– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin i svartpeppar har visat sig ha flera fördelar för hälsan.

Kort om svartpeppar
Svartpeppar med det vetenskapliga namnet Piper nigrum, är en av de mest uppskattade kryddorna i världen och har använts i flera tusen år. Pepparväxten härstammar ursprungligen från Indien, men odlas även i andra asiatiska länder med passande klimat som t.ex. Vietnam, Sri Lanka, Indonesien och Malaysia.
Svartpeppar framställs genom att man skördar bären medan dom fortfarande är gröna. Därefter får dom jäsa och torka tills dom skrumpnar och får sin brunsvarta färg.
Svartpeppar var en gång känt som det svarta guldet och det borde det definitivt fortfarande kallas för. Dom små kornen bjuder nämligen på en rad hälsofördelar som kommer att få dig att se på kryddan med nya ögon.

Hälsofördelar med svartpeppar
Svartpeppar innehåller ett flertal bioaktiva föreningar där piperin är den allra viktigaste. Det är en alkaloid som ger svartpepparn sin skarpa smak.
Andra intressanta ämnen är oleoresiner, antioxidanter, flavonoider, eterisk olja och andra fenoliska föreningar. Dessutom hittar man en rad vitaminer och mineraler i varierande mängd.
Genom studier har man sett att svartpeppar bjuder på hälsofördelar som till exempel:
- Ökat näringsupptag
- Stödjer matsmältningen
- Antiinflammatoriskt
- Ökad energiomsättning

Ökar näringsupptaget
Piperin har en positiv effekt på näringsämnenas biotillgänglighet, vilket förbättrar näringsupptaget. Man tror att piperin hjälper upptaget genom att öka blodflödet till mag-tarmkanalen och därigenom främja transporten av näringsämnena genom tarmbarriären (1).
Det har till exempel visat sig att piperin kan öka absorptionen markant av bland annat selen, B-vitaminer, C-vitamin, koenzym Q10, betakaroten, resveratrol och curcumin (1) (2).
Det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja är väldigt svårt för kroppen att tillgodogöra sig. Gurkmeja bör därför alltid intas tillsammans med svartpeppar. Faktum är att piperin har förmågan att öka upptaget av curcumin med hela 2000 procent.
Stödjer matsmältningen
Piperinet i svartpeppar stimulerar utsöndringen av matsmältningsenzymer från bukspottkörteln, vilket har fördelar för matsmältningen. Det minskar också tiden som det tar för maten att passera genom matsmältningskanalen.
Piperin har även karminativa egenskaper, som hjälper till att minska obehag som uppblåsthet och gasuppbyggnad i tarmarna. Dessutom fungerar det antiinflammatoriskt i tarmen (3).
Antiinflammatoriska egenskaper
Studier pekar på att piperin i svartpeppar har bra antiinflammatoriska egenskaper (4). Kronisk inflammation kan på sikt skada våra celler, vävnader och organ som med tiden kan leda till större hälsoproblem. Faktum är att många av våra vanligaste folksjukdomar grundar sig i förhöjd inflammation.
Ökar energiomsättningen
Det är som sagt piperinet i svartpeppar som ger kryddan sin starka smak. Precis som andra starka kryddor som t.ex. chili kan svartpeppar öka energiomsättningen. Starka kryddor ökar nämligen termogenesen, den process som producerar värme i kroppen. Det gör att mer energi går åt, vilket innebär att mer kalorier förbränns (5).
Piperin i kosttillskott
Du har säkert sätt att många kosttillskott idag har tillsatt piperin. Anledningen är just för att främja näringsupptaget av de aktiva ämnena i produkten.
Det finns även kosttillskott som enbart innehåller extrakt från svartpeppar som till exempel Healthwell svartpepparextrakt. En sådan produkt kan vara ett bra komplement för att dra nytta av alla de hälsofördelar som svartpeppar bidrar med.
Källor och referenser
(1) Association for the Advancement of Restorative Medicine. Piperine, Black Pepper (Piper nigrum): https://restorativemedicine.org/library/monographs/piperine-black-pepper/
(2) SienceDirect: Piperine: A comprehensive review of methods of isolation, purification, and biological properties. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590098620300142
(3) Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. 2007;47(8):735-48. doi: 10.1080/10408390601062054. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17987447/
(4) Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29370858/
(5) Bioactive Properties, Bioavailability Profiles, and Clinical Evidence of the Potential Benefits of Black Pepper (Piper nigrum) and Red Pepper (Capsicum annum) against Diverse Metabolic Complications. 2023 Sep 11;28(18):6569. doi: 10.3390/molecules28186569. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37764345/
Relaterade inlägg:
0 kommentarer