Med det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja har denna krydda starka antiinflammatoriska- antibakteriella- och antioxidantiva egenskaper. På grund av dessa egenskaper har curcumin förmågan att stödja läkningen av inflammationen i kroppen. Ett inflammatoriskt tillstånd är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar som t.ex diabetes, artrit, psoriasis och hjärt- och kärlsjukdomar. Inom alternativ medicin är denna krydda flitigt använd för allt från reumatism, led- och muskelvärk, leverskador, diabetiska sår, bihåleinflammation, hosta, anorexia, till att intas som ett allmänt stärkande medel. Mer om gurkmeja kan du läsa om här.

Läkande egenskaper av Gurkmeja

Kanel

Kanel är uppskattad krydda som traditionellt använts för att lindra och bota en rad åkommor. Kanel innehåller ett ämne som bidrar till att döda bakterier som orsakar olika sjukdomar som tex; E.coli, Staphylococcus aureus och Salmonella. Andra användningsområden av kanel inom traditionell medicin är för att gynna matsmältningen och kan hjälpa vid besvär vid orolig mage, halsbränna, sura uppstötningar, rapningar och väderspänningar. Kanel har även en balanserande effekt på blodsockret samt en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress. Mer om kanel kan du läsa om här
Hälsosamma egenskaper av kanel

Oregano

Oregano är en kraftfull krydda med antiseptiska egenskaper och som är väldigt rik på antioxidanter. Den innehåller även 19 kemiska föreningar med antibakteriella egenskaper samt fyra föreningar som lindrar vid hosta. Vidare bidrar oregano till att främja matsmältningen genom att den har en lugnande effekt på magmusklerna.

Hälsosamma egenskaper av oregano

Ingefära

Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den har använts flitigt under 1000-tals år. Ingefära har en stimulerande effekt på salivproduktionen och främjar matsmältningen. Ingefära har även den välkända egenskapen att lindra illamående. Forskare funnit att ingefära är mer effektivt mot åksjuka än den vanligaste OTC-medicinen. Inom traditionell medicin är ingefära också känd för att vara väldigt effektivt vid reumatism och ledsmärta, dålig blodcirkulation, dålig matsmältning, inflammation och höga kolesterolvärden. Mer om ingefära kan du läsa om  här.

Hälsosamma egenskaper av Ingefära

Svartpeppar

Svartpeppar är en av de mest använda kryddor världen över och även en av de äldsta. Det är en krydda med uppskattade antibakteriella egenskaper. Svartpeppar har bland annat en stimulerande effekt på matsmältningen och kan därmed lindra magbesvär. Inom traditionell medicin används svartpeppar mot svindel, illamående och artrit. En nypa svartpeppar hjälper även till att förbättra kroppens absorption och utnyttjande av curcumin (gurkmeja) med hela 2000 %.

Svartpeppar - egenskaper för hälsan

Vitlök

Vitlök är en kraftfull krydda med många kända hälsofrämjande egenskaper. I Sverige har vitlök i form av kosttillskott godkänts som naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning, tack vare dess förmåga att stödja immunsystemet. Idag vet vi även att vitlök förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger plack i blodkärlen, samt att kryddan har en lindrande effekt vid bronkit och astma. Vitlök bidrar även till att bekämpa bakterier, parasiter och svamp och kan därför vara hjälpsam vid tarmproblem och candida. Läs vidare om vitlök här.

Vitlök bra för hälsan

Timjan

Timjan är en mångårig ört som är starkt bakterie- och virushämmande på grund av den eteriska olja tymol som finns i växten. Timjan har under århundraden använts som hostmedicin på grund av dess slemlösande egenskaper och en infusion på timjan kan lindra både kikhosta och astma. Mer om timjans hälsosamma egenskaper kan du läsa här.

Timjan bra för hälsan

Kardemumma

Kardemumma tillhör samma familj som ingefära och har liknande egenskaper. Kardemumma är bakteriedödande, slemlösande och värmande vilket gör kryddan användbar vid förkylningar och halsinfektioner. Kardemumma har även en kramplösande verkan och kan lindra magknip, mensvärk och kolik. Vidare stimulerar kardemumma aptiten och produktion av matsmältningssafter vilket ger stöd till matsmältningen, minskar sura uppstötningar, ger bättre andedräkt och kan hjälpa vid candida och svampinfektioner.

Kardemumma bra för hälsan

Chili

Det finns över 150 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängder. Styrkan av en chili beror på mängden capsaicin i frukten. Även då chili är rikt på vitaminer och antioxidanter så är det Capsaicin som står för de unika hälsosamma egenskaperna i chili.

Capsaicin bidrar till ökad ämnesomsättning och ökad fettförbränning. Capsaicinet har antiinflammatoriska egenskaper, och kan ha en läkande effekt på magslemhinnan. Det har även den underbara förmågan att stimulera frisättningen av endorfiner vilket ökar vårt välbefinnande när vi äter chili. Kronisk snuva med nästäppa och nysningar kan lindras genom att capsaicinet bedövar nerverna i nässlemhinnan och gör dem mindre känsliga för infektioner och andra retningar. Andra traditionella användningsområden av chili är vid aptitlöshet, huvudvärk, näsblod, åderbråck, bältros, tandvärk samt för att stimulera cirkulation och andning.

Chili bra för hälsanÅterförsäljare av ekologiska kryddor hittar du här

Relaterade inlägg

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARÖrter och kryddor i Ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

Egenskaper av olika örter och kryddor: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4

Mat är bästa medicinen. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Vitlök har antibiotikaliknande egenskaper: http://medherb.com/Materia_Medica/Allium_sativum_-_Antibiotic_and_Immune_Properties

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Sussi september 20, 2015 kl. 20:32

Urtekrams kryddor brukar jag köpa. Prisvänliga och goda 🙂

Svara

2 Kerstin september 20, 2015 kl. 20:33

Ekologiskt ska det absolut vara! Skillnad både på kvalité och smak.

Svara

3 Marita N. september 27, 2015 kl. 15:29

Tack för bra info!

Svara

4 Lena juli 12, 2017 kl. 13:52

Hej!
En fråga: Är kardemuma bra om man vill gå ner i vikt? En bekant sa det till mej. Är det sant?

MVH Lena

Svara

5 Mikaela Bjerring juli 14, 2017 kl. 10:10

Kardemumma är bra för matsmältningen och ämnesomsättningen, men det är inget mirakelmedel för viktminskning.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: