Vitlök (Allium sativum)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Vitlök (Allium sativum) har använts som krydda, livsmedel och medicin under tusentals år i många olika kulturer. Än idag finns det en mängd huskurer med vitlök. Det är även vetenskapligt bevisat att vitlök kan bidra till lindring vid förkylningssymtom, sänka kolesterolhalten i blodet och stödja hjärt- och kärlhälsan. Klicka här för att läsa mer om vitlök

Kwai 300 mg, 100 tabletter

Vitlökskapslar kwai

Kwai innehåller torkad vitlök där det lättflyktiga allicinet tillvaratagits optimalt. Innehåller 100 tabletter som motsvarar 100 portioner.

158 kr

 

Kyolic Original 600 mg, 30 kapslar

kyolic, doftfria vitlökskapslar

Kyolic innehåller kallextraherat och lagrat vitlöksextrakt från Kalifornien. Den speciella tillverkningsprocessen medför ett luktfritt extrakt, som inte orsakar någon kroppsdoft.

145 kr

 

Skip Vitlökskapslar, 250 kapslar

Skip vitlökskapslar

Högdoserade kapslar av kallpressad vitlöksolja. Vitlök har länge studerats för sin påverkan på immunsystemet och insulinkänsligheten. Kapslarna är tacksamt luktfria.

90 kr

 

Fler produkter hittar du här

Vitlök för hälsan

Historisk användning av vitlök

Vitlöken härstammar troligtvis från de västra delarna av Asien och man vet att örten använts länge i Kina och i dagens Iran, Irak och Turkiet. Man vet också att både de gamla grekerna och egyptierna använde vitlök för att förebygga och behandla infektioner och för att göra soldater och byggare starkare och mer motståndskraftiga (1). Inom den Indiska ayurvedan började man använda vitlök som medicin redan för ca 5000 år sedan, och i det gamla Babylon, skrevs det för ca 4000 år sedan med kilskrift om dess läkekraft. I Kina ansåg man att vitlöken hade en betydelse för att man skulle kunna skaffa många barn. I Sverige har vitlöken använts sedan vikingatiden. Under medeltiden användes den för att behandla pest och under de två världskrigen för att behandla infektioner. Många av dessa gamla teorier har idag bekräftats genom vetenskap och man vet nu att vitlök innehåller ämnen som har antibakteriella egenskaper och positiva effekter på blodfetter, hjärta och kärl.

Vitlök som läkeväxt

Vitlök (Allium sativum) är en lökväxt som tillhör familjen liljeväxter. I vitlöken finns ett ämne som kallas allicin, som inte luktar mycket, men när man exempelvis skär, pressar eller tuggar på vitlöken så frigörs enzymet allinas i vitlöken som omvandlar alliinet till allicin, som utgör den kraftiga vitlöksdoften (3) Skulle man sedan bevara den hackade eller pressade vitlöken i rumstemperatur kommer det mesta av allicinet brytas ner efter ett par dagar till i stort sett doftlösa föreningar. I munnen omvandlas allicinet främst till det starkt doftande ämnet mentantiol, diallyldisulfid och 2-propentiol, vilka tillsammans ger den påtagliga vitlöksandedräkten. Lukten ändras sedan efter några timmar eftersom allylmetylsulfid bildats och utsöndras från matsmältningssystemet som en gas via lungorna som ger sig tillkänna genom att svetten och andedräkten luktar (3). Det är just allicin och dess nedbrytningsprodukter som står för de hälsosamma egenskaperna.

Allicin verkar antibakteriellt eftersom det kan påverka ett enzym som finns i bakterier och på så sätt oskadliggöra dem (4). Man har även sett att allicin och dess nedbrytningsprodukter kan påverka både blodfetter och blodtryck (3). Vitlök är välkänt för att stödja kroppens immunsystem och även för dess effekt mot bakterier och svamp (2). I Sverige är vitlök godkänt som naturläkemedel för lindring av symptom vid förkylning.

Kända funktioner av vitlök (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet
  • Bidrar till lindring av symptom vid förkylning
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Stödjer hjärt- och kärlhälsan

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om vitlök som ört: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Vitlök som läkeväxt: Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

(3) Ulf Ellervik (2011) Ond kemi : berättelser om människor, mord och molekyler. Fri tanke förlag. ISBN 978-91-86061-30-2.

(4) Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, Ortuño-Sahagún D. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630