– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ögonen är ett av våra viktiga sinnesorgan och precis som övriga kroppen så behöver våra ögon näring för att fungera optimalt. På den här sidan kan du läsa om ögats uppbyggnad, samt näringsämnen som stödjer synen och ögats funktion.
Ögats uppbyggnad
Synintryck uppstår av ljusvågor från det vi tittar på som först når ögats hornhinna och därefter transporteras vidare genom pupillen och glaskroppen. Slutligen når ljuset näthinnan där ljuset omvandlas till elektriska signaler som via synnerven skickas till syncentra i hjärnans bakre del där bilderna formas.
Hornhinnan som på latin heter cornea är den yttersta delen av ögat och sitter framför pupillen och iris. Det yttersta skiktet av hornhinnan, epitelet har till uppgift att skydda ögat mot skräp och beröring. Hornhinnan står för cirka 2/3 av ljusinsläppet i ögat, resten står linsen för. Hornhinnans brytning är fixerad medan linsens kan förändras när den ändrar form. En ojämnt krökt hornhinna ger upphov till astigmatism, vilket kan korrigeras med hjälp av glasögon, linser eller ögonlaserkirurgi.
Linsen sitter bakom iris och pupillen. Det är den del som ser till att ljuset bryts på rätt sätt (ackommoderar) när det kommer in i ögat. Förmågan att ackommodera avtar med åldern när linsen förlorar sin elasticitet. Det innebär att man behöver läsglasögon för att se på nära håll. Med stigande ålder grumlas linsen vilket kan resultera i grå starr.
Pupillen är ljusöppningen i ögats regnbågshinna (iris) som kontrollerar hur mycket ljus som släpps igenom till ögats näthinna. Pupillens storlek kontrolleras med hjälp av reflexmässiga utvidgningar och sammandragningar (pupillär reflex) av regnbågshinnan för att anpassa hur mycket ljus som tränger in i ögat. I dagsljus är en människas pupill cirka 1,5 millimeter i diameter, i svagt ljus ökas diametern till cirka 8 millimeter. Men den kan även påverkas av droger eller av känslor, t.ex. vid förälskelse/kärlek så kan pupillerna hållas vidgade av endorfinerna i blodflödet.
Iris eller regnbågshinnan är den del som ger ögat dess färg. Det är en ringmuskel som justerar pupillens storlek beroende på hur mycket ljus som finns i omgivningen.
Glaskroppen corpus vitreum på latin är den sega genomskinliga vätska som fyller ut ögat. Glaskroppen består till största del av vatten, men innehåller även celler som har till uppgift att avlägsna oönskat material som stör perceptionen. Glaskroppsgrumling uppstår när material svävar i glaskroppen och kastar en skugga på näthinnan.
Gula fläcken kallas den punkt i näthinnan där synreceptorerna sitter som tätast. Den består endast av färgreceptorer, tapparna och är den del av synfältet där man ser skarpast.
Synnerven är den nerv som överför synintryck från näthinnan till hjärnans syncentra. Den räknas som den andra kranialnerven och är en del av det centrala nervsystemet (CNS) och myeliniseras av gliaceller (oligodendrocyter), vilket bland annat gör att Multipel skleros (MS) kan angripa nerven, så kallad optikusneurit.
Blinda fläcken (papillen) är det område i ögats näthinna där syncellernas nervtrådar går ihop till synnerven som leder information till hjärnan. Som framgår av namnet ser man inget i denna del av synfältet.
Näthinnan (retina) är ett tunt lager av celler som är placerad längst bak i ögat och gränsar mot glaskroppen. I näthinnan finns ögats synceller (tappar och stavar). Det är dessa celler som omvandlar ljuset till bilder. Stavarna är mycket ljuskänsliga och gör det möjligt för oss att se i mörker. Tapparna ansvarar för att ge synskärpa i ljus och för vårt färgseende. Näthinnan betraktas som en del av nervsystemet och det är på näthinnan som det infallande ljuset omvandlas till nervsignaler. När ljuset träffar sinnescellerna uppstår nervimpulser som via synnerven leds till syncentra i hjärnans nacklob, som bearbetar och tolkar informationen vi ser.
Näringsämnen som stödjer ögonhälsan och synen
Precis som vår övriga kropp behöver ögonen och hjärnans syncentra näring för att fungera optimalt. Vissa av ögats delar innehåller dessutom extra mycket av vissa näringsämnen som behövs tillgodoses.
Lutein är ett näringsämne, en antioxidant som tillhör gruppen karotenoider som återfinns i näthinnan och gula fläcken. Genom forskning har man sett att lutein verkar skydda mot grå starr och åldersrelaterad nedsatt synförmåga. Lutein finns naturligt i t.ex. grönkål, broccoli, spenat och ägg. Som kosttillskott finns bland annat den hyllade produkten Blue Eye som innehåller Lutein, blåbärsextrakt, zeaxanthin och antioxidanter som är utvecklat för ögats normala funktion och synförmåga. Andra produkter är LuteinBlå och Blue Berry Plus.
Zeaxantin är en nära släkting till lutein och tillhör också gruppen karotenoider. Precis som lutein finns zeaxantin i ögat och just zeaxantin finns framför allt i gula fläcken och har därmed betydelse för ögonhälsan (2). Zeaxantin finns rikligt i livsmedel som saffran, paprika, gojibär, ägg och majs. Som kosttillskott för synen ingår Zeaxantin som nämnt ovan i produkten Blue Eye.
Blåbär är känt som ögats bär eftersom det är rikt på näring som behövs för vår synförmåga. Det är antioxidanten antocyanin som man tror står för en stor del av de positiva egenskaperna. Blåbär innehåller även en viss mängd lutein. Dels verkar antocyanin skydda A-vitaminet i ögat från fria radikaler, och dels hjälpa till att motverka ögonsjukdomar som kan komma med åldern (3). Ett flertal olika kosttillskott för ögonhälsan innehåll blåbärsextrakt tillsammans med andra näringsämnen som t.ex: Blue Eye, LuteinBlå, Blue berry Plus
Zink är ett mineral som finns i särskilt höga halter i ögats åderhinnan. Långvarig zinkbrist kan därmed öka risken för synförändringar, åldersrelaterad makuladegeneration och grå starr.
A-vitamin (Betakaroten) är ett mycket viktigt vitamin som bland annat behövs för normal syn. A-vitamin är även nödvändigt för att mörkerseendet ska fungera och brist kan medföra nattblindhet.
E-vitamin är en antioxidant och ett fettlösligt vitamin. Forskare tror att E-vitamin kan hjälpa till att skydda mot grå starr samt åldersrelaterad makuladegeneration. E-vitamin hjälper även till att skydda fleromättade fettsyror från oxidering, vilket är positivt för alla celler i kroppen.
Omega-3 finns det rikligt av i gula fläcken och även i ögats synceller (tappar och stavar). Ett tillräckligt intag av omega-3 är viktigt för normal syn i alla åldrar och det är extremt viktigt att foster får i sig tillräckligt av omega-3 fettsyran DHA, eftersom det behövs för att utvecklingen av hjärnan och ögonen ska ske normalt.
Havtornsolja innehåller rikligt med omega-fettsyror och då speciellt omega-7 som har en positiv effekt på slemhinnornas cellmembran, inklusive slemhinnorna i ögonen. Havtornolja innehåller även vitaminer som E-vitamin och A-vitamin som bidrar till den smörjande effekten. Membrasin är exempel på en uppskattad produkt med havtornsolja som finns i både kapslar och flytande form.
Övrigt för att stödja ögonhälsan och synen
Glasögon eller kontaktlinser är det konventionella sättet att korrigera synproblem. Många som börjar få nedsatt syn försöker undvika att använda glasögon så länge som det är möjligt. Faktum är att genom att man använder glasögon kan man i många fall förbättra synen.
Forskare vid Berkeley National Laboratory har kommit fram till att löpträning gör att din syn håller sig bättre längre upp i åldern och ju fortare du springer, desto bättre. Enligt undersökningen löpte de snabbare löparna 35 procent mindre risk att drabbas av sämre syn än de som sprang långsammare (4).
Med enkla förändringar av livsstil, kost och motion kan man många gånger hejda hastigheten av försämringen av synen och förbättra den nuvarande synförmågan.
Våra ögon är två av våra mest värdefulla ägodelar som ansluter oss till världen. De uttrycker våra djupaste känslor och ger liv åt allt det underbara vi får uppleva varje dag. Närmare 80 % av alla intryck som vi tar till oss kommer från våra ögon. Det är själens spegel, hjärnans fönster ut mot världen och vårt kraftfullaste sinnesorgan, så det gäller att ta väl hand om dom.
Fler produkter för ögonhälsan hittar du här
Källor och Referenser:
(1) The Role of Lutein in Eye-Related Disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708350/
(2) Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5611842/
(3) Nya forskningsresultat – blåbär motverkar åldersförändringar i ögat: https://tidningengrundskolan.se/nya-forskningsresultat-blabar-motverkar-aldersforandringar-i-ogat/
(4) Vigorous Exercise May Help Prevent Vision Loss: http://newscenter.lbl.gov/2009/02/09/vision-loss/
Relaterade inlägg:
- Kinesisk ögonmassage för trötta ögon
- Havtorn kan hjälpa vid torra ögon
- 6 hälsofördelar med att äta blåbär