– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Fruktremmar är enkla att göra, innehåller bara naturliga ingredienser och kan avnjutas med gott samvete. Här följer ett recept för fruktremmar med agar agar som gör dom lite mer geléaktiga och härligt sega i konsistensen.

Fruktremmar med Agar Agar

Detta behöver du:

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk agar agar pulver
  • 3 dl jordgubbar eller andra bär/frukt som t.ex: hallon, blåbär, mango eller ananas (färsk eller frusen)
  • 10 urkärnade dadlar
  • 2 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Blanda agar agar och vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i cirka 10 minuter.
  2. Förbered smaksättningen. Använder du frusen frukt eller bär så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare. Använder du bär med små kärnor eller skal så blir det bäst om du silar den mixade saften. Mixa dadlarna och tillsätt bärsaften, citronsaften och mixa igen tills helt slätt. Det ska inte finns några klumpar kvar i smeten.
  3. Låt blandningen med agar agar och vatten sjuda på svag värme under omrörning. När agar agar löst upp sig helt och det börjar tjockna till en konsistens likt sirap är det klart. Det kan ta en stund, så ha tålamod.
  4. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smaksättningen och rör om ordentligt.
  5. Ta en skärbräda, lägg på ett bakplåtspapper och fördela gelén tunt, cirka 2-3 millimeter tjockt. Ställ in i kylen i ett par timmar så det får stelna.
  6. Skär remmar med en kniv. Lägg remmarna på ett galler och låt dom torka i rumstemperatur under ett par timmar tills ytan känns torr.
  7. Fruktremmarna håller sig bra i kylskåp i cirka 2 veckor.

 

Agar agar som geleringsmedel

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 °C.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Anne

    Kan tänka mig att dom blir sega och goda med agar agar! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, dom får en lite segare konsistens jämfört om man skulle göra fruktremmar utan agar agar.

  2. Karin E

    Mums så gott!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, dom blev riktigt goda. 🙂

  3. Alexandra

    Tack för tipset! Skall provas.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Varsågod och så trevligt! 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...