– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Fruktremmar är enkla att göra, innehåller bara naturliga ingredienser och kan avnjutas med gott samvete. Här följer ett recept för fruktremmar med agar agar som gör dom lite mer geléaktiga och härligt sega i konsistensen.
Detta behöver du:
- 2 dl vatten
- 1 tsk agar agar pulver
- 3 dl jordgubbar eller andra bär/frukt som t.ex: hallon, blåbär, mango eller ananas (färsk eller frusen)
- 10 urkärnade dadlar
- 2 msk citronsaft
Gör så här:
- Blanda agar agar och vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i cirka 10 minuter.
- Förbered smaksättningen. Använder du frusen frukt eller bär så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare. Använder du bär med små kärnor eller skal så blir det bäst om du silar den mixade saften. Mixa dadlarna och tillsätt bärsaften, citronsaften och mixa igen tills helt slätt. Det ska inte finns några klumpar kvar i smeten.
- Låt blandningen med agar agar och vatten sjuda på svag värme under omrörning. När agar agar löst upp sig helt och det börjar tjockna till en konsistens likt sirap är det klart. Det kan ta en stund, så ha tålamod.
- Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smaksättningen och rör om ordentligt.
- Ta en skärbräda, lägg på ett bakplåtspapper och fördela gelén tunt, cirka 2-3 millimeter tjockt. Ställ in i kylen i ett par timmar så det får stelna.
- Skär remmar med en kniv. Lägg remmarna på ett galler och låt dom torka i rumstemperatur under ett par timmar tills ytan känns torr.
- Fruktremmarna håller sig bra i kylskåp i cirka 2 veckor.
Agar agar som geleringsmedel
Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 °C.
Kan tänka mig att dom blir sega och goda med agar agar! 🙂
Ja, dom får en lite segare konsistens jämfört om man skulle göra fruktremmar utan agar agar.
Mums så gott!
Ja, dom blev riktigt goda. 🙂
Tack för tipset! Skall provas.
Varsågod och så trevligt! 🙂