Guide: glutenfria mjölsorter – del 1

av | jan 6, 2020 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Det finns ett generöst utbud av glutenfria mjölsorter, men hur används de bäst och hur är det med näringsvärdet? Uppdelat i 2 inlägg kommer jag att gå igenom en rad olika mjölsorter som kan användas för att skapa goda glutenfria bakverk.

Guide: glutenfria mjölsorter - del 1

Durramjöl

Durra kommer ursprungligen från Afrika, men odlas idag på flera håll i världen. Durramjöl har en mild nötaktig smak som är mycket uppskattad. Rikt på mineraler och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen. Bra mjöl för bröd, pajskal, pannkakor, scones och kakor. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl, havremjöl, rårismjöl och kikärtsmjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3 g
  • Kolhydrater: 82 g
  • – varav sockerarter: 6 g
  • Fett: 3,4 g
  • Protein: 9,7 g

Ekologiskt durramjöl finns att köpa här

 

Teffmjöl

Teff är ett näringsrikt glutenfritt sädesslag som odlas flitigt i Afrika, främst Etiopien, men även i andra delar av världen. Teffmjöl har en fyllig smak och passar utmärkt till bröd, matpannkakor och kakor. I Etiopien bakar man Injera på teffmjöl, vilket är en slags syrlig pannkaka som fungerar som basmat. Mjölet finns både som ljust och mörkt, där skalet är avlägsnat i det ljusa. Kan ofta bytas ut mot till exempel durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)
Ljust teffmjöl:

  • Fibrer: 7,9 g
  • Kolhydrater: 70 g
  • – varav sockerarter: 1,8 g
  • Fett: 2 g
  • Protein: 12,3 g

Ekologiskt ljust teffmjöl finns att köpa här

Mörkt teffmjöl:

  • Fibrer: 8 g
  • Kolhydrater: 63,5 g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 2 g
  • Protein: 11,20 g

Ekologiskt mörkt teffmjöl finns att köpa här

 

Bovetemjöl

Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Det har en riktigt god smak och är lättsmält för magen. Bovetemjöl har dessutom ett lågt GI-värde, vilket betyder att blodsockret höjs långsamt. Rikt på B-vitaminer, flavonoiden rutin, samt mineraler som järn, kalium och magnesium. Klassiskt används bovetemjöl i matpannkakor/plättar som galetter och blinier. Passar även mycket bra till bröd och kakor. Kan bytas ut mot till exempel durramjöl, quinoamjöl eller rårismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3,6 g
  • Kolhydrater: 70,7 g
  • – varav sockerarter: 0,3 g
  • Fett: 2,7 g
  • Protein: 11,7 g

Ekologiskt bovetemjöl finns att köpa här

 

Kokosmjöl

Kokosmjöl är torkat och malt fruktkött från kokosnöten, vilket ger det en mild kokossmak. Mjölet är rikt på mineraler, kostfibrer, protein och nyttiga MCT-fettsyror. Passar bäst i mindre mängd i bakverk som smaksättare eller för att öka fiber- och proteininnehållet. Prova att använda det i pannkakor, muffins och kakor, eller tillsätt i gröt eller smoothies.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 39 g
  • Kolhydrater: 17 g
  • – varav sockerarter: 8 g
  • Fett: 16 g
  • Protein: 18 g

Ekologiskt kokosmjöl finns att köpa här

 

Hirsmjöl

Hirs ingår i samma växtfamilj som gräs och är ett av våra äldsta sädesslag. Det är naturligt glutenfritt och rikt på B-vitmainer och mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirsmjöl har en lite nötaktig smak som passar bra till ljusa bröd. Kan ofta bytas ut mot till exempel rismjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 3,2 g
  • Kolhydrater: 68,6 g
  • – varav sockerarter: 0,6 g
  • Fett: 2,9 g
  • Protein: 10,5 g

Ekologiskt hirsmjöl finns att köpa här

 

Kikärtsmjöl

Kikärtsmjöl görs av kikärtor som torkats och malts. Det har en mild nötaktig smak och är rikt på fibrer och protein, vilket ger en lång mättnadskänsla. Passar bra i bröd, matpannkakor, pajskal, mjuka kakor och vegobiffar. Kan ofta bytas ut mot quinoamjöl, rårismjöl, amaranthmjöl eller bovetemjöl.

Näringsvärde per 100 g (kan variera något mellan olika märken)

  • Fibrer: 17 g
  • Kolhydrater: 44,5  g
  • – varav sockerarter: 0 g
  • Fett: 6 g
  • Protein: 21,7 g

Ekologiskt kikärtsmjöl finns att köpa här

 

Del 2 om glutenfria mjölsorter kan du läsa här

 

Relaterade inlägg: 

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...