Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vitlök (Allium sativum)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vitlök (Allium sativum) har använts som krydda, livsmedel och medicin under tusentals år i många olika kulturer. Än idag finns det en mängd uppskattade huskurer med vitlök. Det är även vetenskapligt bevisat att vitlök kan bidra till lindring av förkylningssymtom, sänka kolesterolhalten i blodet och stödja hjärt- kärlhälsan. 

Hälsosamma egenskaper av vitlök

Historisk användning av vitlök

Vitlöken härstammar troligtvis från de västra delarna av Asien och man vet att örten använts länge i Kina och i dagens Iran, Irak och Turkiet. Man vet också att både de gamla grekerna och egyptierna använde vitlök för att förebygga och behandla infektioner, för att göra soldater och byggare starkare och mer motståndskraftiga (1). Inom den Indiska ayurvedan började man använda vitlök som medicin redan för ca 5000 år sedan, och i det gamla Babylon, skrevs det för ca 4000 år sedan med kilskrift om dess läkekraft. I Kina ansåg man att vitlöken hade en betydelse för att man skulle kunna skaffa många barn. I Sverige har vitlöken använts sedan vikingatiden. Under medeltiden användes den för att behandla pest och under de två världskrigen för att behandla infektioner. Många gammal teorier om vitlökens läkande egenskaper har idag bekräftats genom vetenskap. Man vet till exempel att vitlök innehåller ämnen som har antibakteriella egenskaper och positiva effekter på blodfetter, hjärta och kärl.

Vitlök som läkeväxt

Vitlök (Allium sativum) är en lökväxt som tillhör familjen liljeväxter. I vitlöken finns ett ämne som kallas allicin, som inte luktar mycket, men när man exempelvis skär, pressar eller tuggar på vitlöken så frigörs enzymet allinas i vitlöken som omvandlar alliinet till allicin, som utgör den kraftiga vitlöksdoften (3) Skulle man sedan bevara den hackade eller pressade vitlöken i rumstemperatur kommer det mesta av allicinet brytas ner efter ett par dagar till i stort sett doftlösa föreningar. I munnen omvandlas allicinet främst till det starkt doftande ämnet mentantiol, diallyldisulfid och 2-propentiol, vilka tillsammans ger den påtagliga vitlöksandedräkten. Lukten ändras sedan efter några timmar eftersom allylmetylsulfid bildats och utsöndras från matsmältningssystemet som en gas via lungorna som ger sig tillkänna genom att svetten och andedräkten luktar (3). Det är just allicin och dess nedbrytningsprodukter som står för de hälsosamma egenskaperna.

Allicin verkar antibakteriellt eftersom det kan påverka ett enzym som finns i bakterier och på så sätt oskadliggöra dem (4). Man har även sett att allicin och dess nedbrytningsprodukter kan påverka både blodfetter och blodtryck (3). Vitlök är välkänt för att stödja kroppens immunsystem och även för dess effekt mot bakterier och svamp (2). I Sverige är vitlök godkänt som naturläkemedel för lindring av symptom vid förkylning. Om man vill ta vara på de positiva egenskaperna av vitlök utan att lukta vitlök så kan man använda sig av ett doftfritt vitlöksextrakt. Den speciella tillverkningsprocessen ger en produkt som inte orsakar någon kroppsdoft eller vitlöksandedräkt.

Kända funktioner av vitlök (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet
  • Bidrar till lindring av symptom vid förkylning
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Stödjer hjärt- och kärlhälsan

 

Exempel på produkter med vitlök:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Om vitlök som ört: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Vitlök som läkeväxt: Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2 

(3) Ulf Ellervik (2011) Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler. Fri tanke förlag. ISBN 978-91-86061-30-2.

(4) Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, Ortuño-Sahagún D. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close